Det känns som om åren passerar i allt snabbare takt, och mitt sätt att försöka hålla emot lite är att fylla dem med ett intressant innehåll. Så hur lyckades jag med 2018?  Jag är nöjd, och kan se tillbaka på ett år med spännande resor, nya möten och upplevelser, och en del uppnådda mål.

Årets resor

Under året har jag besökt sju länder, alla fantastiska på sitt sätt. Tre nya: Litauen, Georgien och Azerbajdzjan, och fyra återbesök: Danmark, Frankrike, Island och Norge. Med tjugoåtta år sedan sist var Island nästan att betrakta som ett nytt land för mig, även om vissa minnen fanns kvar, och i Danmark och Norge besökte jag helt nya platser, bland annat två favoriter med skojiga namn: Mön och Flåm. Inom Sverige reste jag till Sälen för skidåkning, och till Blekinge på rockfestival.

Ett resetema som kan skönjas är geotermisk aktivitet: framförallt Island och Azerbajdzjan, men även Georgien med sina svavelhaltiga bad. Lavasten, pseudovulkaner och lervulkaner, heta källor och brinnande gas!

En ny trevlig upplevelse var att åka på en tregenerationersresa, till Island tillsammans med mina föräldrar och mina vuxna barn, något som avlöpte väl och till allas belåtenhet! Ett annat roligt minne var när min polska brevvän Krystyna kom på besök, och jag fick visa upp min lilla stad, och även Göteborg, under hennes första besök i Skandinavien. Nästa gång vi ses är det min tur att åka till Polen igen.

Vid Akureyri, Island

Ett riktigt hästår

Under året som gått har jag ridit fem olika hästar. Först islandshästarna Sleipnir, Geysli, Vikingur  och Björk, där det var extra roligt att mina barn var med på en av ridturerna. Sedan den fantastiske fullblodskorsningen Koro i Georgien under sju hela dagar. Lite oväntat, som 55-åring, så satte jag ett antal personliga galopprekord i Georgien: den längsta galoppen, den snabbaste galoppen och flest galopper under en vecka. Helt klart årets tuffaste, mest utmanande och roligaste upplevelse!

Mer kultur

Efter en liten dipp under 2017 var min ambition att öka kulturdosen under 2018. Det här blev resultatet: balettföreställningen Nötknäpparen, en revyshow, en föreläsning om verklighetens Fröken Friman, femton filmer på Göteborgs Filmfestival, tjugo besök på olika museum eller kulturhus, fyra konserter och tre musikfestivaler – vilket innebär minst trettio olika band och artister, allt från visa till hårdrock. De fyra toppupplevelserna musikaliskt sett var Black Stone Cherry, Monster Truck, Teddybears och Avantgardet, och i finkulturgenren den makalösa balettföreställningen i Vilnius.

Ett mål var att läsa minst två böcker i månaden, och jag räknade in 28 före årsskiftet. Bäst var novellsamlingar av Alice Munro (På Fri Fot) och Margaret Atwood (Den Frystorkade Brudgummen), årets besvikelse var Kazuo Ishiguro (Vi Som Var Föräldralösa). En ännu större besvikelse var Svenska Akademien, blir Kazuo den siste nobelpristagaren i litteratur eller kommer de att skärpa sig?

Tjajkovskijs Nötknäpparen i Vilnius

Sova ute

I januari bestämde jag mig för att hoppa på en utmaning som innebar att sova ute en gång i månaden. Jag började med stor entusiasm; tältade i januari, sov i snögrotta i februari, och sedan gick tältandet av bara farten, ända till oktober under en underbar ljummen höstnatt vid en sjö.  Men i november tog det tvärstopp. Fuktigt, råkallt och det kändes som ett straff att behöva tälta. Jag funderade allvarligt på att fuska: sätta upp tältet i trädgården, ta ett foto och sedan gå in i värmen och krypa ner i sängen, men bestämde mig istället för att ge upp. Failure is an option, april till oktober är min tältsäsong. Slutresultatet för utesovandet blev ändå sexton nätter, vilket är lika många som förra året.

 

April vid Åsunden

… och snart är det 2019

Först ut i resplanerna för 2019 är Estland. Ett besök i Tallinn, och sedan har jag besökt samtliga av de tre baltiska huvudstäderna. Näst ut är Beijing i Kina. Lite otippat, för det har inte figurerat bland mina drömresor, men när Kina går in i Grisens År är jag bara tvungen att vara med. Tredje planerade resan är en ridresa till Albanien. Jag har verkligen fått blodad tand för detta fantastiska sätt att uppleva ett land! Sedan har jag inhandlat ett Interrail-pass för sommarens resa, och resten av året är än så länge på planeringsstadiet. Årets sista biljett i min biljettlåda är i nuläget en Rammsteinkonsert i augusti. Mycket att se fram emot!

2018 års höjdpunkter månad för månad

Januari: Årets första resa gick till fantastiska Vilnius i Litauen, med en spännande utflykt till Trakai

Februari: I månadsskiftet januari-februari reser jag alltid jorden runt på Göteborgs Filmfestival

Mars: Även om det var bra skidföre även hemma, så var det roligt att komma iväg till Sälen

Trakai i Vilnius

På skidor runt Kalven i Sälen

April: var hemma och förberedde odlingarna

Maj: Campingsemester i Danmark, där vi bland annat besökte danska slott och det mäktiga Möns klint

Juni: Först ut i juni var Sweden Rock Festival, och vid midsommar var det dags för Frankrike. Trevlig samvaro med familjen, ett besök i villan och trädgården Ephrussi de Rothschild på Cap Ferrat och en oförglömlig gourmetmåltid på L’Oasis i Mandelieue

Möns klint

Villa Ephrussi de Rothschild

Juli: Vi lämnade värmen i Sverige och åkte till Island, ett land fyllt av spännande upplevelser. Heta bad, ridning, valsafari, besök i Akureyri och Reykjavik. Jag närturistade också i västgötabygd, i Varnhem

Augusti: Full fart på hemmaplan: Uport-festival, besök av Krystyna från Polen, Göteborgs kulturkalas och kräftskiva

September: Äventyrsresa till  Georgien och Azerbajdzjan. Jag började med en sju dagars ridtur, stannade sedan två dagar i Tbilisi och två i Kazbegi, och åkte vidare med tåg till Baku för de sista tre dagarna.

Coola Teddybears

Mount Kazbek i Georgien

Oktober: vilade…

November: Tre dagars tågsemester i Norge, med stopp i Oslo, Bergen och Flåm

December: Jul och uppladdning för nästa år!

Sognefjorden i Flåm