Vem kunde ana att min rundresa i de forna öststatsländerna skulle bjuda på så fantastiska restaurangupplevelser!? Bukarest var inget undantag. Här blev det resans Grand Finale; en guldkantad toppnotering i klassen Lyx och finess, och en tveklös vinnare i klassen Genuin miljö.

The Artist

The Artist beskrivs som en ”modern europeisk restaurang med rumänsk tvist”, och öppnades år 2012 av den holländske kocken Paul Oppenkamp och hans rumänska fru Mihaela.  En sökning på nätet visade tydligt att det här är en restaurang med ambitioner, så jag bokade via mail till dagen därpå.

En mycket diskret skylt till höger om porten visade att jag kommit rätt, och jag gick upp en trappa till restaurangens lokaler i ett gammalt hus med högt till tak. Servitören presenterade upplägget på menyn som stod uppställd på ett staffli: tio olika rätter; kalla, varma och desserter, varav man fick välja från två till sex stycken till ett fast menypris från cirka 330 till 760 kronor. Jag valde fyra rätter (565 kronor).

Först kom två amuse-bouche, alltså små aptitretare utöver den beställda menyn, serverade tillsammans med en överraskning i form av kolsyreis och en dimma som flöt ut över bordet! Alltid roligt med lite show vid måltiden, såvida den inte överträffar själva maten. Ingen fara, maten höll mycket hög kvalitet med distinkta smaker: saltrostad morot och rödbeta, kycklingterrin med tranbär och rödlöksmarmelad, öringmedaljong med räkkroketter, en liten bakelse med mascarpone, vit choklad och Grand Marnier, ett glas vitt vin och ett dessertvin (båda från Rumänien).

Det här är min melodi; bra service, trevlig miljö, fräsch och god mat och vackert för ögat.  Priset var relativt högt, men för ett restaurangbesök av denna klass i Sverige får man betala mer än det dubbla.

länk: The Artist  Adress: Calea Victoriei 147

Svårfunnen entré med pytteliten skylt till höger om porten

Stramt klassiskt

Min fyra rätters-måltid

Caru’ su Bere

Så till en helt annan typ av restaurang. Caru’ su Bere betyder ungefär ”ölvagnen”, och det var så historien började: med ett bryggeri som startade 1879. Restaurangen öppnade 1899 i samma lokaler som idag i stadsdelen Lipscani, av Nicolae Mircea.  1948 togs den över av staten i enlighet med den kommunistiska ideologin, 1999 fick Mirceas ättlingar tillbaka den och 2006 skedde en nyöppning i varsamt renoverade lokaler.  Det är så fint! Helt uppenbart ett ställe dit turister dras, men också populärt bland den lokala befolkningen.

Det var lunchtid och jag hade inte bokat bord, men det gick att få plats på den trevliga balkongen med fin utsikt över lokalen, andra matgäster och de många servitörerna som ilade upp och ner i trapporna med ölstop och tallrikar. Min förrätt var en riktigt god aubergineröra med bröd och tunnbröd att dippa. Huvudrätten översattes till engelska som ”Fancy chicken”. Det var absolut inget fel på den, men pankofriterat kycklinglår, potatismos och kokta grönsaker får inte mina smaklökar att brista ut i en serenad. Jag vet att det finns många som föredrar detta framför såsduttar och avsmakningsmenyer; själv blev jag i alla fall mätt och belåten, och jag uppskattade verkligen den vackra lokalen. Rejäla portioner och rejäl mat i mellanprisnivå.

länk: Caru’ su Bere Adress: Strada Stavropoleos 5

Inplastad entré vintertid

…men innanför plasten ser det bättre ut!

God förrätt – auberginedipp