Gränna är en riktig sommarstad, med pittoreska pastellfärgade hus och ett fantastiskt läge vid Vätterns strand. Ja, jag har ju aldrig varit där vintertid, men jag är ganska säker på att turisterna är färre då och att det är glesare på stadens gator. De har också lyckats fantastiskt bra med att skapa en symbol för staden. Gränna är lika med polkagris. I vart och vartannat hus pågår polkagriskokning, och en doft av pepparmint och varmt socker ligger tung över den centrala Brahegatan.

Polkagrisar är snygga, men alldeles för söta och riskfyllda vad gäller sönderbitna plomber. Jag är istället i Gränna för att besöka Grenna Museum och dess Polarcenter, med utställningen om Andréexpeditionen. Salomon August Andrée som föddes i Gränna 1854, och blev legendarisk i och med sin misslyckade luftballongfärd mot Nordpolen år 1897. Med sig på resan hade han Nils Strindberg och Knut Frænkel, och de dog alla efter att ha störtat med ballongen och kämpat sig fram några månader på Svalbards isar.

De hittades först efter 33 år, och deras tillhörigheter visas här på muséet tillsammans med berättelsen om expeditionen. Filmrullar som kunnat framkallas, kläder, brev och dagböcker, slädar, vapen och  köksattiraljer. Undersökningen kring deras dödsorsak pågår fortfarande, mer aktuell än på länge genom Bea Uusma och hennes bok Expeditionen – min kärlekshistoria.  En fascinerande historia, och ett väldigt fint museum!

Efter museibesöket äter vi lunch på restaurangen Valvet, ett stenkast ner från Brahegatan, i Ribbagårdsgränd. Restaurangen är verkligen ett litet valv, det är mysigt och svalt i sommarvärmen och vi äter smålandsspecialiteten isterband.