Det är ingen myt att det regnar ganska ofta i Borås. Och eftersom jag bor i grannstaden, så spiller det över rätt mycket på oss också. Midsommarhelgen har kännetecknats av växlande molnighet och spridda skurar, och endast i den inglasade altanen kunde den rätta sommarkänslan infinna sig. Men idag var nederbörden än mer ihållande, och vi beslöt oss för att styra kosan västerut, för en kulturutflykt till Borås. Tro det eller ej, den gamla textil- och krämarstaden Borås har blivit en kulturstad i framkant, speciellt när det gäller den offentliga konsten.

Det började med Borås Internationella Skulpturbiennal 2008, då bland annat den kontroversiella nio meter höga Pinocchio-statyn kom på plats. Sedan har biennalen hållits vartannat år (vilket ligger i ordets natur) och stan är fylld av spännande offentlig konst. Näst ut var No Limit Borås, en street art festival som hållits 2014 och 2015, och som återkommer nästa gång hösten 2017. Konstnärer från hela världen skapar konst i megaformat, muralmålningar upp till 27 meter höga, på husväggar i Borås. Hela centrum är alltså som en gigantisk konsthall, och är man inte helt uppdaterad på var verken finns, så blir det extra spännande att se vad som väntar efter nästa gathörn.

Idag stod även Textilmuseet på programmet. Museet hade riktigt bra utställningar om textiliers användning och framställning, om miljöpåverkan och arbetsvillkor nu och då, här och i andra delar av världen. Mycket tänkvärt! Där fanns också en mer estetisk utställning av konstnären Faig Ahmed från Azerbajdzjan, med utgångspunkt i orientaliska mattor. Sist men inte minst; museet hade ett ”provrum” där man kunde prova gamla kläder från cirka 60-tal till 80-tal, vilket vi roade oss med en bra stund.

Även om detta var allt vi hann med idag, så finns det minst två andra kulturbesöksmål i Borås som är värda ett besök.  Borås Konstmuseum har alltid utställningar av hög klass, och så har vi Abecita Konstmuseum. Ett museum med textil bakgrund; en del av de pengar som paret Bengt och Berit Swegmark tjänade genom att sälja bad- och underkläder investerades i modern konst, och när samlingen blev för stor för det egna hemmet fick den utgöra grunden för det här museet. Tillsammans med temporära utställningar med internationell fotokonst av världsklass, så är det alltid sevärt!

Fågeln ovan: ”Measure the Immeasurableness” av DALeast

Textilkonst av Faig Ahmed

Bodhi av Fredrik Wretman

Ute av Charlotte Gyllenhammar, sann Boråskonst!

House of Knowledge av Jaume Plensa

BT-huset, Tristan Eaton