Nyligen besökte jag Rom, för tredje gången i mitt liv. Mitt första besök skedde under en tågluff i början av 80-talet, det andra under en långweekend i november 2008. Rom må vara evig, men det är tydligt att jag inte är det; de italienska klädstorlekarna kändes mindre än någonsin och de enda italienska männen som visade intresse för mig nu var de som vill sälja en tur med en hop on-hop off buss. Turisterna var fler än tidigare och köerna ringlade långa runt alla klassiska sevärdheter.

Ändå kändes det trevligt att vara tillbaka. Jag har redan betat av alla Roms ”måsten”: Colosseum och Forum Romanum på 80-talet, Pantheon, Spanska trappan, Fontana di Trevi, Vatikanstaten och Peterskyrkan 2008. Den här gången kunde jag koncentrera mig på de trädgårdar jag planerade att besöka utanför Rom, och i övrigt bara glida runt och insupa atmosfären.

Men det är omöjligt att undvika sevärdheterna, de finns ju överallt; i varje gathörn, över hela staden. Stora delar av centrum är som en arkeologisk utgrävning. Mina ben rörde sig mot Colosseum, Tibern och Trastevere, jag passerade Pantheon och Fontana di Trevi på tillbakavägen och hamnade mitt i värsta trängseln.

”Ditåt ska ni”

Den verkliga upplevelsen av Fontana di Trevi…

Jag gjorde inga ansträngningar att söka upp restauranger med högt betyg utan förlitade mig på den italienska höga lägstanivån; pasta, pizza och vin smakade bra överallt, gudomlig gelato förgyllde mina dagar och min standardfrukost var skummande cappuchino, frasig cornetto (croissant) och solmogen färskpressad apelsinjuice.

Grillad bläckfisk

Maritozzi – Roms motsvarighet till semla

På marknaden

Rom är en stad som inte behöver någon marknadsföring. Sevärdheterna är välkända och välbesökta, caféer och matställen är oräkneliga och har enligt min erfarenhet god mat, skiftande service och en prissättning med fallande skala ju längre från turismens epicentrum man kommer. Jag erbjuder i alla fall två tips från min rundtur i Rom:

Günter Gelato

Det finns mycket god glass i Rom, men jag hade noterat ett tips i en svensk tidning om den godaste av de goda: Günther Gelato.  Varför inte göra ett eget smaktest? Grundaren med det tyskklingande namnet Günther Rohregger är inte ens romare utan kommer från Alto-Adige, vilket jag lärt mig är det italienska namnet på Sydtyrolen. Han använder de finaste råvaror: säsongens frukter och ekologisk mjölk, och filtrerat alpvatten i sorbeten.

Det var svårt att välja, men jag landade i limone, arancia och nociella (citron, apelsin och nötcreme), och avnjöt min bägare sittande vid Tibern på andra sidan gatan. Gelaterian har utsetts till en av världens 25 bästa av Financial Times. Jag har inga invändningar!
Adress Via dei Pettinari 43, finns även på Piazza di S.Eustachio 

Tina Søndergaard

Instagrams algoritmer har fattat vad jag gillar, och det dyker upp vackra färgglada klänningar i mitt flöde. En av dessa konton är @tina.sondergaard.rome, en dansk designer som verkar i Rom. When in Rome så passade jag på att gå dit och se på klänningarna i verkligheten, fullt medveten om att den markerade midjan i femtiotalsstil inte riktigt är för mig längre. Jag fick en trevlig pratstund med Tina som berättade att hon i ungdomen färjade över till Sverige bara för att handla på Hennes & Mauritz, och så hittade jag en snygg skjorta som passade perfekt minsann!
Adress Via del Boschetto