Ibland skulle jag önska att jag kunde göra en resa i tiden; till exempel för en weekend i Göteborg där jag skulle besöka den stora jubileumsutställningen som invigdes av kung Gustav V den 8 maj 1923. Stadens 300-årsjubileum hade visserligen inträffat redan 1921, men utställningen dröjde några år. Sigfrid Ericson och Arvid Bjerke utsågs till huvudarkitekter för utställningsområdet och många välkända göteborgsinstitutioner stod klara till utställningen, så som Avenyns fulla sträckning fram till Götaplatsen, Göteborgs konstmuseum och Göteborgs Konsthall, Liseberg, Botaniska trädgården, Göteborgs naturhistoriska museum och Slottsskogsvallen.

Den nybakade nobelpristagaren Albert Einstein höll föredrag om relativitetsteorin den 11 juli 1923 i kongresshallen på Liseberg. På det foto från evenemanget som finns bevarat ser det ut som om några av besökarna nickat till lite, men ändå – en legend. Man skulle varit där. När utställningen stängdes den 15 oktober hade den haft 4,2 miljoner besökare.
Det är nog kört med tidsresor, men resultatet av jubileumsutställningen gläder mig än, hundra år senare!

Göteborgs konstmuseum

I arkitekttävlingen önskades ”en monumental afslutning på Kungsportsavenyn”, och det får man väl säga uppfylldes. En byggnad i stram klassicism med antika förebilder, som ett konstens tempel i slutet av avenyn.  Jag tycker att den fyller sitt syfte som monumental, med konsthallen vid sidan och som flyglar: Konserthuset och Stadsteatern som tillkommit senare.

Konstsamlingarna i museet är som gamla vänner, att besöka någon gång då och då. De temporära utbildningarna bjuder på nyheter, och de besöker jag kanske två gånger om året.

Årets jubileumsutställning: Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus

Liseberg

Liseberg var tänkt som en tillfällig attraktion, men nöjesparken blev en formidabel succé och permanentad. Det finns väl inget mer göteborgskt än detta? Jag kan inte räkna alla gånger jag besökt Liseberg, från barndomen fram till nu. Mitt fokus har förändrats, men här finns något för alla åldrar och smaker. Från hisnande åkattraktioner till beundrandet av de vackra planteringarna och besök på konserter.

Entréporten från 1939

Helix – var nog mitt senaste åk!

Jul på Liseberg är ett nytt årligt besöksmål

Göteborgs botaniska trädgård

Här kommer min absoluta favorit, som jag besöker flera gånger varje år. Göteborgs botaniska trädgård invigdes 1923 och skapades av Carl Skottsberg, vän till Sigfrid Ericson och en botaniker som reste världen runt för att samla växter. Resultatet av samlandet blev en botanisk trädgård i världsklass, med gott internationellt rykte. Här finns alltid mycket att se, ute under hela växtsäsongen och i växthusen på vintern. Just nu är dock växthusen stängda, för en nybyggnad och planerad öppning 2027.

Entrén

Hanami – festival till körsbärsblomningens ära

Perennplantering i juni

För biologisk mångfald

Göteborgs Naturhistoriska Museum

Museet grundades 1833, men flyttade till denna nya byggnad 1923. Då var det fortfarande superhett att utforska naturen genom att samla in skelett, stoppa upp djur eller lägga dem i formalin.  Jag kan inte påstå att jag varit någon flitig gäst här, senaste besöket var på en dinosaurieutställning när barnen var små. Men, efter helgens besök kan jag konstatera att de gör sitt bästa för att hänga med sin tid och tänka modern naturvetenskap, och dessutom har de gratis inträde!

Göteborgs naturhistoriska museum

Med göteborgshumor öppnas den konserverade blåvalen upp på Valborgsmässoafton och vid riksdagsval. Då kan man gå in som Jona i valfiskens buk, lite makabert.

Slutord

Vad blev resultatet av jubileumsutställningen? Inte lysande när det begav sig.  Finanserna slutade med ett underskott på 4,4 miljoner, vilket motsvarar drygt en krona per besökare och enorma summor i den tidens penningvärde. Det höjdes röster om slöseri och överdåd, i en tid med ekonomiska svårigheter och många fattiga. Utställningen anklagades också för att vara bakåtsträvande, med byggnader i antik klassicism kontra den framåtriktade funktionalismen vid Stockholmsutställningen 1930. Det regnade dessutom 111 av utställningens 161 dagar, en riktig skitsommar med andra ord.
Men idag är vi nog många som är glada för det Göteborg som skapades 1923!

Göteborg och de enskilda institutionerna uppmärksammar naturligtvis detta hundraårsjubileum på många sätt.

 

Lästips: Den stora utställningen – Marie Hermansson. I boken fantiserar hon fritt om händelser under utställningen och om Einsteins besök. Sigfrid Ericson kan man lära sig mer om på Vargaslätten, det hem och trädgård han skapade med sin fru.