Åsnens nationalpark är den senast tillkomna av de nuvarande trettio nationalparkerna i Sverige, och invigdes år 2018. Den är cirka 1870 hektar stor, men hela 75 procent av ytan är vatten. Öar, uddar och vikar ger enligt uppgift en strandlinje på sammanlagt 74 mil. En helt fantastisk plats för fåglar, fiskar och andra djur, men lite knepigt för en landkrabba – hur tar jag mig an nationalparken utan båt eller kanot?

Entré Sunnabron

Första dagen stannar vi vid parkens huvudentré i dess norra ände: Sunnabron. Den lyser ny och välordnad; informationstavlor, sittplatser -somliga under tak, grillplatser och en fin brygga en bit ut i sjön. Vi går den gula Bokslingan på tre och en halv kilometer, en tillgänglighetsanpassad runda genom gammelskog av mestadels bok. En mycket vacker tur med mäktiga stenblock mellan träden, torpställen och gläntor av mark som odlats förr i tiden, och strandkontakt med jämna mellanrum. Turen hade kunnat förlängas en kilometer om vi tagit Strandslingan.

Brandticka

Entré Trollberget

Andra dagen gör vi ett stopp vid entré Trollberget vid Åsnens västra sida. Trollberget själv tronar en kort bit från parkeringen, med en sval klyfta som lockar i den trettiogradiga värmen. Vi traskar Skogsslingan runt, lite över två kilometer men här får vi kliva över stock och sten på sina ställen. Först utmed sjön, sedan i skogen. Jag konstaterar att någon extra kreativ person utformat informationstavlorna i Åsnens nationalpark. Vid huvudentrén fanns till exempel flyttfåglarnas rutter beskrivna på en flygplatstavla med ”Arrivals” och ”Departures”, och utmed Skogsslingan finns områdena beskrivna som Granrepubliken och Talland med invånare som Prins Tofsmes. Lite humor är en bra inlärningsfaktor!

Båda entréerna bjuder på fantastisk natur, hög tillgänglighet och pedagogisk information för oss människor. Och än viktigare; skydd för växter och djur, och de många fågelskyddsområdena i nationalparken utgör en viktig miljö för fågellivet.

Trollberget

Huseby bruk

Strax norr om Åsnen vid väg 23 ligger Huseby Bruk, ett lämpligt stopp på vägen till eller från nationalparken. En bevarad bruksmiljö med vattenverk, järnverk, gjuteri, kvarn och snickeri, och inte minst det vackra huset från 1844 som står fullt möblerat. Inom området finns restaurang och café, hantverksbutiker, guidade visningar och tydligen en sjudundrandes julmässa vid den tiden på året. Men det mest intressanta är nog historien om fröken Florence Stephens, brukets sista ägarinna som växte upp i denna blomstrande bruksmiljö, vurmade för kungahuset, älskade sina hästar, blev svindlad och omyndigförklarad. Historien finns beskriven i böcker samt i dokumentären Skandalen på Huseby på SVT Play.

Fröken Florence själv i salongen

Bilkyrkogården Kyrkö Mosse

En och en halv mil söder om Åsnen ligger den rikskända bilkyrkogården Kyrkö Mosse, nära samhället Ryd. Bakom platsen finns ”Åke på myren” som föddes 1914, och som köpte mossen för att bryta torv. Efter andra världskriget började han samla skrotade bilar för att ta tillvara reservdelar och sälja. Kvar på mossen står nu runt 150 skrotbilar tillsammans med någon traktor, buss, cyklar och annat smått och gott. Åke flyttade in på hem 1992 och avled i november 2000. Under tiden pågick en debatt och strid om platsens öde, och år 2001 beslöts att bilvraken skulle få vara kvar och förfalla med hjälp av tidens gång.

Ja, det är en fascinerande plats, där jag fylls av någon slags andäktighet. Utifrån bilder jag sett tidigare under årens lopp så ser jag att förfallet accelererat, och jag är glad att jag hann dit i tid. Bilvraken är på väg att vittra sönder men ännu kan en sextitalist som jag, utan uttalat intresse för bilar, känna igen en Volvo PV, en folka och en gammal Saab.

Urshults camping

Under denna tvådagarsutflykt har jag hyrt en stuga på Urshults Camping – Rävabacken, vid Åsnens sydvästra ände. Den perfekta campingen enligt min mening! Lagom stor (det vill säga ganska liten), fantastiskt läge, fina stugor med sjöutsikt, fräscha servicelokaler, egen badplats och trevliga och engagerade ägare. Urshults Camping får fem tält av fem i min campingrecension ΔΔΔΔΔ (även om jag sov i stuga denna gång).

På campingen kan man också hyra båt, kanot eller SUP. Jag hyr en kanot och detta blir faktiskt Åsnenbesökets absoluta höjdpunkt. Det är sol, det är nästan vindstilla och vi paddlar fram i tystnad förutom fåglarnas kvitter och paddelns dopp i vattnet. Vår tur på nästan en och en halv mil sker visserligen söder om nationalparksgränsen, men fåglarna känner inte av några gränser utan rör sig även i detta område. Med kanotens hjälp utforskar vi det som i nationalparkens broschyr benämns insjöskärgård.

Innan hemresan besöker vi Åsnenrökeriet två kilometer norr om campingen, och köper rökt gädda, fiskad i Åsnen. Roligt att pröva ny och lokal mat och det smakade riktigt bra!

Urshults Camping – receptionen