Sommaren 2007 besökte jag Toscana i Italien. Någonstans hade jag läst att Colle di Val d’Elsa var en mysig liten stad, och där hamnade vi. Jag tyckte nog att mysigheten var gravt överskattad, ända tills vi hittade till den gamla stadskärnan uppe på ”Collen”. Där fanns den, med genuina stenhus och gränder och ett formidabelt korsdrag av historiens vingslag. Tillbaka på hotellet testade vi Tv:n. Den visade ett program om ryttare i medeltidsdräkter som galopperade barbacka runt ett torg under folkets jubel, refererat av en speakerröst i extas. Mycket egendomligt…

Dagen därpå var det dags för en utflykt till Siena, 3 mil bort. Vi parkerade utanför stadskärnan och gick in genom en stadsport, in i Sienas otroligt vidsträckta medeltida stadskärna. Vårt mål var stadens snäckformade torg Piazza del Campo, av många ansett som världens vackraste torg. Det var mycket folk i staden… otroligt mycket folk. Det var – för att använda ren och skär västgötska – knökat på torget! Det sjöngs och skrålades. Det var ett tjockt lager av jord och sågspån i ytterkant runt hela torget. Det var…vänta lite nu… hästar på torget!?

Det var här den märkliga hästkapplöpningen från TV-sändningen skulle äga rum! Il Palio!  Italienarna sjöng kampsånger, som vore det en VM-finalmatch i fotboll. Ryttarna paraderade runt på gatorna iklädda färgglada hosor och hattar, de vackra hästarna leddes runt lite stissiga med glänsande ögonvitor, och på husen hängde flaggor som representerade de 17 contradorna (stadsdelarna). Tyvärr var vi på plats en dag för tidigt. Vi fick bara se uppvärmningen, och inte det riktiga loppet på liv och död som gick av stapeln dagen efter, men stämningen kokade likväl.

Där och då var det hela en ganska obegriplig upplevelse. I efterhand har jag läst på om fenomenet Il Palio. Loppet hålls två gånger om året, och har anor från medeltiden. Ryttarna tävlar för var sin stadsdel, men även en ryttarlös häst kan vinna (skulle inte det kännas sådär för den ryttare som trillat av..?). Evenemanget har inslag av tjuv- och rackarspel, mutor, ära och berömmelse, tuffa tag och mycket känslor. Helt enkelt väldigt italienskt! Loppet figurerar i James Bond-filmen Quantum of Solace, och 2015 gjordes en hel dokumentär om Il Palio, som visats på SVT . Vill du känna lite vibbar, kolla in trailern:  http://gb.thepalio.com/film .

Vill du se loppet på plats, res till Siena 2 juli eller 16 augusti!