Jag har skrivit om Rotorua tidigare; om raftingen och om maorikulturen, men eftersom jag spenderade hela två dagar där så finns det ännu mer att berätta:

Ridtur vid Lake Okareka

Dags för ridtur nummer två på Nya Zeeland. Lucy hämtar mig vid vandrarhemmet och kör mig till sin anläggning en mil bort. Hästarna står redan uppbundna vid en bom – stall existerar inte i detta klimat- och jag blir tilldelad en beige pålle med namnet Peanut. Vi är sex ryttare, plus Lucy och hennes två volontärer som jobbar för mat och husrum. Och så Katie, ”the Horse Trekking Dog”, Lucys lilla hund som hänger med i hennes sadelväska.

Om den tidigare ridturen i Glenorchy var i filmens Isengård, så är detta en ridtur i Fylke. Runda, mjuka, gröna kullar som är lika fullpepprade med får som kokosflingor på en chokladboll. Vi ryttare har lite olika erfarenhet och turen går i ett lugnt tempo, men de som vill (till exempel jag) får hålla in vid några tillfällen och sedan galoppera ikapp de andra. Under ridturen har vi en vidunderlig utsikt över Lake Okareka, som betyder ungefär ”en skål skönhet”. Närmare sjön ser jag svarta svanar, de som jag tidigare endast sett i fångenskap vid Leeds Castle i England, och tillbaka vid utgångspunkten ser jag en pukeko, en vild fågel som anpassat sig väl till civilisationen. En mycket trevlig ridtur!

Hemsida: Horse Trekking Lake Okareka

Lucy och Katie

Pukeko

Polynesian Spa

I Rotorua är det uppenbart att jordskorpan är tunn. Det pyser och puttrar i provisoriskt inhägnade källor, och det ligger ett fisluktande svavelos över hela staden. För att dra nytta av det heta vattnet under lite mer ordnade former går jag till Polynesian Spa, en välbesökt badinrättning precis vid Lake Rotorua. Inträdet kostar drygt 200 kronor och inkluderar badhandduk, tillgång till låsbart skåp och fem vackra pooler med olika temperaturer. Den varmaste poolen har en temperatur på över 40 grader, och där blir jag inte långvarig. De som ligger närmare kroppstemperaturen: 35 grader, ger en fantastisk avslappning till de muskler som fortfarande är spända efter vandringen i Tongariro National Park.

Hemsida: Polynesian Spa

Puben Pig & Whistle

Under mina två dagar i Rotorua äter jag faktiskt här båda dagarna. Pig & Whistle är en gemytlig pub med fräsch mat och gott vin, och lever upp till devisen ”No-one leaves hungry”. Jag tar även en Swine Lager efter maten, som den gris-fantast jag är, och avslöjar mig inför den svenskfödda servitrisen med min svenska accent.

Byggnaden har en intressant historia, ursprungligen byggd som en polisstation år 1940. Så här stod det i New Zealand Police Journal i december 1940: ”Byggnaden bjuder på en humoristisk sida av livet i den termiska regionen.  Som den mest imponerande byggnaden på huvudgatan har den på senaste tiden misstagits för att vara ett bibliotek, ett postkontor, en bank, turistinformation, ja, en söndag till och med för en kyrka. Ingen har ännu misstagit den för en pub”.

Hemsida: Pig & Whistle

 

Astray Motel & Backpackers

Slutligen några ord om mitt boende i Rotorua: Astray Motel & Backpackers. Jag bor i singelrum för 250 kronor natten; ett minimalt rum, men rent och funktionellt. Där finns även dubbelrum och flerbäddsrum. Tre-fyra rum delar på två toaletter och en dusch, och ett våningsplan delar på kök. Ett mycket bra hostel, billigt och centralt.

Hemsida: Astray Motel

Februari 2016