No Limit är en gatukonstfestival i Borås som hållits fyra gånger: åren 2014, 2015, 2017 och nu senast i september 2020. Hur kommer det sig att den forna textilindustristaden Borås rockat loss och blivit Sveriges främsta street art-galleri? Jo, det sägs att Amor haft en pil med i spelet! Den amerikanske street art-artisten Shai Dahan flyttade från New York till Borås för kärlekens skull, och han lockade hit ett gäng vänner och kollegor från hela världen till den första No Limit-festivalen. Shai Dahan jobbar fortfarande internationellt, och har bland annat målat en 18 meter hög dalahäst på Lower East Side i New York. Vilket kulturutbyte!

Namnet No Limit kommer sig av att konstnärerna inte behöver få några skisser godkända i förväg, utan får helt fria händer. För de fastigheter som ska målas måste fastighetsägaren söka byggnadslov för två år i taget, så jag antar att det är den ångertiden som gäller. Men samtliga målningar är kvar utom två, och i de fallen berodde det på att själva underlaget inte höll måttet och färgen började flagna.

I år hade festivalen ett lite nytt koncept. Den var ett samarbete med organisationen Artscape, som samlar svenska konstnärer inom street art och offentlig konst. Med årets tolv konstnärer och de tidigare trettiotre så har alltså fyrtiofem konstnärer satt sina spår i Borås stadsmiljö. Till detta kommer de skulpturer som fått en permanent plats efter de sex internationella skulpturbiennalerna som hållits mellan 2008-2018. Borås lever verkligen upp till devisen Staden som galleri.

Några gånger tidigare har jag vandrat runt på måfå för att se målningarna, men denna gång bokade jag en guidad vandring i stadsdelen Norrby, där årets verk finns samlade. Mycket givande, intressant och glädjefyllt! Tyvärr missade jag chansen att se konstnärerna ”in action”, men det ska ha varit en folkfest i härligt sensommarväder. Nu ska ni ju naturligtvis samtliga åka till Borås och se med egna ögon, men innan dess kan ni följa med mig på en rundtur med bilderna på de flesta – men inte alla – av årets verk.

Mer information hittar ni under denna länk: No Limit Borås

På ingressbilden ovan ser ni en målning av Huge (Street art-konstnärer håller sig oftast med artistnamn). Huge är nestorn i gänget och har målat graffitti sedan 80-talet. Ser ni målningens många dimensioner? Den är en muralmålning –  som föreställer ett collage – som föreställer ett landskap med bland annat sol, moln, regn, hav, en båt och en val

Etile jobbar också som tatuerare i Göteborg, och hans stil kallas Calligraffiti – en mix mellan kalligrafi och graffiti.

Q kommer från Lindesberg, och utöver muralmålningar så arbetar hon med fotografi, film och skulpturer.

Delicious Brains är en mångsidig konstnär med detaljrika målningar. Se så fint han har integrerat fönstren i motivet!

Vickan arbetar även hon som tatuerare, i Stockholm, ifall ni skulle vilja ha en ”kattbjörn” tatuerad på ryggtavlan.

Amara Por Dios är uppvuxen i Stockholm, men är nu verksam i London. Hon ska visst vara relativt nybliven mor, vilket kan ha inspirerat till motivet.

Appear37 är en lokal konstnär, som till vardags heter Adam Algotsson. Han sysslade tidigare med illegal graffiti, men är nu över på den legala sidan och gör beställningsjobb.

Målningen Moder Jord är ett samarbete mellan Korallpionen och Rickman, och de har gjort en garagenedfart i ett bostadsområde betydligt trevligare.

Ett av No Limits tredimensionella verk, av Tim Timmey. En skulptur tillåten att klättra på om andan faller på.

Ett litet bonusverk från 2015 som fanns utmed vägen, målat av David Zinn och kanske 30 cm högt. Googla och kolla mer, fullständigt ljuvliga och lekfulla målningar!