Jag tänker på John Bauers sagoskog  eller Ronja Rövardotters Mattisskog när jag besöker Skurugata. Vad har dagens barn för referenser? I vilket fall, det här är verkligen en spännande plats för både stora och små!

Naturreservatet Skurugata ligger ungefär 1,7 mil nordost om Eksjö. Åk norrut på väg 32 och österut på väg 134, sedan är det skyltat genom det vackra småländska landskapet med sina röda stugor, hagmarker och små sjöar. Vid den väl tilltagna parkeringen finns informationstavlor, bord, bänkar och toaletter. Rundan börjar med en nätt promenad på slät mark upp till Skuruhatt, 337 meter över havet. Där uppe skådar man ut över skog, skog och åter skog, och någon sjö i fjärran.

Sedan börjar vandringen ner i själva skuran, en klyfta som är mellan 7 till 24 meter bred, mellan rödtonade bergsväggar av porfyr som är upp till 35 meter höga. Skuran är en knapp kilometer lång, och har troligen bildats vid inlandsisens avsmältning. En mäktig miljö, och svalt nere i klyftan trots den varma dagen. Det är stenigt och ojämnt och stabila skor är bra att ha, men det är en ganska lätt vandring där utforskandet är själva grejen. Skurugata bjuder på lite äventyrskänsla och samtidigt ett härligt lugn i den djupa smålandsskogen!

Rundvandringen är bara några kilometer, men tar sin tid ändå. För den som vill gå längre finns det andra anslutande leder att följa. Vi åkte vidare till Eksjö efter turen: Trästaden Eksjö

Tant Tall sitter bekvämt!