Min matfilosofi vid utlandsresor är ”Ät där du står”. Varken McDonalds, sushi eller fransk fine dining kommer alltså på fråga vid mitt besök i Moskva, utan det är rysk mat som gäller. En annan faktor vid val av matställe var att jag hade sällskap av sonen, som inte är någon gourmet utan snarare går efter mest mättnad per betald krona. Vi var båda nöjda med maten i Moskva, eftersom det fanns gott om bra och billiga matställen!

De restauranger vi besökte ingick i kedjor och fanns på flera ställen i staden, men de var ryska kedjor, och det var exotiskt nog! Personalen i kassan eller serveringen behärskade lite engelska, och dessutom var det väldigt vanligt med bilder i menyerna, vilket underlättade beställningen. Det enda vi missbedömde vid något tillfälle var storleken på rätterna, då konceptet ofta bygger på att man äter flera rätter efter varandra.

Mu-Mu

Mu-Mu, med kyrilliska alfabetet My-My, är den största snabbmatskedjan I Moskva och finns lite överallt. Ja, det är kossan som givit restaurangerna sitt namn, och utanför en del av dem tronar en svartvit plastkossa. Restaurangen är som en kantin, eller som en välförsedd vägkrog med självservering, där man tar en bricka, ställer sig i ledet och plockar på vad man vill ha.

Smörgåsbakelser, sallader, sill, aladåber och skålar med soppor inleder. Sedan kommer varmrätterna, där personalen lassar upp den mat man pekar på: grillspett, kycklingfilé, fläskkotlett, korv, dumplings eller färsbiff, eller för att chansa vilt; en svårdefinierad panerad kött- eller fiskbit. Efter det kommer val av stekt potatis, ris och kokta grönsaker som komplement, och allt överlämnas på en tallrik över disk. Det finns också såser, desserter, bakverk, kaffe, rejäla stop med ”kompot”, en tjock juice som ryssarna verkar väldigt förtjusta i, likt spadet från en burk konserverad frukt. Det går till och med att få sig ett glas vodka om man vill vara rysk fullt ut. Kort sagt, massor att välja på, och en rejäl måltid till ett lågt pris.

Länk: Café Mu-mu

MuMuMugg

Varenichnaya №1

Ryss-retro! Alla Varenichnayas restauranger är inredda som sovjetiska hem på 60-70-talet. Inte mer olikt ett svenskt hem under samma tid än att jag kände igen mig i den grön-brun-orange murrigheten! Maten följde samma koncept, inga nymodigheter utan rysk husmanskost; pelmeni, vareniki, bortsch. Porslinet var gammaldags, och till och med menyn var upptryckt i form av en kolorerad veckotidning från den tiden.

Personalen var trevlig och serviceinriktad, och en rätt gick på mellan 30-45 kronor, och tre-fyra rätter kan vara lagom för en full måltid. Det fanns mexikansk Corona att köpa, men jag valde naturligtvis en Korona (KOPOHA) från Sibirien istället.

Med kyrilliska alfabetet heter restaurangen Вареничная №1

Länk: Varenichnaya №1

Menyn på Varenichnaya

Pelmeni (dumplings) med stekt lök och gräddfil till

Chaihona №1

Jag skriver lite slarvigt rysk mat, men naturligtvis är den ryska maten ofta influerad eller rent av hämtad rakt av från andra delar i forna Sovjet, som Ukraina, Kaukasus eller de centralasiatiska staterna. Chaihona är en uzbekisk restaurang. Det innebar att maten var lite lättare, lite kryddigare och mer grönsaksbaserad. Mycket fräscht! Inredningen hade också orientaliska drag, enligt det uzbekiska formspråket, kombinerat med lite hipsterstuk i form av inlagda grönsaker på hyllorna!

Restaurangens namn skrivs Чайхoна  med kyrilliska bokstäver, vilket kan bli lite allt möjligt i transkriptionen: Chayhona, Chaihona, Chaikhona eller Chaikhana. Lite högre prisklass än de andra två restaurangkedjorna.

Länk: Chaihona №1

För de som spanat lite på menyerna under länkarna, och undrat över priserna, så motsvarar 100 rubel knappt 14 kronor.