Min Nya Zeelandsresa 2016 är en av mina bästa resor  – kanske den allra bästa, och definitivt den mest lyckade reseplanering jag gjort. Allt var minutiöst planerat hemifrån. Jag såg i stort sett hela landet, både syd- och nordön, upplevde många av landets främsta sevärdheter och genomförde flera spännande aktiviteter: vandring, kajakpaddling, ridning och forsränning –allt under tjugo dagar. Som ni förstår var det ett fullspäckat schema. De som vill ta det mera lugnt, eller har mer tillgänglig tid, fine… då kan man dra ner på tempot eller ambitionerna.

Planeringen

Busspass

En viktig del av planeringen var hur jag skulle ta mig runt. Jag valde att resa med buss, och var mycket nöjd med det valet. Hyrbil kan vara ett alternativ men kändes inte aktuellt för mig, eftersom jag reste ensam och ville uppleva landskapet under transportsträckorna. Utan ansvar för ratten kunde jag koncentrera mig på utsikten, som var helt makalöst fantastisk! Många busschaufförerna guidade också utmed vägen, och mina planer på att sova eller läsa bok på bussen lades ner för att inte gå miste om något.

Bussbolaget jag använde mig av heter Intercity. Jag köpte ett flexipass för 2600 kronor, laddat med de 60 timmar restid som jag behövde, och jag bokade alla bussresor i förväg (men de var möjliga att boka om). Det var bra bussar med wifi, men utan toalett. Det gjordes både fotostopp, fikastopp och matstopp på längre turer.  www.intercity.co.nz

Boende

Alla boenden bokades i förväg via Hostelworld.com eller Booking.com. De valdes utifrån ranking, prisnivå och läge; centralt och nära busshållplatserna var mina viktigaste kriterier! Jag växlade lite mellan singelrum och sovsalar, i ett prisintervall mellan 160 och 372 kronor natten. Jag var nöjd med nio boenden av tio, det var bara Aurora Backpackers i Nelson som fick underkänt.

Aktiviteter

Några aktiviteter som jag bestämt mig för från början styrde rutten, som kajakpaddling i Milford Sound och vandring i Tongariro. Andra styrdes av rutten, på så sätt att jag kollade av de platser jag passerade och valde bland utbudet som fanns. Jag gjorde ett slags dagsschema och fyllde det med innehåll helt enkelt! Samma här, allt bokat och i de flesta fall även betalt hemifrån Sverige. I sista sekund slängde jag in en forsränning i Rotorua, och den blev en av mina allra bästa upplevelser, i hård konkurrens. Samtliga arrangörer erbjöd hämtning på boendena.

Bästa turistinfon för Nya Zeeland: 100 % New Zealand

Mat

På Nya Zeeland finns god mat för ett något lägre pris än i Sverige. Jag åt vanligtvis en restaurangmåltid om dagen, med ett glas vin till, och i övrigt köpte jag lite frukostmat, fika, sallad och mackor. Kostnad för mat och dryck: i snitt 350 kronor per dag.

Resan dag för dag

Dag 1

Ankomst till Christchurch cirka klockan 11.00
Stadstur inklusive Botaniska trädgården
Boende: Canterbury House Backpackers, enkelrum 342 kronor/natt
Länk: Christchurch, down under

Dag 2

Lång busstur till Te Anau: avresa 7,45, ankomst 18.30
Boende 2 nätter: Te Anau Lakeview Kiwi Holiday Park & Hotel, enkelrum 285 kronor/natt
länk: Te Anau- Blå, blåare, blåast

Dag 3

Kajakpaddling i Milford Sound, cirka tio mil från Te Anau. Heldagstur pris 1060 kronor
Länk: Möra muskler i Milford Sound

Dag 4

På dagen promenad och tur på byn. Buss till Queenstown: avresa 17.15, ankomst 19.30
Boende 2 nätter: Nomads Queenstown Backpackers, fyrbäddsrum 241 kronor/natt
länk: Queenstown- äventyrets huvudstad

Dag 5

Ridtur i Glenorchy, cirka tre timmar, pris 1170 kronor inklusive hämtning
länk: Ridtur i Isengård

Dag 6

Buss till Fox Glacier: avresa 8.10, ankomst 15.24
Jag hyrde cykel och åkte till Lake Matheson
Boende: Ivory Towers Backpackers Lodge, fyrbäddsrum 165 kronor/natt
länk: Lake Matheson- spegelsjön

Dag 7

Lång bussresa till Nelson: avresa 8.30, ankomst 19.30
Boende 2 nätter: Aurora Backpackers, enkelrum 283 kronor/natt

Dag 8

Kajakpaddling i Abel Tasman National Park. Heldagstur 1140 kronor
länk: Sälsafari i Abel Tasman National Park

Dag 9

Buss och färja till Wellington: avresa 8.15, fem timmars stopp i Picton, färjetur mellan öarna, ankomst 17.45
Boende: Hotel Waterloo & Backpackers, sexbäddsrum 184 kronor/natt
länk: Triss i kiwistäder: Nelson, Picton och Wellington

Dag 10

Buss till Tongariro: avresa 7.45, ankomst 13.20
Boende 2 nätter: YHA National Park Backpackers, tiobäddsrum 160 kronor/natt
länk: Byn utan namn -mitt ute i ingenstans

Dag 11

Vandring Tongariro Alpine Crossing. Buss dit och hem 200 kronor
länk: Tongariro Alpine Crossing – vulkanvandring på Nya Zeeland

Dag 12

Buss till Rotorua: avresa 13.20, ankomst 19.15
Boende 3 nätter: Astray Motel & Backpackers, enkelrum 258 kronor/natt

Dag 13

Forsränning, halvdagstur för 500 kronor
På eftermiddagen badade jag SPA-bad
länk: Rafting i Rotorua

Dag 14

Ridtur i två timmar, 800 kronor inklusive hämtning
På kvällen besök i Tamaki maoriby, 645 kronor med buss och mat
Länk: Rotorua -hjärtat i maorikulturen  länk: Resten av Rotorua

Dag 15

Buss till Whitianga: avresa klockan 3 på natten, ankomst 9.55
Boende 3 nätter: On the Beach Backpacker Lodge, trebäddsrum 172 kronor/natt
länk: Nästa stopp Whitianga

Dag 16

Första bakslaget; kajakpaddlingen inställd på grund av dåligt väder. Liftade och vandrade till Cathedral Cove
länk: Utflykt till Cathedral Cove

Dag 17

Regnig dag och inget planerat. Minsann! Jag var ändå ute och vandrade en del i regnet.

Dag 18

Buss till Auckland: avresa 7.45, ankomst 11.35
Boende 2 nätter: Kiwi International Hotel, enkelrum 373 kronor/natt
länk: Auckland -avsked till Nya Zeeland

Dag 19

Heldagsutflykt med buss till Hobbiton och Waitomo caves, pris 1620 kronor
På kvällen Phantom of the Opera och utekväll på stan.
Länk: Hobbiton -på besök hos Bilbo  länk: Waitomo caves och livet som lysmask

Dag 20

Stadstur och hemresa med flyget 20.05

Best of the Best, enligt min mening! Något jag känner att jag missade? Det skulle kunna vara att titta på art deco-arkitektur i Napier, skåda valar i Kaikora och ta en sväng till Nya Zeelands nordligaste udde.

(Alla prisuppgifter från 2016)