Före min resa till Albanien var det flera som frågade varför jag skulle åka just dit, en fråga som jag tror att den som åker till London, Madeira eller Dubai sällan får. De främsta anledningarna till att jag hade valt Albanien var att jag ville se naturen från hästryggen, och att jag var nyfiken på landets historia. Nu har jag facit i hand, och vet ett antal goda anledningar till att besöka det lilla landet vid Medelhavet, gränsande till Montenegro, Serbien, Nordmakedonien och Grekland. Min ridtur utgick från staden Gjirokastra i södra Albanien, och vi red mestadels i regionen Zagoria.

Människorna

Under vår rundtur till häst bodde vi hemma hos vanliga albanska familjer, och detta var utan tvekan det allra bästa med resan. Vilka fantastiska människor, varma och välkomnande! Detta gällde även våra guider, och de jag stötte på i staden före och efter ridturen.

Hemma hos Flora och Vasilij

Helena och Vasilij (nr 2) bjuder på ”En söt sked”: kanderade apelsiner

Naturen

Mina förväntningar på naturen blev inte bara uppfyllda, utan överträffades med råge. Stundtals var det som att rida i körsbärsdalen i Nangijala, bland blommande träd och omgiven av snötäckta berg. Brusande forsar, dramatiska branter och frodiga dalgångar, och att det var lövsprickningens och vårblommornas tid gjorde inte saken sämre.

Historien

Albanien bjöd verkligen på en intressant historia, från ruinerna av kung Pyrrhus stad Antigonea från 300 år före Kristus, den rikt dekorerade bysantiska kyrkan från 900-talet i Labova, till Ali Pashas stenvalvsbroar från sent 1700-tal. Och – inte desto mindre intressant – berättelserna från tiden som kommunistisk diktatur och de otaliga betongbunkrar som finns spridda över hela landet som ett vittnesmål från den tiden.

Kyrkan i Labova e Kryqit

Betongbunker

Maten

Den albanska maten hamnar kanske inte i absoluta toppen bland mina matupplevelser, men den fick ändå med beröm godkänt. Det bästa var den omsorg och gästfrihet som våra albanska värdar visade oss med de överdådiga måltiderna.  Det var nästan uteslutande lokalproducerade produkter, det mesta från den egna trädgården och de egna djuren; som de fantastiska mejerivarorna: smör, yoghurt och ost.

Friterade pannkaksbullar att dippa i honung – en frukost i min smak!

Kvällsmat hos Arti och Dadusha

Hästarna

Eftersom det här var en ridresa, så spelade naturligtvis hästarna en stor roll. Starka små hästar, säkra på foten i den steniga och ofta branta terrängen. Tomi, min kamrat för sex dagar, vann mitt hjärta. Men jag vet, hästar och ridning är inte för alla resenärer. Kanske gillar du åsnor? Det finns väldigt många åsnor i Albanien! Samt getter, får, skällande fårhundar och en del kor.

Fina Tomi

Det finns många bra anledningar till att åka till Albanien alltså. Några andra kan vara låga priser, få turister (inga alls där vi var) och andra sevärda platser som kusten, Tirana och norra Albanien.