I november är det dags att säga god natt och bädda om trädgården. Precis som jag befarat känns det tråkigare än vanligt att avveckla trädgårdsarbetet, ett av få glädjeämnen som jag haft det här året.

Planer och projekt

Nyligen färdigställde jag en skalenlig skiss av min trädgård, inspirerad av de små skisser som brukar finnas i till exempel Allt om Trädgård. Det var roligt att mäta, rita och måla med färgpennor, och en tanke är naturligtvis att ha skissen som underlag för framtida planering. Jag konstaterar att det finns onödigt mycket gräsmatta på framsidan av huset!

När jag planerar och planterar växter i trädgården finns det olika vägar det kan ta.
– Växten mår dåligt och tynar bort (inte allt för ovanligt).
– Växten trivs och håller sig lydigt på sin angivna plats (jodå, det händer också).
– Växten trivs, breder ut sig på bredden och höjden och konkurrerar med andra om utrymmet.

I en liten trädgård som min blir det sistnämnda ofta ett problem. Till viss del är det naturligtvis naturens oundvikliga gång, men det har också starka inslag av dålig planering. Flera gånger har jag fixat till en rabatt med bra balans och två-tre små busk-knortar på lämpligt avstånd. Första året alltså, redan efter två – tre år har allt gått överstyr.  Häromveckan rök två buskar, en hortensia och en liten tall, för att skapa mer plats för deras grannar. I den rotmassaker som krävdes i det trånga utrymmet stod de inte att rädda, utan det blev tippen.

Inspiration

Nej, november är inte en månad som briljerar i trädgårdsinspiration. Jag läser några trädgårdsböcker och trädgårdstidningar och ser lite trädgårdsprogram på Youtube, men den riktiga inspirationen infinner sig inte förrän efter nyår.

Fägring

På våren letar jag efter de första blommorna, gläds när de knoppas och vet att de bara blir fler. Det är inte lika upplyftande att försöka fånga de sista. Och det är svårt att veta om de verkligen är sist. Kanske står de i två veckor till, kanske faller de offer för en hård frost i natt? Det blir ett retroaktivt rekord.

Rekordtagaren: Peacerosen den 26 november. Så här sent på säsongen är den mörkare gul än på sommaren.

Eldkaprifolen (Lonicera x brownii) är en annan senblommare och ett kärt minne från marknaden i Riga 2012.

Den lilla kopparlönnen ( Acer griseum) var sist ut med höstfärger.

Hakone-gräset är fint ett tag även i visset tillstånd

Den inglasade altanen har sin bästa säsong mellan april och september. Nu är den invintrad och trädgårdsmöblerna hopfällda och inställda, men ännu kämpar flera växter på med blomningen där trots låga temperaturer. Mina nerium sätter knopp, men orkar inte riktigt slå ut. Agapanthusen verkar vara ur led med tiden, knopparna kom sent och nu kämpar den på i kyla och fukt. Rosmarinen däremot blommade vackert i våras, och kör nu bara en liten repris före vintern. Altanen är inte isolerad, så när temperaturen faller en bit ner från nollan måste de flesta flyttas inomhus.

Sent blommande agapanthus

Fuchsians sista blommor är extra skira

Invintrad altan

Odling

Sista fredagen i november är det Black Friday. Sådana spektakel motsätter jag mig verkligen. Den som verkligen tänkt att köpa något speciellt kanske kan passa på, men i grunden är det ju bara ett jippo för att öka konsumtionen. Men – Impecta, min huvudleverantör av fröer har vitsat till det och anordnar Black Fröday.  Såklart jag hänger på! Fröer är en odlares basvara, ganska kostsam sådan, och det är ett bra tillfälle att fylla förråden. Fri frakt, 10 procent på allt och särskilda erbjudanden.

En annan förberedelse inför nästa års odlingar är Sällskapet Trädgårdsamatörernas fröförmedling. Detta år var jag tidigare ute med min beställning än föregående år, och jag hoppas det ökar mina chanser att få mina förstahandsval. Fast jag chansar rätt vilt och gläds åt det jag får, och ännu mer åt det som gror!

Skörd

Det som redan är skördat är basen i matlagningen varje dag; i pajer, soppor, omeletter, wok och grytor. Nu är det inte mycket kvar som kan skördas på rot: grönkål, palmkål, pyttesmå purjolökar och lite persilja är vad som finns kvar i landet.  På senare år har jag blivit grönkålsberoende; fräst i smör eller olja tills den blir lite knaprig, saltad och pepprad. Mums!

Grönkål

Palmkål