Efter 30 timmar i luften är man inte så pigg på att höra om tjock dimma och svårigheter att landa. Å andra sidan är man inte så angelägen om att få höra att piloten ska ”försöka” landa heller. Känslan av att dyka ner som i en mjölbinge, och sedan en kraftig acceleration upp igen. Det blev en extra sväng till Auckland för att tanka, och ett nytt försök när morgondimman lättat.

5 timmar försenad är jag på plats i Christchurch, äter en bit paj på flygplatsen och tar mina första steg på andra sidan jordklotet. Jag hittar bussen mot centrum och med kartans hjälp även mitt hostel, som är en villa med annex i en lummig trädgård. Högsta prioritet är en dusch och efter det proviantering i kvarterets livsmedelsaffär. Sedan är det hög tid att få en bild av Christchurch, för redan morgonen därpå ska jag vidare söderut.

Om Nya Zeeland är ett tryggt land att resa i så finns det ändå en fara som är ständigt närvarande, nämligen jordbävningar. Ja, även vulkanutbrott på sina håll, vilket ju också har med den seismologiska aktiviteten att göra. I februari 2011, alltså 5 år före mitt besök, drabbades Christchurch av ett kraftigt jordskalv som dödade 185 personer. Jag märker snart hur mycket detta präglar staden. I centrum finns många spår av katastrofen, järnbalkar stöttar gamla byggnader och stadens berömda katedral är i ruiner. Jag slås också av människans förmåga att gå vidare; överallt pågår byggprojekt och på turistbyrån kan man ansluta sig till en guidad tur i jordbävningens spår. ”If you can’t beat them, join them”.

Jag hoppar över jordbävningsturen och tar en promenad i Botaniska trädgården istället, där jag får ett första smakprov av den unika växtligheten på Nya Zeeland. Gigantiska träd vars like jag aldrig sett tornar upp sig i parken. Sedan strosar jag runt i Re Start Container Mall, ett shoppingdistrikt i färgglada containrar som utgör en tillfällig lösning under väntan på ett varuhusbygge.

Även om jetlag är något jag till varje pris försöker ignorera, så måste jag sedan tillstå att jag är lite trött… och det blir ett tidigt sänggående i mitt lilla enkelrum. Med både skoskav och solbränna, bra jobbat efter första dagen!

februari 2016

Canterbury museum, Christchurch