Töreboda

På min väg hem från Bergslagen i somras hade jag planerat in stopp i  de västgötska orterna Töreboda och Tidan. Jag har varit i Töreboda några gånger tidigare i arbetsrelaterade syften, men aldrig sett orten som en turistmagnet. Döm om min förvåning när jag rullar in från norr, och passerar Töreboda Camping. Ett jättestort område är fullproppat av husvagnar och husbilar, och vid infarten står flera på kö för registrering. Det är väl Göta Kanal som drar, kombinerat med svemestereffekten! Själv är jag bara på genomresa, men startar med en morgonfika på ett café i centrum innan jag gör mitt första rekordbesök.

Lina – Sveriges minsta färja

Är man inte störst kan man alltid stoltsera med att vara minst! Detta är Sveriges minsta reguljära färja, och den går över Göta kanal under säsongen maj till och med september. Färjetrafiken startade med en eka 1919, men sedan slutet av 30-talet går Lina via en lina. Att tura med Lina tar 20-25 sekunder, och det gäller att vara snabb med kameran för att fånga den i rörelse!

Annat i Töreboda

I Töreboda besöker jag Epokernas Antik, 1500 kvadratmeter fulla med antikviteter, prylar och kuriosa. Vare sig man önskar sig en antik filmprojektor, danska designmöbler, blyinfattade fönster, en samling porslins-svanar eller en gammal rubank, så finns det att köpa. Jag stannar också till vid Töreboda Blomkrukor – fabriksförsäljning av gedigna svenska lerkrukor.

Tidan

Färden går vidare till Tidan, knappt två mil söderut. Den lilla orten som har samma namn som vattendraget den ligger vid; ån Tidan som rinner upp i mina hemtrakter (Ulricehamns kommun) och som sedan fortsätter norrut för att rinna ut i Vänern vid Mariestad.

Vaholms bro – Sveriges enda överbyggda bro

Strax norr om samhället svänger jag höger på en grusväg över ett gärde, mot Vaholms brohus som jag har i sikte. Den är en övertäckt träbro, 34 meter lång och byggdes troligen mellan 1830 och 1880. I det som är skrivet om bron står sådant som ”sannolikt” och ”så vitt det är känt” är bron ensam i sitt slag i Sverige. Come on – är det någon som sett en annan överbyggd bro i Sverige så ge er till känna! Själv tänker jag på ”Broarna i Madison County”, en snyftig amerikansk film från 90-talet. Denna bron är avstängd för biltrafik, men det finns en liten parkering och vändplats, och det går bra att gå över till fots.

Askeberga – Sveriges näst största skeppssättning

Askeberga skeppssättning finns någon kilometer utanför Tidan, och är näst störst efter Ale stenar i Skåne. Näst är ju sådär i rekordsammanhang, men detta är en fin och intressant plats på sina egna meriter. Den har 24 stenar, är 53 meter lång och 18 meter bred på mitten, och är troligen från yngre järnålder. Stenarna sägs väga cirka 15 ton vardera. När jag traskar runt där kommer ett äldre par, och mannen frågar mig: ”Hur gjorde de egentligen, när de byggde detta?”. Jag måste se klok ut, men på den frågan har jag inget svar.

Annat i Tidan

I Tidan finns Böckernas Hus, ett väldigt välfyllt, stort och välordnat antikvariat. Där tar jag mig naturligtvis en titt, och laddar upp med en hög pocketböcker på rea: Fem för 25 kronor. Planen att fika på det retro-chica Österbergs konditori från 1955 har jag fått skrota i förväg; det är stängt på helger. Det får bli raka vägen hem istället, tio mil!