Rosenlunds herrgård och rosarium ligger nära Vättern i Jönköpings östra delar. I rosariet finns cirka sexhundra olika sorters rosor; gamla rosor och nya, vilda rosor och förädlade, buskrosor, rabattrosor och klätterrosor. Här finns också ett ”klonarkiv” med 36 gamla rosor som hittats i trädgårdar i Småland och östligaste delen av Västergötland. Alla är bra uppmärkta med namnskyltar, och prydligt indelade i kvarter inramade av låga och höga häckar.

Vilken överdådig skönhet! Jag är inte ens någon rosfantast, ändå finner jag mig gå runt med ett stort leende på läpparna, tillsammans med alla andra som poserar på foton tillsammans med rosbuskarna eller doppar näsan djupt i en ros.

Även om rosorna har huvudrollen så finns det en del andra växter som kompletterar eller fyller ut utanför den mest intensiva rosensäsongen. Pionerna har blommat över, och nu är dahlior och liljor på gång. Det finns också ett område med perennrabatter och en damm, samt gigantiska agapanthus i kruka.

Rosariet är lätt tillgängligt från centrum med busslinje 1, det är gratis inträde och det finns också möjlighet att besöka Rosenlunds herrgård från 1788, där det finns ett sommarcafé.

Länk: Rosenlunds herrgård och rosarium

Klätterrosor en masse!

Floribundaros: ’Anisade’

Floribundaros: ’Orange and lemons’

Floribundaros: ’Strawberry ice’

Tehybridros: ’Alexander’

Buskros: ’Alchymist’

Rosa multiflora: ’Maria Liesa’

Rosa filipes ’Brenda Colvin’ som invaderat ett äppelträd!

Kungslilja, Lilium regale

Pompomdahlia, missade namnet