Med en oviss framtid på resefronten så är jag glad att jag hann förverkliga nästan alla mina drömmar och planer, såväl gamla som nytillkomna, innan världen stängde ner på grund av covid. Jag har i princip betat av hela min bucket list! Det här är tio av mina allra bästa upplevelser, under åren 2013 till 2019.

Åka på safari bland djuren i Serengeti

Det var snarast en slump att jag kom iväg på safari i Tanzania; en vän ville ha sällskap på en resa i februari 2013, och jag hängde på. Safarin i Tarangire, Serengeti och Ngorongoro överträffade mina förväntningar med råge. En stor upplevelse att bära med sig i livet! Vi kom så nära djuren, och kikaren jag hade med för att spana på dem kom knappast till användning.  Jag är mycket glad över att ha sett åtminstone en liten del av Afrika, och att ha åkt gisten träbåt från fastlandet till Zanzibar platsar också bland mina – inte bästa- men mest spännande upplevelser!

Evas Big Five

Uppleva midnattssolen på Svalbard

Svalbard dök upp på min drömlista ganska hastigt efter att jag sett ett TV-program och nästan lika snabbt hade jag bokat en resa dit, i juli 2014. Det var en fascinerande upplevelse att vara så otroligt långt norrut, i civilisationens nordligaste utpost med gigantiska glaciärer och midnattssol under fyra månader om året. Jag paddlade kajak i Isfjorden, vandrade upp på berget Sarkofagen i sällskap av beväpnad guide (på grund av isbjörnsfaran), och besökte den övergivna gruvstaden Pyramiden.

Svalbard – dag klockan tolv på natten

Galoppera över den mongoliska stäppen

Detta var en dröm som funnits med vagt sedan en ridresa till Island på 90-talet, det var bara det att jag knappt hade suttit på en häst under de senaste femton åren. Men jag hade ju kommit in i fasen där drömmar kunde förverkligas. Under några dagar sommaren 2015 galopperade jag över oändliga slätter i Mongoliet! Det var ett spännande och mycket annorlunda land, där jag också fick uppleva den nationella högtiden Naadam. Den lyckade resan till Mongoliet ledde sedan till att jag genomförde tre andra fantastiska ridresor: till Kirgizistan, Georgien och Albanien som var och en platsar bland mina bästa upplevelser.

I galopp på mongoliska stäppen

Åka gummiflotte nerför ett sju meter högt vattenfall i Nya Zeeland

Hela Nya Zeelandsresan i februari 2016 var en makalös upplevelse. Rida i Sagan om Ringen-land, paddla i Milford Sound och Abel Tasman, vandra bland vulkaner i Tongariro, besöka Hobbiton… listan är lång. Men den mest oväntade och adrenalinhöjande upplevelsen var forsränningen utanför Rotorua. Arrangörerna marknadsför sig med världens högsta kommersiellt raftade vattenfall. Ja, vad ska jag säga? Yiihaaa!!!

Rafting i Rotorua

Frossa i blomster på Chelsea Flower Show i London

Det här kanske inte ter sig lika spännande som galopper på stäppen och forsränning nerför vattenfall, men för mig som är intresserad av växter så var detta en stor upplevelse. Alla utställningsträdgårdar och montrar, alla blommor och besökare, stämningen, förväntan och upprymdhet. Det här är världens största trädgårdsshow, en institution och ett måste för alla trädgårdsintresserade. På samma resa i maj 2017 fick jag också se trädgårdarna Sissinghurst, Great Dixter och Kew Garden. Flower Power!!!

Chelsea Flower Show

Vandra GR20 på Korsika

Att vandra leden GR20 var en dröm som väcktes vid mina tidigare besök på Korsika 2008 och 2011, och i september 2017 blev den äntligen förverkligad. Detta är utan jämförelse min största fysiska utmaning. Europas tuffaste vandringsled! Den gick jag och mina två barn, i stort sett totala blåbär på flerdygnsvandringar. Vi gick 9 dagsetapper av ledens totala 16, men den tuffaste delen innan leden planar ut: sammanlagt 8080 höjdmeter uppåt och 7400 nerför, plus att vi tältade och bar i stort sett all proviant själva. Jag är sjukt nöjd med vår prestation, och hur bra vårt team fungerade!

Drömmen om GR20 – att spänna bågen till bristningsgränsen

Galna galopper i Georgien

Jag är inte tjugo år längre. Jag är betydligt äldre, lite stelare och något mer försiktig. Men styrkt av mina tidigare resor så bokade jag en ridresa till det spännande landet Georgien hösten 2018, en tur som sades innehålla ”galopper när terrängen tillät”. Oj, oj.. som vi galopperade! I hög fart på trygga hästar, genom snår och buskage, hukandes under trädgrenar, i nerförsbackar, genom flockar av kor och över gigantiska fält. Under sju dagar avverkade vi 23 mil, och när turen var över hade jag både rivsår och blåmärken och var totalt utmattad. En semester helt i min smak! Och ännu ett bevis på att jag klarar mer än jag tror.

Galopp i Georgien – från ett till hundra på sju dagar

Se Rammstein live

Jag är verkligen inget uttalat Rammstein-fan och har inte lyssnat så mycket på deras musik genom åren, men någonstans hade det fastnat att gruppen hade en makalös liveshow. Jag hade känslan av att jag missat något och att jag borde se dem en gång i livet, kanske från att jag läste om deras deltagande på Bråvalla 2016, en numera nedlagd festival.  Så inför Stockholmskonserten 2019 hängde jag på tangenterna när biljetterna släpptes, och bokade. Ja. Nu har jag sett Rammstein live och det var mitt livs bästa konsert!

Rammstein – konsert med extra allt!

Snorkla bland havssköldpaddor i Galapagos

Ännu en upplevelse som avancerade snabbt upp på drömlistan. Mytiskt, dyrt och oåtkomligt var min bild av Galapagos, men när jag planerade min sydamerikaresa 2019 insåg jag att det var fullt möjligt att ta sig dit och även att bo billigt. Det var sannerligen ett annorlunda och spännande ställe, och snorklingen platsar bland mitt livs bästa upplevelser; en sådan omvälvande där man skrattar och får tårar i ögonen på samma gång. På bilden hälsar jag på hos leguanerna, roligt det också.

Snorkeltur på Galapagos

Vandra Inkaleden till Machu Picchu

Denna drömmen har funnits länge; som uttalad åtminstone sedan 2010 och som en diffus tanke längre än så. Att vandra i inkafolkets fotspår, på historisk mark! Min dotter hann före, 2012, och efter det stärktes min dröm ytterligare. Det var hon som fällde avgörandet när vi vandrade GR20: ”Mamma, klarar du det här så klarar du Inkaleden!” Jag förverkligade drömmen i september 2019 och det var precis så fantastiskt som jag föreställt mig (och lika jobbigt). Med sydamerikaresan nådde jag också mitt mål att besöka alla befolkade världsdelar. Check!

Inkaleden till Machu Picchu – nu är jag i mål!

Det här var ett blandat urval av mina bästa upplevelser, men det finns en del andra som kunnat platsa på listan: Rida och tälta i bergen i Kirgizistan, fira nyår i Peking, rida i Albanien och bo hemma hos familjer, rida islandshäst och bada i varma källor på Island.

Finns det något kvar på min bucket list? Jo, den har fyllts på med lite smått och gott, men hur det går får framtiden utvisa.