Sigfrid Ericson

Arkitekten Sigfrid Ericson (1879-1958) är väl något av en doldis? Ändå kan jag garantera att alla som besökt Göteborg har sett åtminstone ett av hans verk: Konstmuseet på Götaplatsen. Han ritade även Masthuggskyrkan och ett antal andra kyrkor, till exempel i Surte, Skene och Hunnebostrand, samt möbler, villor, bostadskvarter och trädgårdar. Sigfrid lät sig inte begränsas. Han skapade inom konst, arkitektur, möbelsnickeri, men också trädgård. Han ägnade sig åt växtodling, grundade liljesällskapet, var kompis med Carl Skottsberg och delaktig i utformningen av Göteborgs Botaniska trädgård som invigdes 1923. Hans byggnader ligger inom en radie av femton mil från Göteborg, men inspiration och växter samlade han på resor jorden runt.

När han skulle ansvara för renoveringen av Breareds kyrka i halländska Simlångsdalen kom han i kontakt med prästfamiljen Josefsson, som hade tio barn varav sju döttrar. Han gifte sig med en av dem: Dagmar, men det blev skilsmässa efter en kort tid. 1911 gifte han om sig med Dagmars syster Ruth, och de förblev gifta fram till Ruths död 1953.

Storstugan

Dammen

Vargaslätten

Enligt den tidens mode bland många konstnärer och arkitekter skulle man ha ett sommarboende; ett allkonstverk med byggnader, inredning och trädgård inspirerat av jugend, Arts & Crafts-rörelsen, nationalromantik och naturromantik. 1917 köpte Sigfrid och Ruth Vargaslätten i Simlångsdalen, där de byggde upp sin dröm i form av en storstuga utan vatten och el, och en fjorton hektar stor trädgård med många olika avdelningar. De anlade en gigantisk handgrävd damm och samlade exotiska växter från hela världen, men skapade också en köksträdgård för de dagliga behoven. Allt med bistånd av anställd personal såklart.

Efter Ruths död 1954 såldes fastigheten till direktör Gunnar O. Westerberg, vars släkt ägde anläggningen fram till 2013. Då blev den till salu, och en av ortens söner förvärvade den: entreprenören Göran Johansson. Anläggningen var då mycket nedgången. Göran började med att restaurera byggnaderna, och 2019 anlitade han den namnkunnige trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma för att ansvara för trädgården. Nu arbetar de för att återskapa trädgården enligt Sigfrids och Ruths intentioner.

Gerben vid pergolan

Pergolan sägs vara inspirerad av Villa San Michele på Capri

Köksträdgården

Köksträdgården, nedsänkt

Mitt besök i trädgården

Jag hade kommit över en av de sista biljetter som var släppta så långt, och susade ner via Nissastigen sista fredagen i maj i den sköna boklövsprickningen. Vi var en grupp på femton-tjugo personer som guidades runt av Gerben. Det var en intressant rundtur på cirka en och en halv timme, en visning av växter och trädgårdsdesign varvat med anekdoter om trädgårdshistoria, kulturhistoria, berättelsen om Sigfrid och Ruth, tankar om trädgårdens framtid och något om Gerbens egen resa från utbildningen i Holland via anställning på Botaniska och Universeum i Göteborg, till egna plantskolan på Råda och vidare till Vargaslätten.

Trädgården är skapad i en dalgång och glänta i skogen, utan fasta gränser till omgivningen och med ständigt porlande vatten ner till dammarna. Vissa växter finns kvar sedan trädgården anlades, andra planteras åter enligt Sigfrids anteckningar; han var extra intresserad av liljor, primula och gentiana. Ruth ansvarade för köksträdgården som anlades i en skyddad sänka, som en ”Sunken garden” för bästa möjliga växtklimat, och denna var först ut att restaureras. En härlig stund med trädgård, konst och historia, tre av mina intressen i kombination!

Magnolia

Azaleor, trädgård och skog i ett

Klippträdgården

Sköldbräcka – Darmera peltata

Trillium grandiflorum f. roseum ’Gothenburg Pink’, ett minne från Gerbens tid på Botaniska i Göteborg

Ännu en magnolia, bland tall och björk

Dillpion – Paeonia tenuifolia i kruka. Över hundra pioner har planterats förra hösten och speciella pionutställningar planeras.

Sigfrid Ericson Museum

Sigfrid Ericson Museum invigdes nyligen, i mitten av maj 2021. Det är inget museum fyllt av en samling prylar, utan mer en skärmutställning med fördjupad kunskap om Sigfrids liv och olika verk, och hans och Ruths skapande av trädgården; ett bra komplement till den guidade visningen. Här finns också ett litet café.

Gerbianska trädgården

När Gerben Tjeerdsma fick uppdraget som trädgårdsmästare på Vargaslätten så flyttade han med sig sin plantskola hit, från Råda säteri utanför Göteborg. Här kan man hitta ovanliga växter, det som sällan eller aldrig finns på vanliga plantskolor. Jag blev lite full i skratt när jag såg en samling med krukor med något som mest såg ut som ett tunt lager lav i krukan: Ullkudde från Australien. En typisk trädgårdsnördväxt, och jag tvivlar inte en sekund på att den pryder sin plats i ett stenparti eller tråg när de gula blommorna dyker upp. Jag hade lite kort om tid, men skannade över lådorna och hittade fem växter till min trädgård, bland annat en purpurfärgad nunneört, en vaxklocka och en dvärgsmörskål. Vilken lycka!

OBS: Vargaslätten är bara öppen för guidade visningar, och Sigfrid Ericson Museum och Gerbianska har begränsade öppettider. Köp biljetter och kolla alltid öppettider på den gemensamma hemsidan: Vargaslätten