Jag har varit på bokrean. Första svängen utan att köpa något alls faktiskt; jag har mängder med böcker hemma och det måste verkligen kännas rätt för att att jag ska bära hem några fler. För skönlitteratur föredrar jag dessutom biblioteket, pocketböcker eller secondhand. Men så tog jag en sväng in på hemstadens bokhandel, och hittade en bok som kändes både inspirerande och användbar.

Nya Upplev Sverige – En guide till upplevelser i hela landet

Boken är skriven av Mats och Åsa Ottosson, med huvudfotograf Peter Hanneberg, och den går igenom Sveriges landskap i bokstavsordning. För varje landskap finns en Topp tio-lista, en karta med Vackra vägar, tips om Barnens bästa och beskrivningar över städer, områden och platser värda ett besök.

Hur står det till med mitt Sverigeturistande egentligen? Jag ligger bra till i mitt eget landskap Västergötland, och har prickat av allt på topp tio-listan utom två (varav en som inte intresserar mig alls: Skara Sommarland). Omkringliggande län och länen söderut har jag skaplig koll på, sedan glesar det ut ju längre norrut jag kommer. Det längsta jag varit är till Sorsele med inlandsbanan, för snart tjugofem år sedan, och efter det har jag bara varit i Härjedalen som längst. Detta måste åtgärdas!

Bäst i Sverige

Boken börjar med ett antal tio i topp-listor över det som författarna valt som Sveriges bästa upplevelser, uppdelade efter kategorier. Det är roligt med listor och jag började omedelbart gå igenom dem, men blev förvånad över hur få jag kunde pricka av: två av tio blev något slags snitt. Det här är en sammanställning över vad jag har besökt och vad jag vill besöka, utifrån bokens listor. Hur ser det ut för dig?

Världsarv

1.Laponia, 2.Hansastaden Visby, 3.Drottningholm, 4.Hällristningar i Tanum, 5.Höga Kusten, 6.Skogskyrkogården, 7.Engelsbergs bruk, 8.Örlogsstaden Karlskrona, 9.Falun och Kopparbergslagen, 10.Gammelstads kyrkstad

De svenska världsarven är femton till antalet, men på denna listan får bara tio plats. Jag har besökt Karlskrona och hällristningarna i Tanum (och utanför denna lista Birka och Södra Ölands odlingslandskap). De jag lägger först i min framtida planering är Hansastaden Visby och Drottningholm och Skogskyrkogården i Stockholmsområdet.

Hällristningar i Tanum

Nationalparker

1.Sarek, 2.Muddus, 3.Söderåsen, 4.Padjelanta, 5.Tyresta, 6.Tiveden, 7.Abisko, 8.Kosterhavet, 9.Fulufjället, 10.Stenshuvud

Jag har besökt Tiveden i Västergötland, Fulufjället i Dalarna och Stenshuvud på Österlen. I framtiden vill jag besöka Söderåsen i Skåne och Abisko eller Sarek i norr. Enligt boken är Sarek inget för nybörjare i fjällvärlden, då leder och övernattningsstugor saknas, så då väljer jag väl Abisko!

Tivedens nationalpark

Njupeskär i Fulufjällets nationalpark

Öar

1.Lilla och Stora Karlsö, 2.Ven, 3.Blå Jungfrun, 4.Gotska Sandön, 5.Käringön, 6.Hallands Väderö, 7.Örskär, 8.Väderöarna, 9.Utklippan, 10.Haparanda Sandskär

Trots att jag älskar öar har jag bara besökt Ven och Käringön av öarna på bokens lista, båda på Sveriges västra sida. Jag vill rikta in mig österut nästa gång; Blå Jungfrun och Lilla eller Stora Karlsö. Fast egentligen står självaste Gotland främst i min ö-planering.

På Ven

Petterssons krog på Käringön

Vilda djurmöten

1.Fjällrävssafari Helags, 2.Storälgar i Sarek, 3.Tumlarskådning vid Kullaberg, 4.Björngömsle i Lofsdalen, 5.Örnsafari i Vattenriket, 6.Vargsafari i Bergslagen, 7.Trandans vid Hornborgasjön, 8.Sälsafari i Bohuslän, 9.Rovfågelskådning vid Falsterbo, 10.Ringmärkningsguidning i Ottenby

Här bockar jag av trandans vid Hornborgasjön, ringmärkning vid Ottenby fågelstation och sälsafari i Bohuslän. Nja, någon safari var det väl inte direkt, men jag såg en säl kika upp när jag paddlade kajak, det borde väl räknas? För kommande utflykter noterar jag tumlarskådning vid Kullaberg, och kanske örnsafari eller rovfågelskådning i Skåne.

