Visste du att några av de finaste templen från den grekiska antiken finns på Sicilien? Jag hade ingen aning! Valle dei Templi är ett helt område fyllt av lämningar från tiden då grekernas rike sträckte sig ända hit.

Staden Akragas (nu Agrigento) på Siciliens sydkust grundades av grekerna runt år 580 före Kristus, och blev en av de mest framstående städerna runt Medelhavet vid denna tid. Grekerna skyltade med sin storhet genom att bygga en rad imponerande tempel på en ås, väl synliga från havet. Här präglades mynt omkring år 520 före Kristus, att jämföra med Sveriges stolthet Sigtuna som hängde på cirka 1500 år senare: år 990 efter Kristus.

Under tvåtusensexhundra år hinner det hända ett och annat; slag har utkämpats och efter grekerna har staden styrts av fenicier, romare, araber och normander, kristna tog över med sin religion, bränder har rasat och jordskalv har skakat marken. Ändå är det en fantastisk plats som bevarats ända fram till vår tid. Den arkeologiska parken är över tusen hektar stor och rymmer sju doriska tempel, helgedomar, gravar, akvedukter och lämningar från andra byggnader som en gång fanns här.  Valle dei Templi togs med på UNESCO:s världsarvslista 1997.

Hera-Junotemplet

Templens dal är alltså otvivelaktigt en ås, och den är en imponerande syn med pelarna och templen som avtecknar sig mot skyn. Eftersom det började skymma när vi vandrade västerut i parken var det solnedgången med rosa skyar och midnattsblå himmel som utgjorde bakgrund, innan mörkret föll.

Det vackraste templet av dem alla är Concordiatemplet, ett av de mest välbevarade antika templen i världen. En bidragande orsak till det goda skicket är att templet användes som kristen kyrka under en period, och därmed underhölls. I slutet av den kilometerlånga promenaden kom vi till resterna av Zeustemplet, en gång ett gigantiskt tempel men tyvärr skadat av jordbävningar och använt som stenbrott för nya byggen under medeltiden. Kvar ligger en åtta meter lång stenjätte som en gång bar balkar och portaler på sina axlar, en så kallad atlas eller telamon.

Inträde till parken kostar vanligtvis 10 euro för vuxen, men vi lyckades pricka in den första söndagen i månaden då det är gratis inträde. Vilket kap! Besöket var utan tvekan värt fulla biljettpriset och mer därtill.

Hera-Junotemplet

Concordiatemplet

Concordiatemplet

Concordiatemplet

Heraklestemplet

Atlas i liggande läge

I juli 2019 höll Dolce & Gabbana en modevisning vid Concordiatemplet. Den två minuter långa sammanfattningen på youtube ger en bra översikt över templet, och kläderna och modellerna är verkligen vackra! Länk: Dolce & Gabbana