Nu är det kokta fläsket stekt! I de nya skärpta allmänna smittskyddsråden i Västra Götaland och i flera andra regioner sägs bland annat att vi ska avstå från att vistas i inomhusmiljöer som museer och bibliotek (ja, visserligen även butiker, köpcentrum, badhus och gym). Med följd av detta har flera kulturella institutioner stängt temporärt. Jag är beredd att falla in i den upprörda kören: Men Ullared då!!? Även om jag vet att lagar och regler ser olika ut, och att det offentliga tar på sig ett extra ansvar. Men – jag har aldrig sett någon trängsel på Ulricehamns bibliotek, vi är ett tiotal kulturtörstande själar som vandrar ensamma i bokhylleraderna om inget speciellt publikevenemang påannonserats. Faktum är att jag sällan sett någon anhopning på museer heller, inte ens i Göteborg eller Stockholm.

I mitten av oktober, före de skärpta restriktionerna, besökte jag Skövde Konstmuseum. Det var många år sedan sist, men jag mindes det som en samling av hög kvalitet och jag blev inte besviken. Museet är en av delarna i Skövde Kulturhus, en fin och gedigen byggnad som byggdes 1964 och sägs vara Sveriges första kulturhus. I lokalerna finns också stadsbiblioteket, möteslokaler, scen och bio. Alla publikevenemang var inställda, men bibliotek och konstmuseum höll öppet. Var det någon trängsel? Nej, det var jag och två till som vandrade runt i konstmuseets rymliga lokaler. En entusiastisk receptionist pekade ut vägen till de olika utställningarna på behörigt avstånd.

Chuyia Chia – Man and Land

Chuyia Chia är en konstnär som växte upp i en malaysisk fiskeby, och den här temporära utställningen handlade om vårt komplicerade förhållande till marken som vi nyttjar, om exploatering och vårt band till naturen. Jag gillade speciellt delen ”The Leek Warriors”, med ett antal rustningar sydda, vävda eller stickade av purjolök (!) och foton på konstnären i rustningarna och med vapen i form av en spade, redo att bruka jorden.

Basutställningen

Den permanenta samlingen består av konst från 1900-talet och framåt. En stor andel utgörs av donationer med konst av Ester Henning (1887-1985), Elli Hemberg (1896-1994), Anna Sjödahl (1934-2001) och Christine Waller (1957-2017). En riktigt bra samling med ett brett urval som verkligen väckte mitt intresse!

Att visa fotografier av konst fungerar inte så bra tycker jag, men nu gör jag det ändå. Det bästa är naturligtvis att se dem på plats. Museet är i nuläget stängt till 20 november, sedan får vi hoppas på att kulturkranen släpps på igen för oss som törstar.

Jag både ryser och älskar denna tavlan: Lerboll av Sara Granér!

Ett collage av mindre tavlor

Elli Hemberg – Utsikt över Valle härad

Christine Waller

I foajén finns Västgöta-Bengtsson avbildad, en lokal folklivsskildrare som dokumenterade den ädla västgötskan