Tranor vid Hornborgasjön

Mysiga småstäder

1.Visby, 2.Ystad, 3.Vadstena, 4.Eksjö, 5.Nora, 6.Söderköping, 7.Hjo, 8.Vaxholm, 9.Mariefred, 10.Säter

Av bokens topp tio har jag varit i Vadstena, Eksjö och Hjo. Kanske borde jag komplettera de två sistnämnda med Nora, för att ha sett samtliga tre städer som fått utmärkelsen Europa Nostra för sin bevarade träbebyggelse? Men jag har redan ett besök i Ystad inplanerat i juni, och så, än en gång: Visby ligger högt på min priolista.

Vid torget i Vadstena

Trästaden Eksjö

Slott och herrgårdar

1.Drottningholms slott, 2.Gripsholms slott, 3.Stockholms slott, 4.Skokloster, 5.Läckö slott, 6.Sofiero slott, 7.Kalmar slott, 8.Julita gård, 9.Strömsholms slott, 10.Gunnebo slott

Slott och herrgårdar är en av mina bästa grenar minsann, fem av tio! Stockholms slott, Läckö slott, Sofiero slott, Kalmar slott och Gunnebo slott. Av de som är kvar på listan tror jag att Drottningholm och Skokloster drar mest – och då prickar jag av ett världsarv också.

Läckö slott

Kalmar slott

Trädgårdar och parker

1.Botaniska trädgården i Göteborg, 2.Sofiero slott, 3.Uppsala linneanska trädgårdar, 4.Wij trädgårdar, 5.Ronneby brunnspark, 6.Parkerna i Enköping, 7.Gunillaberg, 8.Tantolundens koloniträdgårdar, 9.Mandelmanns, 10.Lapplands kulturbotaniska trädgård

Även här ett skapligt resultat. Eller kanske inte, med tanke på att det är ett av mina specialintressen? Jag har besökt Botaniska trädgården i Göteborg, Sofiero slott, Gunillaberg och Tantolundens koloniträdgårdar. I topp på min önskelista ligger parkerna i Enköping och Wij trädgårdar i Gästrikland.

Trädgårdsfesten på Sofiero

Gunillaberg i Bottnaryd

Historiska museer

1.Vasamuseet, 2.Jamtli, 3.Flygvapenmuseet, 4.Sjöfartmuseet, 5.Historiska museet, 6.Marinmuseum, 7.Naturhistoriska museet, 8.Fornsalen på Gotlands museum, 9.Kulturen, 10.Ájitte

Ännu ett toppresultat: jag har varit på Vasamuseet, Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, Jamtli i Östersund och Flygvapenmuseet i Linköping (samtliga utom Flygvapenmuseet i forntiden, före digitalkamerans ankomst). Av listans kvarvarande museer vill jag besöka Fornsalen i Visby och Ájitte i Jokkmokk.

Flygvapenmuseet i Linköping

Konst utanför storstäderna

1.Nordiska akvarellmuseet, 2.Wanås skulpturpark, 3.Zornmuseet, 4.Artipelag, 5.Östra Skånes konstrunda, 6.Sandgrund- Lars Lerins konsthall, 7.Avesta Art, 8.Bildmuseet, 9.Vandalorum, 10.Kvarntorpshögen

Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn har jag besökt tre gånger, och Vandalorum i Värnamo en gång. Dessutom räknar jag med Zornmuseet, som jag besökte som barn. Av de övriga är jag främst intresserad av Wanås skulpturpark och Sandgrund, Lars Lerins konsthall.

Akvarellmuseet i Skärhamn

Vandalorum i Värnamo

Nutida arkitektur

1.Domkyrkoforum i Lund, 2.Halmstads stadsbibliotek, 3.Turning Torso i Malmö, 4.Naturum Tåkern, 5.Uppsala Konsert & Kongress, 6.Restaurang Tusen, Ramundberget, 7.Båtterminalerna vid Strömkajen, Stockholm, 8.Kalmar konstmuseum, 9.Väven i Umeå, 10.Världskulturmuseet i Göteborg

Det var ju roligt att en av mina absoluta favoriter finns med på den här listan; nämligen Restaurang Tusen i Ramundbergets skidbacke, den fantastiska kåta-inspirerade byggnaden där jag har lunchat några gånger. Jag har också besökt Kalmar konstmuseum, Världskulturmuseet och sett Turning Torso på håll. Finns nog inget mer på listan som jag kommer att anstränga mig för att leta upp.

Restaurang Tusen på Ramundberget

Det finns fler listor i boken. De övriga avhandlar kategorierna: Vandringsleder, vattenvägar, badplatser, historiska platser, udda hotell och boenden, säregna byggnadsverk, kulturfester, matfestivaler, restauranger, konditorier och kaféer, rastplatser, udda samlingar, nöjesparker och adrenalinkickar, men här har jag bara strövis träffar som bland annat Göta kanal, Bödabukten, Kulturhuset i Ytterjärna och Sweden Rock. Somliga listor intresserar mig heller inte alls, medans det är helt ofattbart att jag inte testat på en enda av de tio vandringsleder som omnämns.

Väldigt många tips och mycket inspiration är samlad i boken. Vill du kolla själv, så skynda till närmaste bokrea!