Antikaffärer och loppisar passar inte alla. En del människor får rysningar bara av tanken på att gå runt bland vad de anser vara ”gammalt skräp”, och de skulle aldrig drömma om att köpa hem något bättre begagnat. Men för väldigt många är det ett populärt nöje, det vittnar alla välbesökta loppisar och antikrundor om.  Jag tillhör definitivt den grupp som gillar det, men mitt intresse har haft olika intensitet genom åren. En gång i tiden var jag stammis på den lokala auktionsfirmans lördagsauktioner, och jag ropade hem en soffgrupp från 40-talet innan jag ens hade flyttat hemifrån. Många inköp har det blivit, och mycket har vandrat vidare på nya loppisar eller på Blocket.

Nu är mitt loppis- och antikvitetsintresse något mer tillbakadraget. Jag bor i ett förhållandevis nytt hus (90-tal) där torpromantik och allmogemöbler inte gör sig så bra, och jag har uppnått en ålder när samlarfasen bör har peakat – vad gäller mängden prylar i alla fall, det går fortfarande att byta ut ett och annat emellanåt.

Det här är mina egna främsta anledningar till att besöka loppisar och antikaffärer:

  • Som sagt, det finns gränser för hur mycket man kan bära hem, men det fungerar bra att bara titta! Med åren har jag blivit mer restriktiv med att köpa, och ägnar mig främst åt att titta och ibland fotografera. Jag frossar i nostalgiska minnen, njuter av vackra saker, förfasas över konstigheter och lär mig ibland ett och annat om konst och historia.
  • Ändå, känslan av skattjakt finns där. Hittar jag något jag tycker tillräckligt mycket om så går det att köpa. Ibland något som jag behöver, som ett tidningsställ till sovrummet eller nya assietter till köket. Ibland något som bara ligger där och ber om att få följa med hem, som en snidad gris-relief som någon lagt ett omsorgsfullt arbete på en gång i tiden, och som nu är till salu för fyrtio kronor.
  • Jag försöker att hålla nere min konsumtion av kläder och prylar. Då känns det mer ok att köpa second-hand än nyproducerat; att återanvända gamla möbler, prylar och ibland även kläder.

Mina Limmaredsfynd från januari.

Det finns väl loppisar och antikaffärer i varenda stad och även många på landsbygden, framförallt under sommartid. Under det här året har jag besökt de tre som – såvitt jag vet –  är Västsveriges främsta och mest välsorterade besöksmål för sakletare!

Limmared

Limmared är en gammal bruksort (runt fd. Limmareds glasbruk), som ligger i Tranemo kommun. Ortens centrum är nu fyllt av loppisar och antikaffärer; hela fjorton stycken är listade på den gemensamma hemsidan. Eftersom Limmared ligger endast tre mil söder om Ulricehamn så åker jag dit några gånger om året. Butikerna har lite olika inriktning och prisnivå och med tiden har jag hittat mina personliga favoriter, men överlag är det ett bra utbud och bra priser.

Efter promenaden utmed Storgatan och besöken i butikerna som ligger där på rad, så kan man också besöka Glasets Hus för att ta en fika eller äta lunchbuffé, eller kanske Limmareds Wärdshus för att äta deras berömda wienerschnitzel.

Länk: Limmared

Ägg-höna

Hoppla, så vacker pålle!

Banantelefon, 80-90-tal?

Charmig trehjuling

Epokernas Antik i Töreboda

Epokernas Antik fyller ut hela 1500 kvadratmeter. De första rummen är fyllda av antikviteter och möbler i högre prisklasser, som ett stort utbud av teakmöbler och lampor från 50- till 60-talet som är det som är mest ”inne” i retro-sammanhang just nu. Ju längre in i magasinen man kommer, desto billigare priser. Allt är väldigt välsorterat; gamla verktyg för sig, väggur för sig – och alla försmådda vita porslinssvanar har fått en egen hylla.

Det här var mitt andra besök på Epokernas Antik. Förra gången hittade jag en liten glasvas med Ulricehamns stadsvapen på, som bönade och bad om att få följa med hem till Ulricehamn igen. Denna gång blev det en zink-hink, att plantera blommor i.

Länk: Epokernas Antik

För den som önskar en filmprojektor i hörnet, en Musse i soffan och en uppstoppad Pumba på väggen

Lite finare antikviteter

In i de inre regionerna

En svansamling – samlad och klar!

Antikkompaniet i Larv

Tätorten med det lustiga namnet Larv ligger i Vara kommun. Här stannade jag till när jag var ute på en liten västgötsk roadtrip, mellan Floby och Nossebro, för att kolla in Antikkompaniet.

Töreboda får se sig slagna på fingrarna här, Antikkompaniet förfogar över hela 5000 kvadratmeter! Här finns allt från avdelningar med riktigt fina möbler och antikviteter, till hallar med rena loppisbord. Och så allt där emellan. Vad sägs om en låda med gasmasker, eller kanske en anatomisk mansdocka? Mycket intressant kuriosa, men mitt enda inköp blev två gedigna campingpallar från 60-talet.

Länk: Antikkompaniet i Larv

Många uppstoppade djur finns det. De har tydligen gått ur modet. 

Skippa munskydden och kör med gasmask istället. 50 kronor styck, Corona-style 2020!

En megastor hall med byråer, pigtittare och lampor

Riktigt creepy mansdocka med anatomiska detaljer. Hittade inte prislappen.