Min längdskidåkning är långt ifrån någon uppoffrande Gunde-träning, präglad av uthållighet, fart och målmedvetenhet. Om en elitskidåkare tränar och har lite roligt under tiden, så kan man säga att jag är inriktad på att ha roligt och att träna lite under tiden! Ett fantastiskt sätt att öka min målmedvetenhet på skidorna är att låta turen gå till en våffelstuga på fjället. Detta är mina absoluta favoriter i Funäsfjällen:

Ösjöstugan

Min tur till Ösjöstugan utgår från Bruksvallarna, där jag parkerar vid Walles fjällhotell. Sju kilometer flacka och snälla spår i dalgången till stugan med fantastiska vyer utmed vägen, kaffe och våffla som belöning och sedan samma tur tillbaka.

Malmbäckstugan

Här startar jag vid Hållan utmed Rörosvägen, gnetar uppför en lång, tuff uppförsbacke innan jag är uppe på platån, och åker vidare till Malmbäckstugan. Härifrån kan man också fortsätta till Andersborg, och en gång har jag åkt högerut vidare ner till byn Funäsdalen.

Andersborgs våffelstuga

Hållan – Malmbäckstugan – Andersborg är en tur på sex kilometer. Sedan ska man ju därifrån också, samma väg eller ner mot Tänndalen och spåret i dalgången tillbaka. De gånger jag har åkt ner mot Tänndalen har jag alltid lyckats komma ut i lite äventyrlig puckelpist bland fjällbjörkarna, innan jag hittat rätt till spåret igen! Det går också att komma till Andersborgs våffelstuga tvärs över fjället från Bruksvallarna eller Ramundberget.

Kariknallens våffelstuga

Kariknallens våffelstuga, eller Bruksvallarnas toppstuga som den också kallas, ligger högst av de jag besökt: 1050 meter över havet. Hit kommer man enklast från Walles i Bruksvallarna, sedan finns det olika högfjällsspår att välja därifrån beroende på snötillgång, pistning och väderlek.

Klinken

Klinkenspåret har jag åkt av två olika anledningar. Ett: som en bonustur efter en halvdags utförsåkning i Ramundbergets skidbacke. Två: blåsiga dagar, eftersom det är lugnare i dalgången. Vyerna är inte fullt lika hänförande som uppe på höjden, men det är fint nog. Här finns inte heller någon våffelstuga, utan man får ha egen matsäck med. Byggnaden på bilden sjunker ihop en bit för varje gång jag kommer dit, men det finns också ett nyare vindskydd att äta matsäcken i.

Turen är tolv kilometer lång, startar bakom lanthandeln i Ramundberget och går norrut. Först några kilometer i ganska kuperad terräng, uppför och nerför, sedan flackt utmed Ljusnan. Vid Klinken åker man över älven och tillbaka på västsidan.

Med 35 mil pistade skidspår och 45 mil rösade turleder finns det en del att välja på. Högfjällsspåren är bara pistade när det är väder och säsong. All information om spåren finns på Funäsfjällens hemsida

För våffelstugorna är det bäst att kolla upp öppettider, till exempel på deras facebooksidor. De har ofta stängt någon dag i veckan, och alltid vid dåligt väder. Att komma fram till en stängd våffelstuga är en besvikelse av episka mått, som ingen människa vill uppleva!