Jag hann fatta tycke för Dublin under mina drygt två dagar på plats; en trevlig stad med det mesta inom gångavstånd. Det här var mitt första besök både i Dublin och i Irland, och ett allt för kort sådant. Halva första dagen ägnade jag åt en ridtur strax utanför Dublin, för den fina kombinationen av att sitta till häst och få se lite av landsbygden, och resten av tiden traskade jag runt utan en allt för strikt planering. Jag hoppas på att återvända, och se mer av Irland!

Floden Liffey och Ha’penny Bridge

Det rinner en flod genom Dublin, som i många andra städer, och den här heter Liffey. Och som i alla städer med flod krävs det broar för att binda samman stadsdelarna. Ha’penny Bridge är kanske den mest kända, en gångbro som öppnades 1816. Innan dess var det tydligen färja som gällde. Namnet då? Fram till 1919 var det en avgift på one and a half penny för att använda bron!

Temple Bar

Temple Bar ligger söder om Liffey och är Dublins mest pittoreska stadsdel med stenlagda gator och gränder, proppfull med pubar, restauranger, caféer och butiker. Och turister, många turister. Trevligt var det i alla fall.

Christ Church Cathedral

Min eftermiddagspromenad på söndagen tog mig förbi Christ Church Cathedral. Tyvärr precis vid stängningsdags, så jag fick nöja mig med att beundra katedralen från utsidan. Den byggdes år 1170 på den plats där det tidigare låg en träkyrka uppförd av den norske vikingen Sigtrygg Silkesskägg. Jomen, historisk mark!

Ser ni den intressanta statyn framför kyrkan: en uteliggare (?) på en bänk

Dublin Castle

Min promenad gick vidare till Dublin Castle. Det här var ett centrum för det engelska/brittiska styret på Irland, från 1204 till 1922, men nu är det irländarnas egna stolthet. Det mesta av slottsbyggnaderna är från 1700-talet, men det finns delar som är kvar sedan medeltiden. Jag löste biljett för en rundvandring på egen hand i slottets lokaler (8 euro).

Trinity College Library

Så roligt när ett universitetsbibliotek finns med bland stadens främsta sevärdheter! Inte vilket som helst naturligtvis, det här är en fantastisk lokal och boksamling med härliga Hogwarthvibbar! Biblioteket grundades 1592, och nuvarande lokal byggdes mellan 1712 och 1732. Böckerna används fortfarande för forskning vid universitetet, medan vi turister får se men inte röra.

I lokalerna visas vanligtvis klenoden The Book of Kells, en handskriven och handmålad bok från omkring år 800. Den var tillfälligt iväg på renovering och jag fick nöja mig med biblioteket och en utställning med bilder och text om boken, till ett reducerat biljettpris (12 euro). Utställningen visade fantastiska färger, skönskrift och illustrationer, även om jag log lite åt bilden av Jesus som blond pudelrockare!

Dublin Writers Museum

Under måndag förmiddag passerade jag Dublin Writers Museum, och gjorde ett stopp. Vilken imponerande samling författare som Dublin har frambringat: Jonathan Swift, Oscar Wilde, Bram Stoker, James Joyce, William Butler Yeats, George Bernard Shaw och Samuel Becket -de tre sistnämnda nobelpristagare. Men – tyvärr nästan uteslutande sådana jag känner till men inte har läst, och museet fångade inte riktigt mitt intresse. Några av de mer moderna Dublinförfattarna har jag däremot läst, till exempel Roddy Doyle vars bok The Commitments stått förlaga till filmen från 1991 med samma namn, en av mina absoluta favoriter!  Trailer: The Commitments

Min fortsatta stadspromenad tog mig till en antikaffär där jag motstod min starka lust att köpa en antik porslinsgris för 45 euro, och vidare till Mr Middletons Garden Shop där jag istället köpte några fröpåsar och blomsterlökar som förhoppningsvis ska bli till bestående minnen i min trädgård. Nära mitt vandrarhem stod O’Connell staty på gatan som bär hans namn, en framstående politiker i Dublin på 1800-talet

Dublin Writers Museum

O’Connell-monumentet

Howth

Vid lunchdags tog jag en buss ut till Howth, en fiskeby som ligger på en halvö drygt en mil nordost om Dublin, bara för att känna lite havsluft och för att äta lunch på en av fisk- och skaldjursrestaurangerna utmed piren. Bussresan som tog 30-40 minuter bjöd på sightseeing i villakvarteren utmed vägen, och lite vardagsbetraktelser bland irländska barnfamiljer och pensionärer.

Abbey Court Hostel

Vandrarhemmet jag bodde på hette Abbey Court Hostel. Jag delade ett rum med tre andra kvinnor, ett basic men helt ok rum för priset av 33 euro per natt. Personalen var hjälpsam och frukosten som ingick i priset var bra. Men det allra bästa var läget: ett stenkast från Liffey och O’Connell Bridge!

Abbey Court mitt i bild

Utsikt från rummet