Jag har svårt att tänka mig att Queenstown i Nya Zeeland skulle kunna utmanas om den titeln. Här har du möjlighet att åka jetboat och mountain bike, hoppa fallskärm och ägna dig åt paragliding… och naturligtvis den ultimata utmaningen: hoppa bungy jump! Strax utanför Queenstown ligger Kawarau Bridge, världens första kommersiella bungy jump där understimulerade turister kastat sig ut för sin dos av adrenalin allt sedan 1988.

Queenstown är en liten stad med 14 000 invånare, knappt större än Ulricehamn, men i adrenalinets förlovade stad är pulsen hög dygnet runt. Den som sover lätt bör leta efter boende utanför centrum och inte på Nomads Backpackers, som är omringat av stadens alla partyställen. Själv sover jag gott varsomhelst när jag är trött, trots dunkande basgångar till in på småtimmarna. Jag trivdes mycket bra på Nomads, ett vandrarhem med 800 bäddar och hotellstandard med balkong, fräsch toalett och dusch till priset av 240 kronor natten. Det enda som skiljde sig från ett hotell var att jag delade rum med två tjejer i 20-årsåldern, partysugna pinglor med tre fullpackade necessärer vardera.

I februari, mitt under högsäsong, var turisttrycket stort. Hela stranden och strandpromenaden utmed Lake Wakatipu var fylld av flanerande människor, gitarrplinkande ynglingar och familjer som hade picknick. I parken, som syns som en grön landtunga på bilden ovan, var det musikunderhållning och uteservering. Servering ja… ibland är problemet att hitta något gott att äta, och andra gånger är problemet att välja mellan alla möjligheter. I Queenstown gällde definitivt det sistnämnda. Första kvällen hamnade jag på en fantastisk restaurang; Blue Kanu, som serverade en delikat mix av asiatisk och polynesisk mat. Andra dagen blev det lunch på  Queenstowns mest hypade restaurang: Fergburger. Kön ringlade sig ut på gatan och väntetiden var lång, för att få beställa det som anses som stadens, kanske Nya Zeelands bästa burgare. Skulle jag välja en Little Lamby… eller kanske en Cockadoodle Oink? Det blev en  Sweet Bambi, och utan att vara en större vän av burgare kan jag säga att den var den bästa jag ätit!

Det blev varken något bungy jump eller fallskärmshopp. Mina äventyr och utmaningar ligger på ett annat, mer subtilt plan. En lång ridtur med snabba galopper i Sagan om Ringen-land var mitt äventyr och gav mig adrenalin för en lång tid framöver!

februari 2016

TSS Earnslaw, ångbåt från 1912 som trafikerar Lake Wakatipu

Sweet Bambi-burgare från Fergburger (med en enerverande men charmig hemsida http://fergburger.com/fullscreen.html )

Nomad’s Queenstown Backpackers