Äntligen, första utlandsresan på nästan arton månader! Det hade nog dröjt betydligt längre om det inte varit för ett efterlängtat besök hos bror och svägerska i Frankrike, som jag inte träffat under nästan lika lång tid. Att boka resa kändes ovant och nervöst, men allt löpte på utan problem: vaccinationsspruta nummer två på fredagen, PCR-test på tisdagen, avresa på torsdagen från Landvetter via Schiphol till Nice, för att anlända lagom till midsommarfirande i Mougins.

Frankrike under coronatiden

Hur har det varit i Frankrike de senaste femton månaderna? Likt svenskarna började fransmännen med att hamstra toalettpapper, och hyllade sjuksköterskorna genom att alla gick ut och bankade med kastrullock klockan åtta varje kväll, ett öronbedövande oväsen. Men restriktionerna har haft avsevärt större påverkan på det dagliga livet här. Det har varit utegångsförbud i tre omgångar, allt från totalt utegångsförbud till restriktioner dagtid och utegångsförbud efter ett visst klockslag. För att handla mat fick man skriva ut ett intyg där man angav tidpunkten när man lämnade hemmet, sedan fick man handla ensam i närmaste butik och vara tillbaka inom en timme. Även andra strategier för den för fransmännen så viktiga mathållningen utvecklades. Posten köpte in kylbilar för hemleveranser, och försäljningen av den bortglömda brödmaskinen sköt i höjden. Färskt bröd är en livsnödvändighet!

Det var tillåtet att förflytta sig högst en kilometer från hemmet för att motionera eller rasta hunden, men även här var man tvungen att vara tillbaka inom en timme. Bokat läkarbesök, hämta ut recept på apoteket eller hjälpa äldre anhöriga var också giltiga skäl för att lämna hemmet. Kontrollanter bötfällde folk på löpande band; upp emot tvåtusen personer per dag i regionen. De ertappade straffades i en stigande skala från 175 euro böter första gången, till fängelsestraff vid upprepade förseelser.

Tiden för utegångsförbud har flyttats fram i olika omgångar, från 19.00 till 21.00 första gången, vilket medförde fortsatta problem för restaurangerna; ingen normal fransman är färdig med middagen så tidigt som klockan 21.00! När tiden sattes till 23.00 blev ordningen någorlunda återställd. Sedan första juli är utegångsförbuden helt borta, men restriktioner för antalet gäster på restaurangerna kvarstår. Likt Sverige har det varit regionala skillnader både i hur smittan slagit och graden av restriktioner. Efter tre månader med lättnader i restriktionerna förra sommaren så sköt antalet smittade på Rivieran i höjden, och regionen var under en period hårdast drabbad i landet.

För att samla information, regler och restriktioner utvecklades en app: TousAntiCovid. Vaccinationerna har flutit på bra, trots fransmännens djupt rotade misstro till statliga påbud. President Macron har tillfälligt utökat rätten för doktorer att ge vaccinsprutor till att även omfatta sjuksköterskor, brandmän, apotekare och veterinärer.  Mougins omåttligt populäre borgmästaren Galy, som är läkare till sin profession, satte tio kommunanställda på att ringa upp alla kommuninvånare personligen för att boka en tid för vaccination. Ett personligt ”Attestation de vaccination” (vaccinationsintyg) kommer att finnas i appen, och blir obligatoriskt på många kommande evenemang.

Drop in test och vaccination utanför tågstationen i Nice

Läget nu

Nu är jag här, och hur påverkar covid mig som turist? Innanför husets grindar är livet som vanligt, men fortfarande gäller obligatoriskt munskydd på bussar och tåg, i affärer och allmänna lokaler, i restauranger fram tills man satt sig till bords, i köer och folksamlingar. Ja, typ alltid, utom när man går för sig själv på behörigt avstånd från andra. Det blir svettigt med munskydd i 35 graders värme, så det är skönt att kunna dra ner det under hakan eller ta av en stund när tillfälle ges. Kommunikationen försvåras, när min vanligtvis knaggliga franska ska gå genom munskydd och glasrutor. Men, munskyddet känns ändå som ett bra komplement till vaccination och min nu djupt rotade instinkt att hålla distans.

Antalet utländska turister är färre än vanligt. En hel del svenska hördes på fredagsmarknaden i Valbonne, men engelsmännen lyste med sin frånvaro. De har ju inte bara sitt covidläge att kämpa med, utan är nu också utanför EU/EES och omfattas av hårdare regelverk.

Det i Sverige dyra PCR-testet är gratis i Frankrike. Nu behövde jag inte åtnjuta denna förmån, för lagom till min hemresa via Amsterdam så har vaccinationspasset kommit!

Munskyddet på armbågen funkar, när man går för sig själv!