På Spåret är mitt bästa fredagsnöje under vinterhalvåret. Trettiotvå säsonger visar ju tydligt att det varit ett lyckat koncept: kombinationen av olika resmål, frågesport, lite skoj och flams samt deltagande av kända personer och några av Sveriges främsta artister. Visst, under årens lopp har det funnits inslag vars nöjesvärde varierat, men i det stora hela anser jag att det är Sveriges bästa TV-program.

De senaste två åren har jag uppskattat programmet extra mycket; att få komma ut på digital resa en stund. Och framförallt att känna igen mig på resmål som jag själv har besökt! Innebär detta att jag är en hejare i poängligan? Inte nödvändigtvis. Jag använder ingen duo-app, utan ropar ut mina svar eller gissningar direkt från soffan. Frågekategorier som mat, djur, växter, film och litteratur går bäst, historia och samhällskunskap skapligt, och sport och teknik sämre.

Spoilervarning om du sparat hela säsongen till att titta senare – här kommer några av mina återseenden från sista säsongen.

Capri och Neapel

Eftersom Capri var ett resmål i avsnitt 2 så blev man ju lite fundersam när det började luta åt närliggande Neapel redan sex avsnitt senare. Samordningsvinster i filmandet? Ledtråden ”Min fantastiska väninna” på åtta poäng var glasklar, för jag har läst boken av Elena Ferrante och även sett tv-serien om de två flickorna som växte upp i Neapel. Själv besökte jag Capri och Neapel 2019, drack limoncello, besökte Axel Munthes Villa San Michele och hörde om hans påstådda romans med den svenska drottningen Victoria. Allt kom till nytta i frågorna som följde.

Länkar: Legendariska Capri och Novis i Neapel

Hamnen på Capri

Riga, Budapest och Edinburgh

En rad för mig välkända platser i Riga visades i avsnitt 3: Gamla stan, Svenskporten och marknaden i zeppelinarhangarerna. Jag besökte Riga fyra gånger mellan 2002 och 2014. Budapest i avsnitt 9 var också bekant från mitt besök 2016, och för en gammal hästfantast är långa galopper på ungerska pustan en dröm.  Att se Edinburgh i avsnitt 10 var roligt, för just den fredagen var dottern på besök och vi besökte denna stad tillsammans i maj 2015. Arthur’s Seat dök upp i ledtrådarna, där uppe var vi!

Länkar: Riga, en pärla vid DaugavaEtt besök i Budapest och Edinburgh i maj

Två letter fotobombar vår bild i Svenskporten, Riga

Arthur’s seat i Edinburgh

Falköping och Alingsås

De svenska resmålen är inte alltid de lättaste, för vare sig mig eller de tävlande. I avsnitt 5 och 7 dök det upp städer i Västergötland som jag ändå identifierade tidigt på resan. Blå Kongo och tidiga puritaner (Early Puritan) är lika med potatis, som är lika med Alingsås. Och för Falköpings del ledde tranor och megaliter mig in på rätt väg. Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet som gav upphov till uttrycket kohandel hade jag aldrig hört om, kul historia!

Gånggriften i Luttra utanför Falköping

Moskva, Christchurch, Tbilisi och Dublin

I avsnitt 11 och 12 duggade mina reseminnen tätt. Tillsammans med Göteborg hade jag besökt fem resmål av sex, alla mellan 2016 och 2020. Moskva tog jag på tio poäng innan de tävlande ens hunnit öppna munnen, med ledtråden ”Stålmannens systrar”. Byggnaderna som kallas Stalins sju systrar, imponerande exempel på stilen socialistisk klassicism. Vackra Moskva, suck…  Christchurch var svårare. Ganska snart var jag medveten om att vi var på Nya Zeeland; med ledtrådarna kiwi och haka. Men ”mellan inbakad oxfilé och ettan”… Nåväl, jag har varit i både Wellington (oxfilén), Auckland (ettan i storlek) och det jordbävningsdrabbade Christchurch.

När Tbilisi kom upp blev jag riktigt exalterad. Det är inte ofta man ser den staden på tv. ”Den stadsvyn har jag sett! Den bron har jag gått på! Det badhuset har jag besökt!” De filmade ända in i badhusets Royal apartment som vi bokade i slutet av vår ridresa, och ner i bassängen där jag njöt av varma bad efter sju dagar på hästryggen.  Frågorna om orange vin och filmen ”And then we danced” var jag också bekant med.  Sedan Dublin, som var min sista utlandsresa före utbrottet av covid, i januari 2020.  Floden Liffey, Temple Bar, biblioteket på Trinity College. Been there, done that!

Länkar: Moskvas röda hjärta, Christchurch down under, Kungligt bad i Tbilisi och Två dagar i Dublin

Kreml från Moskvafloden

Chreli Abano – badhus i Tbilisi

Trinity College Library, Dublin

Visby och Köpenhamn

I finalen rundades det av med lite närmare resmål (förutom Minneapolis då, som jag aldrig besökt och inte vet något om). Vackra Visby som jag äntligen tog mig tid att utforska i september 2020. Och Köpenhamn, det har blivit ett antal besök genom åren men det senaste var i september 2021.

Tack och hej På Spåret, vi ses nästa säsong!

Länkar: En vandring i Visby och Köpenhamn – min närmaste huvudstad

Kruttornet i Visby ringmur

Köpenhamn