Ja, hej då 2020, sörjd och saknad av ingen. Ett globalt skitår. Det har varit riktigt tungt; utöver coronarestriktionerna så har vi drabbats av allvarlig sjukdom i familjen och ett oväntat dödsfall i familjens närhet. Ändå, när jag summerar året som gått så minns jag de roliga stunderna; utflykter, upptäckter, naturupplevelser och små äventyr. Tur att man är funtad på det viset.

Det har varit ett minst sagt annorlunda år, som bryter av mot de föregående på flera punkter.

Mindre av

ANDRA LÄNDER: Jag gick in i detta året med målet att ta det lite lugnare. Så blev det verkligen. Under 2019 besökte jag hela tio länder varav sex nya, inklusive en ny världsdel. Under 2020 hann jag besöka ETT land: Irland, innan viruset begränsade alla möjligheter till resor utomlands. Det blev i alla fall ett nytt land i min lista. Tre resor som var bokade helt eller delvis blev inställda: en ridresa till Marocko i påsk, en resa till Minsk, Kiev och Tjernobyl i maj och en roadtrip i Norge i juli.

SOVA BORTA: Under 2020 har jag sovit borta 27 nätter av 365, det vill säga drygt 7 procent. Motsvarande siffror förra året var 66 nätter: 18 procent. Jag är ändå förvånad över att det blev så pass många. Fem nätter var som sällskap hos dottern efter operationer, det var ju inte så roligt, men de övriga är sju nätter på vandrarhem, fem i tält, fyra i stuga, en på hotell, en i bilen och ytterligare fyra hos familjen.

KULTUREVENEMANG: Två helger på Göteborgs Filmfestival och två konserter i mars hann jag med i det sista rycket innan nedstängning, samt några webbsända föredrag, ett par museibesök och en konstvandring utomhus under resten av året. I övrigt har det varit dött på kulturevenemangsfronten. Att jämföra med 2019: en filmfestival, en musikfestival, tio fristående konserter, två teaterföreställningar och hela tjugo besök på museer och konstutställningar. För bokläsandet är det jämnt skägg mellan 2020 och 2019: trettiofem böcker. Årets bästa var Ålevangeliet. Ja, jag var sen på den bollen, men den var fantastisk.

Les Amazones d’Afrique på Stora Teatern i Göteborg

Mer av

SVERIGE: På bokrean i februari hittade jag en bok om att Uppleva Sverige, och skrev ett entusiastiskt inlägg om vad jag redan sett och vad jag ville se. Från bokens listor kan jag nu pricka av två världsarv: Grimetons radiostation och det medeltida Visby, en nationalpark: Söderåsen i Skåne samt den mysiga trästaden Nora. Under året som gått har jag gjort turer med övernattning till Göteborg (flera), Tiveden (två), Funäsdalen, Skåne, Bergslagen och Gotland, samt dagsturer till Småland, Halland, Bohuslän och Skaraborg; så långt jag velat köra med min lilla bil.

BILÅKANDE: På bilbesiktningen sa de att de flesta kört kortare sträckor med bilen i år jämfört med andra år. Bilpendlare som jobbat hemma, antar jag. Jag har kört nästan dubbelt så mycket. Tio mil tur och retur till jobbet i Jönköping en dag i veckan, istället för att ta bussen. Och så de där semesterresorna till Skåne, Gotland och Bergslagen som längst. Bilen har varit pigg och glad över att rastas så flitigt.

Min bil och mitt mobila hem

HEMMA: I år har hemmet varit platsen för både arbete och fritid. Jag har inte varit någon vän av att jobba hemma tidigare, men jag har fått vänja mig. Jag har skaffat rutiner, och jag uppskattar fördelarna med att inte behöva pendla två timmar om dagen och det smidiga i att gå upp ur sängen, dra på mjukiskläder, sätta på kaffebryggaren och sätta mig vid datorn inom fem-tio minuter. Nackdelen är naturligtvis bristen på social samvaro med trevliga och intressanta arbetskamrater. På fritiden, som infaller i samma stund som datorn stängs av, har jag trampat upp en stig i ryamattan till soffhörnan, och binge-tittat på ett stort antal HBO-, Netflix- och TV-serier, eller Youtubeklipp med trädgårdsrenoveringar, musik jag gillar eller platser jag besökt. Eller så – något mer sunt – har jag gått ut i trädgården.

Hemmakontor, nära till grönskan inne och ute

TRÄDGÅRD: Jag är lyckligt lottad som har haft mitt stora intresse utöver resorna tillgängligt under året: min trädgård och min kolonilott. Redan före corona slog till så började jag en månadsserie på bloggen: Ett år i min trädgård. Trädgården har varit en källa till glädje, ovanligt många projekt har blivit slutförda och förråden är fyllda med egenodlat. Jag har också besökt ett antal inspirerande parker och trädgårdar i södra Sverige: Botaniska i Göteborg, Gunnebo slott, Linnés Råshult, Tjolöholms slott, Niklasdams pelargonmuseum, Norrvikens trädgårdar och DBW: s trädgård i Visby.

Rosor och lavendel

NATUR: I år har jag verkligen passat på att njuta av den vilda svenska naturen. Jag har vandrat flera olika vackra leder i Västsverige, och skådat ramslök på Kinnekulle och vilda orkidéer i Tiveden och Bergslagen. Jag har badat nio gånger; på västkusten, i Östersjön och i olika sjöar, och har slagit rekord med utebad i mitten av september. Tydligen har många svenskar köpt sommarstuga under året, men i min familj har vi dragit nytta av en mer temporär lösning. Stugan Öna som min pappas jaktlag förfogar över brukar vara uthyrd till tyska familjer under sommaren, men i år bokade turisterna av, och vi har använt stugan ganska flitigt; för att bada i sjön, grilla, plocka bär i skogen och även sova över någon gång.

