Det känns ibland lite förmätet att leka expert och komma med tips, efter ett kort besök på en plats där många redan varit. Men jag är verkligen nöjd med det jag fann och gjorde på Gotland, och vill gärna dela med mig av det. Så här kommer de, tipsen för er som gillar att äta gott, köpa lokalproducerat med kvalitet och eventuellt: bo billigt och enkelt!

Käka

Bakfickan

Det var två restauranger i Visby som fångade mitt intresse vid min research före resan, och eftersom jag bara hade en dag på plats fick det bli en till lunch och en till middag. Först ut var Bakfickan, vid Stora Torget i Visby. Det var redan fullt inne i restaurangen så jag fick ta plats vid ett av borden ute, något som fortfarande fungerade bra i det milda sensommarvädret. Bakfickan är inriktad mot fisk och skaldjur och deras paradrätt är strömming med potatismos. Jag backade dock på detta av två anledningar; jag ville ha en något lättare lunch med tanke på kommande middag, och jag lagar faktiskt strömming och potatismos med den äran själv några gånger om året. Det blev istället närfångade rökta räkor med toast och aioli, och ett glas vitt vin. Mycket gott!

Länk: Bakfickan Visby

Surfers

Min kusin som besökt Visby dagarna före mig tipsade mig om Surfers, med förbehållet att boka bord i god tid. Jo hoppsan, det var fullbokat minst en månad framåt. Nu uppenbarade sig en av fördelarna med att resa ensam. Surfers tipsar på hemsidan om att obokade ströplatser vid baren alltid finns tillgängliga, så vid öppningsdags klockan 17.00 stod jag och två andra entusiaster utanför, och vi fick alla plats.

Jag älskar den här maten! Långt från de svenskifierade rätterna på kinakrogarna jag växt upp med – friterad kyckling med sötsur sås någon? Här serveras fräsch och kryddig mat inspirerat av Sichuan-köket. Galet gott! Drinklistan är också spännande; jag började med Chengdou Schnaza och den var grym! Efter maten funderade jag på popcornglassen, men insåg mina begränsningar och tog en fräsch drink till dessert istället: Wa ha ka. Tio poäng av tio på den måltiden, och upplevelsen höjdes ytterligare av personalen som verkade älska sitt jobb.

Länk: Surfers Visby

Kutens Bensin – Crêperie Tati

Jag har berättat om det hajpade crêperiet på Fårö tidigare, men det förtjänar att upprepas: underbara crêpes, trevlig personal och intressant omgivning.

Krusmyntagården

Krusmyntagården ligger cirka en mil norr om Visby. Jag hade nog förväntat mig mer av deras örtagård, som jag hört talas om sedan många, många år tillbaka. Det var visserligen inte säsong, men förfallet hade knappast uppstått på en månad. Men… på restaurangen har jag inget att anmärka. Jag åt svampsoppa med krutonger, ugnsbakad jordärtskocka och ostkräm till lunch. Svampsoppa är inte den vackraste mat man kan äta, men smaken var gudomlig. Efter det tog jag kaffe och den gotländska specialiteten saffranspannkaka med salmbärssylt. Smaskens!

Shoppa

Krusmyntagården

Vi stannar på Krusmyntagården ett tag till: här finns en fin och mycket välsorterad gårdsbutik. Inte så många färskvaror, men sådant som sylt, oljor, honung, kryddor, tvålar, godis och hantverk. På bilden syns mina inköp. Gotlandslinser och svenskodlad quinoa ser jag fram emot att prova, kryddor och olja smakade fint och fröknäcket knaprade jag i mig snabbare än du hinner säga Krusmyntagården.

Länk: Krusmyntagården

Gotlands Lampfabrik

Gotlands Lampfabrik ligger i Väskinde norr om Visby. Nu var jag inte ute efter någon lampa, men i butiken säljs också svensktillverkade läderprodukter från Af Laeder. Ett gediget svensktillverkat bälte för femhundra kronor, vilket kap! Två blompinnar fick också hänga med hem, men den vackra spaljén som jag gärna velat ha rymdes inte i bilen. Under sommaren har dessa företag butik även inne i Visby.

