Under sommaren som gick passade jag på att besöka Habo kyrka för första gången, något som jag planerat länge. Den ligger bara fem mil hemifrån, och en och en halv mil från jobbet i Jönköping, så kan man undra varför det tog så lång tid innan det blev av. Jag blev verkligen imponerad, det är en mäktig kyrka och en sevärdhet i världsklass! Jag gjorde också mitt andra besök i Bottnaryds kyrka, som inte går av för hackor den heller, snäppet under Habo kyrka. Men vilken kyrkomålare lyckades egentligen bäst med att skrämmas med helvetet?

Habo kyrka

Habo kyrka fick sitt nuvarande utseende 1723, men det har funnits kyrkor tidigare på samma plats, ända tillbaka till 1100-talet. Spåren av dessa kyrkor finns kvar: medeltida träskulpturer i sakristian, altaret från 1300-tal och dopfunten från 1200-tal. Den nuvarande kyrkan kallas ibland träkatedralen, och den är till formen en basilika med ett högt mittskepp och lägre sidoskepp.

Kyrkans inredning visar tydligt på den hierarki som fanns på 1700-talet. Godsägarna hade egna loger med egen ingång, i kyrkbänkarna satt bönder främst och torparna därefter, och uppe på sidoläktarna satt pigor och drängar. Kyrkobesökarna var också uppdelade efter kön, kvinnor på vänstersidan och män på högersidan.

Det allra häftigaste är naturligtvis dekorationerna. Kyrkan har målningar från golv till tak, utförda under åren 1741 till 1743 av Johan Kinnerus och Johan Christian Peterson från Jönköping. Målningarna är en illustration av Luthers katekes: Tio Guds bud, Trosbekännelsen och Fader Vår, samt Dopet, Nattvarden och Välsignelsen. Den detaljrika altartavlan och predikstolen är gjorda av en lokal bildhuggare.

Vid mitt besök i juli 2020 blev jag erbjuden guidning av en ung tjej från Svenska kyrkan, som entusiastiskt och medryckande berättade historia och anekdoter kring kyrkan. Mycket givande! En av dem som jag fann mest intressant var den om hur Skansens grundare Arthur Hazelius år 1900 lade ett generöst bud på 75 000 kronor för att köpa kyrkan och flytta den till Skansen. Habo hade då redan en ny kyrka i tätorten som växt upp runt järnvägen, och många var positiva till försäljningen. Men frågan svängde på kyrkorådets möte då en ledamot sa ungefär så här: ” Den som är beredd att sälja sin kyrka för penningar, är snart beredd att sälja sin själ”. Kyrkan blev kvar, och Skansen fick till slut köpa Seglora kyrka för endast tusen kronor.

Habo kyrka

Klockstapel från 1760

Klockan i altartavlan är från 1750 och har endast en timvisare, och vid varje hel timme slår den lilla keruben i cymbalerna. Den sägs ha kommit till på grund av en präst som höll orimligt långa predikningar!

Kvinnoporträtten under orgeln tros vara drottning Ulrika Eleonora

Nattvarden, målning i taket. Ser ni djävulen under bordsduken?

VIP-loge à la 1723

Habo-målarnas bild av djävulen. Ja, bojan är stor men annars ser det väl inte så skrämmande ut?

Bottnaryds kyrka

Några veckor senare åkte jag fram till Bottnaryds kyrka. Här har jag alltså varit en gång förut, men jag hade ändå passerat med bussen i över tio års tid innan det första besöket blev av. Kyrkan ligger mycket vackert vid den lilla Gårdssjön.

Bottnaryds kyrka är också byggd i trä, den invigdes 1667 och ersatte då en tidigare kyrka på samma plats. Kyrkan har lägre till tak och är något mörkare än Habo kyrka, men målningarna är mycket imponerande. Här stod mäster Anders Falck från Bogesund (nu Ulricehamn) för utsmyckningarna som utfördes 1693-1695, och motiven är berättelser från Gamla och Nya testamentet. Två år verkar vara någon slags standard för att dekorera en kyrka, det säger väl något om att saker fick ta sin tid förr. Det tog också tjugosex år från det att kyrkan stod klar, till dess att församlingen överhuvudtaget hade råd att dekorera den.

Är det någon som tycker att det ser bekant ut? Kyrkan har blivit rikskänd som inspelningsplats till flera scener i Colin Nutleys TV-serie ”Bröllop, begravning och dop”. Colin Nutley har använt många platser i Ulricehamn och dess närområde i sina filmer och TV-serier och – här får jag väl prata väldigt tyst- Jag gillar inte hans produktioner alls, men jag har tittat på något avsnitt av rent lokalpatriotiska skäl!

Bottnaryds kyrka

Altartavla av nordtyskt ursprung

Eva och Adam och kunskapens frukt

Noas ark

Här tycker jag att Falck har fått till det i sin helvetesskildring, med flammande eldslågor och ändå lite läskiga varulvsdjävlar

Prostatallen

Som en liten bonus-sevärdhet stannade jag till vid Prostatallen, som står söder om riksväg 40 mellan Ulricehamn och Jönköping, vid en av infartsvägarna till Bottnaryd. Hur blir en enstaka tall en sevärdhet? Jo, denna grodde i slutet av 1400-talet, då Sten Sture den äldre regerade i Sverige, och den omnämns redan 1670 i ett protokoll från prostetinget, som en anmärkningsvärt stor tall. Den är alltså över 500 år gammal. Den är 27 meter hög och 4,75 meter i omfång i brösthöjd, och vägskälet där den växer vid stenbron var fordom en samlingsplats för traktens ungdom!