Sista helgen i juli besökte jag min polska väninna Krystyna, och denna gång träffades vi i Warszawa. Vi uppskattar båda musik, konst och annan kultur, och jag litade fullt och fast på det program hon tänkt ut för vårt besök. Jag hade bara försäkrat mig om två önskemål; att få se kultur- och teknikpalatset, och takträdgården på universitetsbiblioteket. Det blev två fantastiska och intensiva dagar med trevlig samvaro, intressanta besök och stor gästfrihet med boende hos hennes systerdotter, och frukost och middag hos hennes syster. Det här är vad vi hann med (fast inte i kronologisk ordning):

Kultur- och teknikpalatset

Palatset byggdes mellan 1952 och 1955, och var en gåva från Sovjetunionen till Polen. Byggnaden frambringar ambivalenta känslor hos polackerna. Många ser den som en symbol för kommunisttidens förtryck, andra (kanske främst de yngre?) gillar den och tycker att den nu blivit Warszawas egen symbol, synlig över stora delar av staden.

Jag har inget historiskt arv att ta ställning till, och tycker bara att palatset är otroligt pampigt och vackert. Kusin till Stalins sju systrar i Moskva, med en syssling i Riga, men också med anmödrar bland 30-talets skyskrapor på Manhattan. Till byggnadens försvar kan också sägas att den hela tiden varit fylld av kultur och vetenskap; teater, bio, utställningar och museum. Vi tog hissen upp till 30:e våningen och tittade på utsikten.

Gamla stan

Gamla stan: Stare Miasto i Warszawa jämnades med marken av tyska armen under slutskedet av andra världskrigets ockupation, och det vi ser nu är alltså en kopia. En mycket välgjord sådan, hade jag inte vetat kunde jag svurit på att husen stått i många hundra år. Intressant, medan vi i Sverige rev i stadskärnorna och byggde nya fräsiga Domusvaruhus, så byggde polackerna alltså upp sin historia igen. Det gjorde de så bra att Warszawas Gamla stad nu är med på Unescos världsarvslista.

Här finns gott om turister, souvenirbutiker och restauranger. Vi åt middag på den anrika restaurangen Bazyliszek, och på kvällen var det jazzfestival med konsert på det centrala torget.

Restaurangen Bazyliszek, med namn efter stadens drake. Alla polska städer verkar ha sin egen drake! Här serverades god, rustik polsk husmanskost.

Jazzkonsert: Ashley Henry Quartet. Till höger i bild syns också en av Warszawas många sjöjungfrur, en symbol för staden.

Kungliga slottet

Slottet ligger i utkanten av Gamla stan, och drabbades i stort sett av samma öde. Med anor från 1300-talet och bland annat ombyggt av svenskättlingen Sigismund Vasa så har slottet en mycket gammal historia… men ändå inte. Byggnaden jämnades med marken av den tyska armen 1944 och återuppbyggdes först på 70-talet, till stor del med hjälp av amerikanska donationer. Delar av konstskatterna och interiören hann räddas undan förstörelsen och har nu återbördats till slottet. Vackert, sevärt och ett annorlunda historiskt monument. (Stängt på måndagar och gratis inträde på onsdagar).

Łazienki-parken

Łazienkiparken är en stor, grönskande park med vackra byggnader, gjord för att strosa runt i, eller kanske slå sig ner på en parkbänk och vila fötterna. Här finns strikt formella rabatter, skulpturer, skuggande skogspartier, små sjöar, caféer och restauranger.  Varje söndag från maj till september, klockan 12.00 och 16.00, hålls välbesökta gratiskonserter i parken. Då spelas Chopinmusik av olika talangfulla musikanter; vid vårt besök satt ryssen Ilya Maximov vid flygeln.

Nationalmuseum

Fasaden ser kanske avskräckande ut, men det här är ett absolut måste för den som gillar konst! Jag tycker mycket om att titta på klassisk konst, och det här är en av de bästa samlingar jag sett. Så många fantastiska tavlor av konstnärer jag aldrig hört talas om; Polen har helt enkelt sina egna motsvarigheter till Anders Zorn, Carl Wilhelmsson, prins Eugen och andra svenska konstnärer som är välkända för mig.  En annan avdelning i museet visade medeltida ikoner och altarskåp, imponerande det också. (Stängt på måndagar)

Jan Matejko: Slaget vid Grunwald, målad 1878. Målningen är nästan 40 kvadratmeter stor, och konststudenten på bilden håller på att kopiera en bit av den.

Warsaw Rising Museum

Ett intressant museum för den som vill veta mer om Warszawas och dess invånares öde under andra världskriget.  Jag har berättat om detta tidigare i inlägget Warsaw Rising Museum – Warszawaupproret 1944

Universitetsbibliotekets takträdgård

Takträdgården var min ”rookie” på sevärdhetslistan, som jag läst om och gärna ville kolla in. Trädgården är nästan en hektar stor, och med det en av de största takträdgårdarna i Europa. En oas om man gillar grönska, och gratis inträde.

Fontänshow

Mellan Gamla stan och floden Vistula finns ett parkområde med en vackert belyst fontän. Strålarna ändrar färg med hjälp av LED-lampor, och dansar fram till musiken. Varje fredag och lördag under maj till och med september är det fontänmultimediashow klockan 21.30 (i september klockan 21.00), och då dras det på med ytterligare effekter. Rörliga bilder projiceras på vattenridån, och tredimensionella bilder visar historia, sagor och legender från Warszawa.

En riktigt välbesökt tillställning som ni ser på bilden nedan, även om jag inte fotograferade någon bildvisning i fontänen. Vi satt uppe i slänten och hann avnjuta showen i kanske tjugo minuter, innan en rejäl åskknall med efterföljande tunga regndroppar satte stopp för det hela, och vi fick hasta genom Gamla stan till närmaste tunnelbanestation.