Stugan från sjön

Bad vid stugan Öna

HÄSTAR: Det blev ingen ridresa som planerat i år, men jag har gjort hela fem kortare turer på olika hästar. Första turen var på Divo, utanför Dublin i januari. I april red jag en tur på Frá, med Stålarp islandshästar (på ingressbild). I juni var det dags för haflingern Alice i Söderåsens nationalpark, och redan veckan efter var det dags för en ridtur på Viska i Tivedens nationalpark. Första november red jag på Aragorn, en bekant från förra året, på en tur med Stålarp Islandshästar.

Divo, Viska och Alice

… och nu kommer 2021

Året som kommer är ett oskrivet blad. Jag känner inte att det är läge att planera ännu, men hoppas naturligtvis att det blir bättre framöver. Bloggen kommer troligen att gå lite på sparlåga tills inspirationen vänder.

2020 års höjdpunkter månad för månad

Januari:  Under trettondagshelgen spenderade jag två och en halv dag i Dublin, med stadstur, god mat och ridtur.  Sista helgen i januari var det dags för filmfestival i Göteborg. Knökat med folk i Drakens foajé, vilken känsla!

Februari: Filmfestivalen fortsatte helgen därpå för min del, och sammanlagt blev det tretton filmer. Jag hade min plan om att resa lite mindre och istället satsa mer på hemmet, och bytte i rask takt kyl, frys och tvättmaskin…

Mars: Under första veckan i mars hann jag med årets två live-konserter: en klassisk lunchkonsert på Spira i Jönköping och de medryckande damerna Les Amazones d’Afrique i Göteborg. Sedan ställdes alla konserter in. Jag och dottern genomförde också vår planerade skidresa till Funäsdalen. Med färd i lånad bil av mer rejäl typ än min, boende på vandrarhem och längdskidåkning på vita vidder så kändes det som en säker resa.

The Temple Bar i Dublin

Skidor i Funäsdalen

April: Jag insåg att det var anpassning till hemområdet som gällde nu, och utforskade den lokala Vildmarksleden vid Årås kvarn, firade påsk på torpet Öna och red en fin tur på islandshäst.

Maj:  I maj månad blev det en utflykt till Kinnekulle, en vandring på Fjällastigen i Mollaryd och en övernattning med barnen i stuga i Tiveden. Jag deltog också i en guidad trädgårdsvandring på Gunnebo slott.

Juni: Jag gjorde en lyckad tur till Skåne, med vandring och ridtur i Söderåsens nationalpark, besök i Mölle och Kullaberg och i Norrvikens trädgårdar. Veckan därpå blev det återbesök i Tiveden i sällskap av mina föräldrar, med bad, vandring, ridtur och orkidéspaning.

Kinnekulle

Stenkällan, Tiveden

Söderåsens nationalpark

Kullaberg

Juli: Barnen hängde med på en dagstur i Småland, under vilken vi hann besöka Vandalorum i Värnamo, Ljungby, Linnés Råshult och IKEA-museet i Älmhult. Senare under månaden gjorde jag min tre dagar långa rundresa i Bergslagen med bil och tält: till Långban (mera orkidéer) och LesjöforsHällefors och Grythyttan, Nora och Gyttorp. På hemvägen gjorde jag även några stopp i Töreboda och Tidan.

Augusti: Under en dagstur besökte jag och dottern Tjolöholms slott och Grimetons radiostation i Halland. Några dagar senare var vi i Göteborg och bordade Ostindiefararen Götheborg, en mäktig upplevelse, och så dansade vi afrikansk dans i Slottsskogen. Båda barnen var med och paddlade kajak vid Tjörn, under sommarens vackraste dag med sol, stiltje och havsbad.  Jag gjorde också en dagstur i Skaraborg: till Floby, Larv och Nossebro.

September: Ännu mera operationshäng i Göteborg, men också besök på Botaniska och spännande mat på den etiopiska restaurangen Simba. I mitten av månaden slog jag till med en resa till Gotland, något jag tänkt på länge. Det kändes som ett riktigt äventyr! Med tre dagar på plats koncentrerade jag mig på Visby och Fårö. Fantastiskt!

Linnés Råshult

Gruvan i Långban

Kajak vid Tjörn

Hunden – rauk vid Fårö

Oktober: Lite kulturinfluenser genom en guidad street art-vandring i Borås: No Limit– Artscape edition, och ett besök på Skövde konstmuseum. En varm och skön höst som avslutades med en vandring på Jälmåleden.

November: Månaden startade med en ridtur med Stålarp Islandshästar på hela fem timmar i sadeln, med lunchpaus på Crea Diem bokcafé. I övrigt drabbades jag av ett deppigt gråväder och bloggtorka.

December: Jag ordnade en Nobelfest för familjen den tolfte december, och fick många fina julklappar på julafton, bland annat en specialleverans med oumbärliga produkter från Frankrike: Pastis, valnötsvinäger, diskmedel med doft av timjan och basilika, oliver, några delikatesskonserver och en påse ”Frites”; bästa gelégodisarna.

No Limit – Street art i Borås

Vandring på Jälmåleden

Ridtur vid sjön Sandsken

Om inte jag kan komma till Frankrike, så får Frankrike komma till mig. Tack för det, bror och svägerska!