Jag har inte haft någon riktig relation till påsken tidigare, mer än att fyra dagars ledighet i sträck bör utnyttjas i resesyfte. I början av 2000-talet använde jag påskhelgen till att möta försommaren i Frankrike under flera år, och under senare år har jag oftast åkt skidor norröver. Nu firar jag min andra påsk i rad på hemmaplan, och måste tänka efter – vad är det där med påsken egentligen? Inte så dumt ändå!

Påsken är stabil

Påsken kan visserligen ligga tidigt eller sent, men själva ledigheten är stabil. Fredag till måndag med lite tjuvstart på torsdagen. Inga klämdagar, inga helgdagar som vissa år går ”förlorade” på en vanlig söndag. What you see is what you get.

Påsken är avslappnad

Inget jagande efter julklappar, inga ambitiösa pyntprojekt i granstorlek. Påsken kräver på sin höjd ett påskris och några kycklingar, sedan är det klart. Och aldrig har den krävt sitt tribut i form av kryssande mellan släktkalas och rättvis fördelning av barnbarnstid. Påsken innebär självvalt umgänge helt enkelt.

Påsken är god

Vad finns egentligen på en påskbuffé? Jo, det är ju ett julbord light! Samma Janssons frestelse, köttbullar, sill och gravlax, med påskmust istället för julmust, och med lite fler ägg, lite mindre fett och mindre salt kött. Vid denna tiden startar även primörsäsongen, vilket egentligen är lite för tidigt för svenska förhållanden utöver de allra sydligaste delarna.  Lägg därtill ett sanktionerat intag av påskgodis, och påsken definitivt en högtid för mat- och godisälskare.

En liten del av påskbuffén

Påsken är starten på våren!

Trots att påsken infaller vid olika tid, och att vädret under åren ser olika ut, så kan vi ändå räkna med att våren kommit igång så smått under påsken. I min trädgård blommar krokusen för fullt, till glädje för vårens allra första nyvakna humlor och bin. Under långfredagens vandring såg jag både tussilago, vitsippor, blåsippor och vårlök. En riktig vårkvartett!

Ett annat vårtecken som brukar dyka upp under påsken är att traktens amerikanare körs ut ur garagen, ut på årets jungfrutur. Även om jag föredrar bilar som är små och bränslesnåla, så kan jag inte låta bli att fascineras av en vacker och välskött antikvitet som fortfarande är fullt användbar.

Bilden är tagen ett tidigare år, i Tidaholm. Där finns fler amerikanare per capita än i Ulricehamn!