Jag har aldrig förstått hur någon kan gilla en, eller kanske två typer av musik. Jag menar… det är ju som att säga att man gillar hamburgare, och därmed vill ha det sju dagar i veckan. Eller oxfilé för den delen, hur kul är det efter tre månader? Eller baguette i ett år, utan ett Vasa knäckebröd i sikte?

Min musiksmak är lika bred som min smak för mat. Ibland är jag sugen på en mustig kryddig curry i form av världsmusik, ibland en lätt pop-sallad. Ibland lockar Fine Dining i form av klassisk musik, ibland en sotig grillad hårdrockskarré. En jazzig spätta med salta skaldjur, en indie-grönsaksgratäng.

Därmed inte sagt att jag gillar allt. Jag gillar inte allt för introvert jazz, inte heller wailande soulsångerskor. Jag har svårt för countrymusik och det mesta inom dansbandsmusik. Carola, Ulf Lundell och Plura får mig att byta radiokanal. Jag ber om ursäkt till alla som gillar just deras musik, men för mig smakar det som sockersliskigt spunnet socker, stabbig fläskkorv med mjölklistrig vit sås eller njurgryta med konstig bismak.

Augusti månad var fylld av ovanligt många goda smaker, en musikresa helt i min smak!

 Svindlande Höjder

Torpa Slottsteater den 4:e augusti

Det här var främst en teaterföreställning, men det sjöngs också en hel del. Torpa Slottsteater har satt upp sommarföreställningar i 21 år nu, och jag har sett de flesta av dem under de senaste tio åren. Föreställningen framförs av en mix av yngre proffsskådespelare och rutinerade amatörer, med hjälp av en professionell konstnärlig ledning. Mitt betyg brukar alltid hamna på en skala från bra till jättebra. I år spelades Svindlande Höjder i svensk tappning, och det var jättebra! Omgivningen gör sitt till också, med det mäktiga Torpa Stenhus som fond till scenen.

Rammstein

Stockholms stadion den 14 augusti

Konserten med Rammstein golvade mig totalt, med ljudvolym, scenbygge, eld, rök, konfetti och  fyrverkerier. Jo, jag gillar musiken också! Deras Radio har seglat upp på topplats i min favoritlista.

En utförlig konsertrapport finns här: Rammstein – konsert med extra allt

Scensommarkonsert

Göteborgsoperan på Folkets Hus i Ulricehamn den 22 augusti

Tvära kast. Opera är inte min absoluta favoritmusik, men när det bjuds en provsmakning på hemmaplan passar jag på. Sex personer från Göteborgsoperan; fyra sångare, en på flygel och en konferencier åkte runt i Västra Götalandsregionen som ett levande reklamblad, och framförde stycken från den kommande säsongens repertoar. Efter pausen blev det blandade sånger, fritt valda av solisterna. Jag njöt varje sekund. Vilka fantastiska röster! Att jag bara fick höra en sång ur den kommande fyra och en halv timme långa uppsättningen av Richard Wagners Valkyria gjorde inget alls. Ärligt talat gillade jag nog Puccini bättre, och sången ur Gershwins Porgy and Bess.

Kraftwerk

Liseberg  den 30 augusti

Augusti 2019 blev månaden då jag fick se Tysklands två största internationella musikexporter live. Nena med luftballongerna då, protesterade min son. Nej, det var en One hit wonder! Jag hade ingen som helst relation till Kraftwerk. Ett kultband som kunde vara kul att ha sett, tänkte jag. 3D-konsert stod det på affischerna, jag fattade inte det heller men tog av nyfikenhet ett pappfodral som delades ut på vägen mot scenen. Tur var det, för där i fanns 3D-glasögonen.

Jag lämnade i princip syntmusiken bakom mig på 80-talet. Men åh, konserten var bra! Tillsammans med den smarta och estetiska 3D-showen blev det en suggestiv helhetsupplevelse, där vi stod med våra pappglasögon och duckade för rymdskeppet som flög ut över våra huvuden. Tyvärr fastnar inte 3D på bild, så känslan är svår att förmedla.

Albin Lee Meldau

Hermans Lada i Dalum utanför Ulricehamn den 31 augusti

Redan dagen efter Kraftwerk var jag på’t igen. Albin Lee Meldau i en liten lantlig konsertlokal, ja helt enkelt i en trevlig lada! Jag hade ingen aning om vem Albin var, för jag hade inte sett Så mycket bättre, men när en vän frågade om jag ville följa med så tackade jag naturligtvis ja. Konserten sålde slut på en vecka, och en insatt extrakonsert nästan lika snabbt.

Jag förstår varför. Han satt på den lilla scenen endast med en gitarr, och sjöng med sin makalösa röst. Tillsammans med ett smart, roligt och också djupt mellansnack så blev konserten väldigt intim och personlig.

Fem fantastiska musikupplevelser på en månad!

Trollbunden Kraftwerk-publik!