Jag trodde det var över med sommar för i år, och därmed också med sommarutflykter. Men plötsligt steg temperaturen upp emot trettio grader igen, och en utflykt var lägligt inplanerad under onsdagen. Så – årets sista sommarutflykt, med en liten touch av höst!

Det har varit mycket Vättern för mig i år. Jag har rundat hela sjön under en helgutflykt, och jag har varit i Gränna och besökt André-muséet. Denna gång var det dags att åka ut mitt i Vättern, till Visingsö. Ön som enligt legenden skapades när gentlemannajätten Vist slängde ut en grästorva i Vättern, så att hans jättefru skulle kunna kliva på den och gå torrskodd över sjön. Ön är 14 kilometer lång, och mellan 3 kilometer och 600 meter bred.

Remmalag

Det klassiska färdsättet på Visingsö är att åka remmalag, en sorts hästbuss. Remmalagen har varit igång sedan slutet av 1800-talet, som ett sätt att forsla turister på ön. I slutet av augusti är säsongen över, åtminstone på vardagar, och vi får specialchartra ett ekipage. Hästarna Dolly och Roger drar oss till Visingsös södra del och tillbaka, en tur på cirka två timmar med stopp, och kusken guidar under resans gång.

Södra Visingsö

Vår tur börjar söderut genom den stora ekskogen, som planterades på 1800-talet för att säkra flottans behov av virke till sina skepp. De tänkte långsiktigt men efter 150 år, när träden var klara att avverkas, så hade flottans behov av ekstockar upphört. En del av virket har nu istället använts till Mackmyras whiskytunnor. Vi gör också ett stopp i Persgårdens Gårdsbutik, där det säljs egenproducerad müsli, Grenna glass och många olika produkter.

Här har ekskogen gått över i bokskog

En alpackafarm

Näs borgruin är vårt mål. Näs är Sveriges äldsta och första riksborg, byggd på 1100-talet med ett strategiskt och skyddat läge, och härifrån styrdes Sverige under medeltiden. Jo, Arn var här i böcker och film, men i verkligheten var det Magnus Ladulås och ett antal kungar ur Sverkerska och Erikska ätterna som levde och dog här. År 1318 brändes borgen ner, och sedan dess har det mesta av borgen rasat ner i Vättern.

Norra Visingsö

För första gången får jag se hela Visingsö från söder till norr. Längst i norr ligger Sandudden, Visingsös riviera. En lång vacker sandstrand som sägs vara fullpackad med badgäster under högsommar. Det är fortfarande några friskusar som badar, men vi avstår. På vägen därifrån stannar vi vid Tempelgården, en surrealistisk plats med ett tempel från 1913 och ett antal skulpturer och byggnader, i minst sagt eklektisk stil.

Sandudden

Tempelgården

Äppeltider på Visingsö. Ympat med två sorter.

Visingsös mitt

Den mesta bebyggelsen ligger koncentrerad på öns mitt, vid hamnen och i byarna Rökinge, Tunnerstad, Kumlaby och Vrixlösa.  Kumlaby kyrka är från medeltiden, och utmärker sig mest för sitt avkapade kyrktorn som man kan gå upp i och titta på utsikten. Jag gjorde detta redan under skolresan i tredje klass, men sedan dess har det inte blivit av. Nu är det veckostängt för säsongen. Nära Kumlaby kyrka ligger restaurangen Framnäs, och en hotell- och konferensanläggning. På området finns också det gamla Tingshuset från 1663, som nu inrymmer ett mycket litet men intressant museum om Visingsös historia.

Kumlaby kyrka

Tingshuset

Brahekyrkan byggdes på 1600-talet av grevarna Brahe, och smyckades överdådigt av den tidens främsta konstnärer. Mycket är utfört av Per Brahes hovkonterfejare Johan Johansson Werner. Suck… varför är hovkonterfejarnas era över? Kyrkan är otroligt vacker och magnifik, jag är imponerad.

Brahekyrkan

Interiör

Androgyn ängel med rosor på kind

Nära Brahekyrkan ligger kungsladorna, eller ryssladorna som de också kallas, eftersom de tros vara byggda av de ryska krigsfångar som hölls på ön under 1700-talet. Visingsborg var ett ståtligt slott under 1600-talet, bebott av grevarna Brahe. Slottet brann ner 1718 och bara ruinen återstår.  Här finns också Visingsborgs örtagård, ett försök att återskapa det gamla slottets örtagård.

Kungsladorna

Visingsborg

Visingsborgs örtagård

Detta var väl en utmärkt avslutning på den svenska sommaren!? Under färjeturen tillbaka till Gränna och fastlandet ser vi de svarta molnen torna upp sig och blixtarna slå över Jönköpingstrakten. Kallare temperaturer på gång… Hej då sommaren, vi ses nästa år!