Växter och resor är mina två största intressen. Ibland kommer de två i konflikt, som när jag ska resa bort och måste ha hjälp med att vattna mina cirka sjuttio växter i krukor, och numera även växthuset. Men ibland sammanfaller mina intressen på ett fantastiskt sätt, när jag hittar en botanisk trädgård att besöka på resan! Där kan jag njuta av skönhet och ro, få kunskap och inspiration, och det har hänt att en frökapsel råkat slinka med hem…

Krakóws botaniska trädgård

Detta är kanske inte den mest imponerande botaniska trädgård jag besökt, men ändå en trevlig och avkopplande oas, som nås med en tio minuters promenad utanför gamla stan. Trädgården grundades redan 1783 och är kopplad till Jagellonska universitetet, och har både palmhus och park på sina 9,6 hektar. Jag tyckte att vattenodlingarna var extra intressanta, och möjligheten att studera lotusblommor på nära håll.

adress: Mikołaja Kopernika 27, Kraków. Hemsida: Kraków Botanic Garden

Lotus

 

Christchurch botaniska trädgård

Det här var det allra första stället jag besökte på min resa till Nya Zeeland, och det blev en försmak av vad som komma skulle, i detta vackra land.  Jag blev hänförd och överväldigad av alla gigantiska träd, frodigheten, de starka färgerna och den överdådiga blomningen i februari, i landet tvärtemot. Trädgården är 21 hektar stor och grundades 1863.

Adress Rolleston Avenue, Christchurch. Hemsida: Christchurch Botanic Garden

Fackellilja; Kniphofia

Rosor

 

Kungliga botaniska trädgården i Edinburgh

De brittiska botaniska trädgårdarna tävlar i en egen kategori, nominerade för sin perfektion, kungliga glans och tradition. Den kungliga botaniska trädgården i Edinburgh grundades 1670, och omfattar 28 hektar. Det är svårt att peka ut något speciellt, för allt var fantastiskt! Eftersom jag var där i maj visade sig azalea- och rhododendronbuskagen från sin allra bästa sida, liksom de delikata små alpinerna, odlade i tråg och växthus. Annat som fastnade i minnet var de gigantiska häckarna och klippträdgården med sitt vattenfall. Sist men inte minst; en trevlig butik och en restaurang med väldigt bra mat.

Adress: 20a Inverleith Row, Edinburgh. Hemsida: Royal Botanic Garden Edinburgh

Rhododendron

Ramonda myconi

Glad jag slipper klippa den häcken!

 

Kew Gardens i London

Kew grundades på 1730-talet och är även den en kunglig botanisk trädgård, av gigantiska proportioner: hela 150 hektar. Med mycket god vilja och promenadvänliga skor så orkade jag ändå bara med cirka en fjärdedel, till viss del beroende på att solen sken obarmhärtigt under mitt besök. Jag tittade på medelhavsträdgården, de enorma perennplanteringarna, klippträdgården, ett woodland, köksträdgården, bonsai-huset, flera växthus och sedan ägnade jag lång tid åt den välförsedda butiken. Jag gick också trädtoppspromenaden; the Treetop Walkway, en 200 meter lång slinga, 18 meter upp bland trädtopparna. Ett annorlunda perspektiv!

Adress: ta tunnelbanan till Kew Gardens station och promenera 500 meter. Hemsida: Kew Gardens

Sömntuta; Eschscholzia californica

Treetop walkway

Pion