När jag planerade resan till Island fanns det ett ”måste” som dök upp överallt: bada i Blue Lagoon, badanläggningen med vatten från heta källor, mellan Keflavik och Reykjavik. Det var svårt att passa in i programmet. Skulle vi offra en halvdag på detta, under vår enda heldag i Reykjavik? Flyget hem gick tidigt, så det var inte möjligt att ta besöket på vägen. Förbokning krävdes, och priserna… närmre 1000 kronor för en vuxen under högsäsong. Hur kul kan det vara att bada!? Så bra då, att vi hittade ett liknande bad vid Mývatn, tio mil från Akureyri där vi bodde större delen av veckan. Mývatn Nature Baths, eller Jarðböðin på isländska. Dit styrde vi kosan, en dag med regntunga skyar!

Området öster om Mývatn puttrar av geotermisk aktivitet. Badanläggningen får sitt vatten från en kraftstation alldeles i närheten, med temperaturer runt 130 grader, och i bassängen blandas det sedan upp till 36-40 grader. Inträdet går på drygt 400 kronor för vuxna och 250 kronor för pensionärer under högsäsong. Det är gratis för barn under tolv år, och ingen förbokning krävs. Omklädningsrummen och duscharna är bra, och det finns även en restaurang med enklare rätter; soppa, färdiggjorda sallader och mackor.

Besöket var en riktig höjdare under vår vecka på Island! Känslan av att sjunka ner i det heta, mjölkiga och svaveldoftande vattnet, med den svala luften ovanför. Den milsvida utsikten över sjön Mývatn och det fantasieggande landskapet omkring. Nu har jag ju inte varit i Blue Lagoon, men någon utsikt lär de inte ha. Denna anläggningen är mindre, men det var absolut ingen trängsel, och det är ju knappast meningen att man ska träna crawl på långdistans. Så sammanfattningsvis: ett bad kan inte bli bättre än så här, och Mývatn Nature Baths är helt klart ett alternativ om du ska norröver på ön. Sedan bjöd resan mellan Akureyri och Mývatn på en del sevärdheter i toppklass, men det är en annan historia -som jag återkommer till inom kort!

Hemsida: Mývatn Nature Baths

I naturens element

Rökt forell på det isländska tunga och mörka rågbrödet