Hobbiton finns på riktigt! Det ligger nära orten Matamata på Nya Zeelands nordö. Här hittade Peter Jackson sitt perfekta Fylke, med mjuka runda kullar, men utan vägar, byggnader, kraftledningar eller andra tecken på civilisation. Filmteamet gjorde en överenskommelse med markägaren och byggde 39 hobbithus bland kullarna, med förbehållet att allt skulle återställas när filmningen var över. 1999 började teamet filma Sagan om Ringen-trilogin, och efter att de var klara började rivningen av kulisserna.

Men… få hade förutsett vilken formidabel succé filmerna skulle bli, speciellt inte den jordnära lantbrukaren som släppt till sina fårhagar. Människor började söka sig till platsen, och 2002 arrangerades den första guidade turen till det som återstod av Hobbiton. När Peter Jackson återvände 2009 för att filma Bilbo-trilogin blev överenskommelsen med markägaren en annan. De fick bygga igen, under förutsättning att de lämnade kvar allt efteråt!

Nu finns 44 utsökta små hobbit-hål, med frodiga trädgårdar, skottkärror med pumpor, tvätt som hänger på tork, snickarverktyg lämnade i hast och nybakat bröd på ett bord. Jag bara väntar mig att Gandalf ska komma ridande på stigen, och att Bilbo ska öppna upp grinden och välkomna honom. Sedan 2012 finns även puben Green Dragon, där vi normalstora får plats att sitta till bords. Nu sysselsätter Hobbiton en stor skara, från guider, trädgårdsmästare och restaurangpersonal till personal i souvenirbutiken, och den nyzeeländske lantbrukaren har sin pension säkrad.  Ja, det är superturistiskt, men det är också fantastiskt; välskött och fantasieggande!

Vår guide är duktig och har många anekdoter att berätta från filminspelningarna. Partyträdet till exempel… Eftersom filmerna utspelar sig i omvänd kronologisk ordning behövdes ett nytt träd till filmomgång nummer två. Ett konstgjort träd skapades, en yngre kopia av det första trädet, på vilket de klistrade tvåhundratusen konstgjorda löv! Och Bilbos födelsedagsfest, där inspelningen drog ut på tiden: För att få den rätta partykänslan efter timmar av inspelning serverades barnen rikligt med godis, så de blev sockerhöga och sprang omkring och tjoade. De vuxna fick lockas med andra gotter, nämligen fri öl som höjde partystämningen!

 

Turen jag deltog i var en heldagstur bokad genom bussbolaget InterCity, med vilkas hjälp jag tog mig Nya Zeeland runt. Turen innefattade en middag på Green Dragon, ett stopp i Waitomo Caves (en spännande båttur i en underjordisk grotta, med lysmaskar som lyste som en stjärnhimmel), och en snacksalig busschaufför som berättade massor om Nya Zeeland under resan. Ganska dyrt, men väl värt pengarna för alla med en liten gnutta barnasinne kvar.

Välkommen med på husvisning! Skulle du också vilja flytta in?

Länkar: Intercity dagsturer och Hobbiton Movie Set

Kvarnen

Inne på Green Dragon

Eva was here – februari 2016