Ja, jag gillade verkligen Baku, och köade tålmodigt bakom en busslast indiska turister för att få min egna turistbild i hjärtat. Men det var kulturhuset i bakgrunden: Heydɘr Əliyev rkɘzi, eller Heydar Aliyev Center, som mitt hjärta klappade extra för här: den mest fantastiska byggnad jag någonsin sett och varit inne i! Jag kan bränna av varenda superlativ och utropstecken som finns, och ändå inte kunna fånga känslan av upprymdhet jag fick, och inte heller kommer mina bilder att ge den rättvisa. Den liknar inget annat jag någonsin sett – byggnaden förändrar sig beroende på vilket håll man beskådar den från, som en jättelik sombrero, en trumpet eller en våg som bryts mot stranden, utan en rät vinkel någonstans. 

Insidan var lika spektakulär den, i både form och innehåll. Taken rundade sig i valv med infälld belysning, trapporna fortsatte upp med väggen och överallt stod vackra konstföremål. Över serveringens sittplatser hängde gigantiska lampor, som blommor från en annan planet.

Jorge Marin, Mexico

Yayoi Kusama, Japan

1929 Packard 645 Dual Cowl Phaeton

På de fem-sex våningsplanen i huset fanns olika utställningar, både permanenta och tillfälliga. Grafik, folkdräkter, musikinstrument, gamla skrifter, modeller av Bakus mest unika byggnader och en klänningssamling, allt mycket njutbart för ögat. Men inte tillstymmelse till provokativt; fanns det kanske sådan konst på museet för Modern Konst i Baku? Jag hann inte dit och titta. I Heydar Aliyev Centret finns också en konsertsal.

Folkdräkter

Vår egen Greta G

Centret själv i modell

Modell av mattmuseet

Från fröken Frimans tid…

… till 50-tal…

… och Flower Power

Blomstrande hattkavalkad

Utanför fanns en fotoutställning av Reza Deghati, en fotograf från Iran.

Zaha Hadid

Vem är arkitekten bakom denna fantastiska skapelse? Hon hette Zaha Hadid och är tyvärr inte längre i livet. Hon föddes i Irak 1950 och dog i USA 2016, och räknades som en av de mest framstående nutida arkitekterna. Starkt jobbat som – inte bara kvinna, utan även muslimsk kvinna – i en mansdominerad bransch! Hon kallades ”Queen of the curve”, och Heydar Aliyev Center från 2012 är ett målande exempel på detta.

Heydar Aliyev

En hel avdelning i centret var vigd åt historien om Heydar Aliyev i kronologisk ordning, med citat som ”Allt jag gjort, har jag gjort för mitt folks bästa”. Vem var då denne Heydar Aliyev? Han föddes 1923 och dog 2003, och är närmast helgonförklarad i Azerbajdzjan. Centret bär hans namn, så även ett sportcenter, sjukhus, skolor och flygplatsen.  Ja, nog var han intressant alltid! Som född i Azerbajdzjanska SSR tog han sig längst upp i maktens korridorer i Sovjetunionen, som vice premiärminister och vicepresident. Han lämnade kommunistpartiet 1991, och var efter en kort karantän redo att ta över presidentposten i Azerbajdzjan 1993 (efter självständighetsförklaringen 1991).  Lagom före sin död bäddade han för att sonen Ilham skulle ta över. Och Ilham har regerat sedan dess, och har satt sin fru Mehriban till vicepresident. Lite House of Card-vibbar, eller hur?

Utifrån sådant jag läst, och en vittnesutsaga på plats, har jag uppfattat det politiska och ekonomiska läget såhär: Azerbajdzjan är en ekonomiskt välmående stat, och det finns ett ökat välstånd som kommit ”vanligt folk” till del. Samtidigt är demokratin undermålig; regimen är ytterst auktoritär och det sker upprepade brott mot mänskliga rättigheter, då kritiska journalister och politiskt oliktänkande fängslas. En baksida av det blänkande myntet.

Heydar Aliyev-utställningen