Jag bara måste fördjupa mig i alla de intryck som Tel Aviv erbjuder för den som är intresserad av konst och arkitektur. Välkomna på vernissage i Tel Aviv!

Tel Aviv Museum of Art

Det här är en spektakulär byggnad med ett förstklassigt innehåll! Här finns samlingar med all klassisk konst från de gamla holländska mästarna, till Klimt och Picasso och moderna mästare som Roy Lichtenstein och Yayoi Kusama. Här finns också utställningar med israelisk konst från 30-talet och framåt till nutid, för mig okända konstnärer. Bland de temporära utställningarna fascineras jag av ”Total Red”; en utställning med foton av sovjetiska fotografer, från 1900-talets början till mitt.

Roy Lichtenstein i foajéen

Gustav Klimt – porträtt av Friederike-Maria Beer (beskuren)

Gatukonst

Gatukonst, kanske närmare bestämt graffiti, ger ofta upphov till känslor. Den tränger sig på i det allmänna rummet, och ibland är det svårt att avgöra var gränsen går mellan konst, klotter och skadegörelse. Själv är jag i princip positiv till det som är utfört med tanke och känsla. Jag blir helt enkelt glad av att mötas av en färgglad målning på en vägg! Det är framförallt stadsdelen Florentine i Tel Aviv som är fylld av graffiti, som en stor konstutställning öppen för alla.

Den tragiska 27-klubben; artister som gått bort i en ålder av 27. Känner du igen dem?

Kött versus Vego?

Söta sopkörare

Arkitektur

Här finns allt från gammal arabisk byggnadsstil i Jaffa till blänkande glasskyskrapor i Tel Aviv, men det som är unikt är de cirka 4000 hus som är byggda i det som brukar kallas Bauhaus-arkitektur. Bauhaus var en tysk konst- och arkitekturskola som stängdes av nazisterna 1933, och många av de framstående judiska arkitekterna flyttade då till Tel Aviv.

Tider av ekonomisk tillbakagång har gjort att underhållet är eftersatt på många gamla hus, men Tel Avivs ledning har en intressant strategi för att råda bot på detta. De byggare som vill bygga en skyskrapa måste renovera ett gammalt hus i gengäld, för att få bygglov. Det är också tillåtet att bygga på en extra våning på de gamla husen, om originalfasaden renoveras och tillbyggnaden hamnar ett steg in. Det är väl tänkt som ett ”win-win”-koncept, och utan tvekan bättre än förfall och rivning.

 

Exempel på tillbyggnad på taket

En modern byggnad som tagit ut svängarna!

december 2017