Till skillnad från den omedelbara kärleken till Ljubljana, så faller jag aldrig riktigt för Budapest. Jag rullar in med tåget söderifrån, på en sunkig nedsliten station. Det blir mitt första intryck, och sedan fortsätter det lika tveksamt. Det är för långa avstånd, för mycket biltrafik, Donau är avskuren av vägar och har en skum olivgrön färg. Jag hittar inget uttalat centrum, ingen turistbyrå och ingen karta… och traditionell ungersk mat är inget för en sommardag med trettigradig värme. Sådär ja, efter att ha fått gnälla lite kan jag gå över till mina mer positiva minnen av Budapest:

Gellértberget

Under min första planlösa kvällspromenad (jag har ju ingen karta) ser jag andra flanörer som traskar uppför trappor och vidare på stigar, upp för ett berg på västra sidan av Donau. Jag hänger på strömmen och hamnar vid ett citadell på bergets topp, med en makalös utsikt över staden. Där finns också marknadsstånd där de säljer smaskiga grillspett och kall öl, och inmundigandes denna kvällsmat med utsikten för ögonen så känns livet gott att leva!

Saluhallen

Saluhallar och marknader är alltid ett säkert kort för att uppleva en stads själ. Denna saluhall är en mycket vacker byggnad, både på in- och utsidan, och här kan man både äta och köpa allt man kan tänka sig. Tillgången av ungersk paprika är god, i både färsk och torkad form! Mitt emot saluhallen finns ett mysigt torg med uteservering, där man kan få fräsch sommarmat och…..

Citronöl

Som en mix av öl och citronläsk, en vuxendryck utan allt för mycket sötma. Vän av ordning kanske säger att det inte är någon riktig öl. Må så vara, men en fräsch och läskande dryck är det definitivt, och en ny favorit som jag tyvärr inte lyckats hitta i Sverige. Kanske får jag börja brygga själv?

Gellértbadet

Budapest är känt för sina termiska bad, och jag traskar iväg med min lilla badpåse till ett av de mest anrika badhusen, i anslutning till Hotell Gellért. Badhuset är byggt 1918 i jugendstil, och oerhört stilfullt med pilastrar, mosaiker och statyer. Badhuset är knökfullt av turister, många med fula badmössor som barska damer ur personalen tvingat på dem för att få simma i stora bassängen. Omklädningsrummen är som en labyrint som gjord att gå vilse i, och hela badhuset är märkbart nedslitet. Ändå anser jag det vara mycket sevärt.

Broarna

Med en stor flod genom staden krävs det broar. Vackra sådana, och flera av dem avstängda för biltrafik. Men håll ett öga på cyklisterna.  

Så… ett trevligt stopp trots allt, men ingen stad jag längtar tillbaka till!

juli 2016