Ett tu tre – så har ett kvartal av året 2021 passerat. Jag kommer att fortsätta att rapportera från min trädgård; odlingar, planer och projekt, när andan faller på. Det gör den förmodligen mer ofta, när växtsäsongen kommer igång på allvar!

Vintern i backspegeln

Vi trädgårdsodlare är i högsta grad påverkade av en faktor som vi inte kan styra över, nämligen vädret. När det är blött och regnigt långa perioder önskar jag att jag kunde gå ut och hålla ett gigantiskt paraply över hela trädgården. När kylan slår till vill jag bädda in trädgården i ett duntäcke, och rikta en hårblås med varmluft mot de känsligaste. Det går ju naturligtvis inte. Jag är tvungen att släppa taget, välja härdiga sorter, tänka på dränering och mikroklimat, och acceptera att vissa växter försvinner under ogynnsamma förhållanden.

Efter en lång mild höst och en i stort sett snöfri jul och januari så slog kylan till i februari. Men då hade naturen fixat det där duntäcket, i form av ett lager snö. Än är det för tidigt att ropa hej, men det mesta verkar – som alltid – ha klarat sig. Om jag tittar på bilder från 2020 ser jag att våren är någon vecka senare i år. Det är bara snödropparna och några krokusar som kommit igång med blomningen ännu.

Snödroppen på ingressbilden heter Galanthus ’South Hayes’, och köptes på en trädgårdsamatör-föreläsning av Ulf Sill 2019. Förra året vilade den, men i år blev det tre blommor. Nu är jag uppe i fem olika sorters snödroppar, trots att jag bestämt mig för att pärlhyacinter är mitt samlarområde…

Galanthus nivalis f. pleniflorus ’Flore Pleno’

Grekisk krokus – Crocus ancyrensis, ihopslagen i brist på sol

Inspiration på nätet

Under vintern och tidig vår har jag inhämtat trädgårdsinspiration på nätet, det är ju där det händer dessa dagar! Jag började på Trädgårdsakademins youtubekanal med en föreläsning om just snödroppar, av Gunnel Carlsson och Elisabet Svalin Gunnarsson som gett ut boken ” Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria”. Koloniträdgårdsförbundet firar hundra år, och de har gett ut ett antal webinarier som är fria att se. I mars höll Sara Brenne ett föredrag om magnolior i Trädgårdsamatörernas Älvsborgskrets. Och sista helgen i mars hölls Älvsjömässan Nordiska Trädgårdar i digital form. Vissa föredrag var gratis, men till FOR:s (Fritidsodlarnas riksförbunds) föreläsningsserie fick man köpa biljett. Ett hundratal föreläsningar att avnjuta, somliga tillgängliga under en månad!

Jag har själv gjort debut som trädgårdsföreläsare. I slutet av februari höll jag ett digitalt föredrag om min trädgårdsresa till England 2017: Sissinghurst, Great Dixter och Chelsea Flower Show, för Trädgårdsamatörernas Älvsborgskrets. Jag är nöjd, och fick många positiva reaktioner. Även om den vetenskapliga nivån inte var speciellt hög så bidrog jag i alla fall med sköna försommarbilder och inspiration från världens främsta trädgårdsnation.

Great Dixter 2017

Hoppfulla inköp

Det finns mycket att spara pengar på under coronatider. Resor, bio och konserter: olämpligt. Nya kläder: onödigt. Växter däremot: oerhört nödvändigt, och tillgängligt via nätet. Alltså har det blivit en del inköp den senaste tiden. Farmer Gracy: dahliaknölar och några barrotade perenner, och i ett uppföljande reaerbjudande blev det några irisrötter: nästan svarta Royal Satin och roströda Red Zinger.  Från Larz Danielssons Spezialplant har jag beställt ett antal exklusiva perenner av släktena Pulsatilla, Primula, Dicentra och Hepatica, den sistnämnda en dubbel rosa blåsippa, och jag väntar på leverans i april. Från Gartneriet Spiren i Danmark har jag beställt och fått två julrosor: en nästan svart Onyx Odessey och en rosa Peppermint Ice. Kostade en del, men blommade för fullt när de kom!

Helleborus x hybridus ’Peppermint Ice’

Nyinköpta julrosor och Turkisk snödroppe: Galanthus elwesii

Här spirar rötterna från Farmers Gracy: Geum ’Apricot pearl’, Epimedium ’Amber queen’, Hosta ’Hands up’ och en daglilja ’Strawberry candy’

Ode till en potatis

Varje år sätter jag ett kilo av någon riktigt tidig potatis, och så testar jag ett kilo av någon ny sort. Men det finns en potatis som slår alla andra med hästlängder, och som utgör huvuddelen av min odling. Amandine. Den är helt osannolikt bra. Den introducerades för inte allt för länge sedan (1990-tal), som en delikatesspotatis som de franska stjärnkockarna föredrog. En fransk mandelpotatis, ja det franska ordet för mandel är ju amande. Vilka är då fördelarna med Amandine? För mig, min odlingsplats, min förvaring och min matlagning passar den perfekt.

  • Den är frisk och drabbas aldrig av några sjukdomar som skorv, brunröta och allt vad det heter.
  • Den är extremt bra att lagra. Jag förvarar den i en plasttunna med springa i locket i ett frostfritt förråd, och den står sig fint långt in på våren. Till och med de potatisar som blivit skadade av grepen står sig fint, utan att ruttna. Den skjuter inga groddar förrän framme i april-maj.
  • Den smakar gott och passar till all matlagning: klyftor i ugn, gratäng, pommes frites, kokt och mos. Helt ärligt är väl en mjöligare potatis något bättre till mos, men det fungerar med denna också.

En bottenskyla Amandine kvar i slutet av mars

Lite annan skörd från 21 februari, när snön smälte bort

Tomater på dagis

Jag vet. Utan uppvärmt växthus och tillräcklig växtbelysning så är det bäst att ha is i magen och vänta med sådderna. Men i år kunde jag inte hålla mig, utan sådde något för tidigt. Jag har röjt ett fönster för aubergine, chili och paprika, men när även tomaterna började sträcka sig ur min lilla förodlingsanläggning så fick jag hitta på en ny lösning. Plastbackarna för sopsortering fick bli växtlådor, och i dessa avser jag att flytta ut tomaterna i uterummet dagtid, och in i tvättstugan nattetid. Nio olika sorter är det, varav sju ska bo i växthuset så småningom, och två är kruktomater i mindre storlek. Och jag har en liten värmefläkt till växthuset, när det är dags att flytta ut för gott!

Tomater på gång. Sopsorteringen fortgår i papperskassar!