Länk: Gotlands Lampfabrik/Af Laeder

Kränku

Kränku betyder mjölkpall och butiken ligger i centrala Visby. Välsorterat minst sagt, här finns alla typer av kaffe och te av egna blandningar och rostningar, choklad, lakrits, vackra muggar och annat smått och gott. Två påsar te med olika gotlandssmaker blev det.

Länk: Kränku

Kvinnfolki

Kvinnfolki är som namnet antyder ett kvinnligt hantverkskollektiv. Här fanns många fina saker, men inte riktigt något jag var i behov av. Jag köpte ändå en vacker snidad strandskata, för att gynna en kvinnlig hantverkare. Den är jag mycket förtjust i!

Länk: Kvinnfolki

Esther & Inez

Gotlandsföretaget Esther & Inez är en ny favorit vars kläder jag upptäckte i en Göteborgsbutik i somras. Nu blev det naturligtvis ett besök i deras egna butik i Visby. Färgglatt, ekologiskt och bekvämt, producerat på plats efter devisen slow fashion. Kläder man blir glad av! Jag är nu stolt ägare av en trikåklänning i tygmönstret Ramslök.  ♥♥♥

Länk: Esther & Inez

Jordnära

Jordnära är ytterligare en slow fashion-butik, med egen design, miljötänk, ansvarsfull produktion, kvalitet och färg. En randig tröja blev inköpet här.

Länk: Jordnära

Bo

Visby Fängelse

Fängelset har verkligen en ståndsmässig fasad! Det invigdes 1859 och var igång som fängelse ända fram till 1998. Nu är det vandrarhem och jag hade bokat en cell för fredagsnatten. Det är inte första gången jag bor på fängelse, jag har bott på Långholmen tidigare och ett vandrarhem med historia gör mig alltid extra upprymd. Rummet var en tvåbäddscell som jag bokat för mig själv, och utanför reste sig en mur med taggtråd på krönet. Helt ok vandrarhemsstandard, med extra plus för proveniensen! Läget är perfekt, nära till färjeterminalen och kärnan av gamla stan.

Jag betalade 400 kronor för ett dubbelrum i september. Länk: Visby Fängelse

Sudersands Strandcamping

Sudersand ligger på nordvästra Fårö. Samlingsnamnet för den stora anläggningen är Sudersand Resort, och den består av områdena Stugbyn, Strandskogen och Strandcampingen, den sistnämnda med tältplatser.  Här finns allt: gym, badtunnor, minigolf, lekplats,  reception med butik, matställen och finfina servicebyggnader. Men jag säger som mäklarna: Vad är det som betyder mest? Jo, läget, läget och läget! Drygt femtio meter över en sanddyn och jag var på stranden, och när natten kom vaggades jag till sömns av ljudet från vågorna som rullade in. Sudersand får faktiskt fem tält av fem i min campingrecension ΔΔΔΔΔ

Pris för tältnatt utan el: 220 kr. Länk: Sudersand

Glest på tältavdelningen i september: tre tält

Vägen till Östersjön

Billigt, billigare och gratis!

Vandrarhemmet var alltså billigt och campingen ännu billigare, men den första natten bodde jag faktiskt gratis! Det var mer av bekvämlighet än av ekonomiska skäl – att checka in någonstans klockan halv ett på natten när färjan ankommit verkade bara besvärligt. Jag bestämde mig för att sova i bilen. Om ni lovar att inte berätta det för någon så hittade jag en ypperlig rastplats i utkanten av Visby, med en fräsch rastplatstoalett. Jag sov gott i sex timmar, i sovsäck på nedfällt säte. Räknas sova i Citroën som camping? Jag ser ingen personbil på förbudsskylten i alla fall. Och de där två timmarna borde väl vara undantagna tiden mellan 01.00-07.00?

Gryning