”Inställd resa – Östra Bhutan”

Just när jag börjat slappna av kom beskedet. Jag hade fått flygtider, deltagarlista, tips om packning och dagsschema, det återstod drygt en månad till avresa och jag vågade äntligen tro att resan skulle bli av. Då damp mailet ner.

Anledningen till att resan ställs in är att landet visserligen släppt på karantänkraven alldeles i dagarna, men det visade sig att landvägen från Indien in i östra Bhutan som vi skulle tagit endast var öppen för indiska medborgare. I Bhutan som har en enda internationell flygplats och begränsade och långsamma kommunikationer i övrigt, så var det inte möjligt att lägga om rutten. Den cirka fyrtioprocentiga prishöjningen som Bhutans turistråd aviserat skulle dessutom gälla retroaktivt, på redan bokade och betalda resor.

I ett ögonblick av bitterhet tänkte jag på bhutanesernas omhuldade lyckoindex, och på hur olycklig jag själv kände mig. Jag hade varit beredd på problem med inreseregler, flygstrul och dylikt, men tänkt att resan i så fall skulle skjutas upp. Den blev istället inställd, och i framtiden gäller nya villkor, högre priser och allmänt en mer ansträngd ekonomi. Nu känns det mycket osäkert om jag någonsin kommer dit.

Nåväl, detta är världsliga ting och när jag hade tillåtit mig att sörja och beklaga mig i några dagar, så var det dags att ta nya tag. Inbetalda pengar kom tillbaka ögonaböj. Det är naturligtvis omöjligt att matcha två veckor i Bhutan, men jag har något på gång som ändå känns bra: en vecka på Sicilien, med dagliga ridturer och god mat! Ett annat litet glädjeämne är att jag nu kan utnyttja biljetten som jag haft sedan länge till mitt favoritband Porcupine Tree i Globen den 27 oktober. Jag avvaktade medvetet in i det längsta med att sälja den vidare, med tanke på att resan kunde bli inställd och att jag då skulle stå utan både konsert och resa. Bra tänkt!  Jag har också köpt en biljett till det mongoliska hårdrocksbandet The HU som spelar i Göteborg. Det band som jag hade biljetter till i Norge sommaren 2020 (inställt), och som nu skulle komma till Sverige just under min planerade resa. Nu blir det ändå av, jag ligger tydligen två år efter i min planering.

Så vem vet, kanske blir det Bhutan år 2024?

Bild från Toscana, inbillar mig att det är likt Sicilien