La Bastide Saint-Antoine ligger på sluttningen i utkanten av Grasse, en egendom vars huvudbyggnad är från 1600-talet och omgiven av terrasser med frukt- och olivträd på hela tio hektar. Här finns ett femstjärnigt hotell och en restaurang med en stjärna i Guide Michelin.

Kocken heter Jacques Chibois och tillhör den gamla franska skolan, prisbelönt och ansedd som en utmärkt företrädare för ”solens kök” med regionens råvaror. Kombinationen av dofter och smaker från Provence, och salta toner från Medelhavet, kan det bli bättre!?

Meny

Vi åt en avsmakningsmeny: ”Menu Senteurs” på fem rätter, som med två Amuse bouche och lite smågottisar till avslutning blev hela åtta rätter. Till detta ett glas champagne till inledning, och ett lokalt rosévin till maten. Menyn var som kulinarisk poesi, och krävde några översättningar via Google translate… stjärnanis och kryddnejlika ingick helt enkelt inte i min franskautbildning. Meningar som Sur la banlieue: i förorten, sitter däremot som en smäck.

En amuse bouche; ungefär ”roa gommen”, som inledning: en kall soppa med gurka och mynta

Amuse bouche nummer två: typ tomatbollar och friterade räkrullar.

De vackra grynen var bara där för att stadga upp det hela.

Le colinot en fine gelée et cébettes – carottes, agrumes, caviar, girofles

Inkokt fisk med salladslök och kaviar, och kryddnejlika (girofles) i morotssalladen. Mycket gott.

Gnocchis de pommes de terre faits maison – petit-pois, parmesan, truffes d’été

Potatisgnocchi med sommartryffel, gudomlig spis!

Le Saint-Pierre confit au beurre aromatisé – poudre d’algués et laurier, asperges, orange, badiane

Detta var min absoluta favorit, jämte desserten. Fiskfilén med smörsås och sparris, med syrlig citrusröra som kontrast. Här dök badiane upp: stjärnanis, i citrusröran

La volaille ”Terre de Toine” – pommes de terre nouvelles, ricotta, girolles, condiment Toum

Den saftigaste kycklingbit jag någonsin ätit, med kantareller och en (!) nypotatis. Ja, jag klagar inte, blev ju mätt av alla olika rätter tillsammans.

Les abricots rôtis – coulis au lait d’amandes fraîches, romarin, jasmin du domaines

Dessert är nog viktigaste rätten för mig: grillade aprikoser och aprikossorbet med krispiga knäckflarn – smaskens! Före desserten blev vi erbjudna att komplettera menyn med ostar, men vi avböjde.

Les gourmandises: Små chokladflarn och madeleinekaka med topping

För säkerhets skull, några små sötsaker för att runda av.

Mina intryck

Måltiden var en perfekt symfoni av smaker, med ett jämnt flöde från vilket man inte gick vare sig hungrig eller proppmätt. Men en sådan här måltid har ett högre syfte än det dagliga kaloriintaget; det är också en sinnenas upplevelse, likt en konsert eller teaterföreställning. Maten var perfekt och servicen oklanderlig och även avslappnad, vilket naturligtvis även beror på vilken attityd man själv har. Servitrisen förevisade glatt att hon hade både make och son i sällskap; sonen som sommarjobbare. Det förklarade att han fick onda ögat när han satte ner tallriken lite snett framför mig. Kan inte vara lätt med mamma som övervakare på jobbet!

En tryffelstaty!

Stort tack till bror och svägerska för trevligt sällskap, och för sponsringen av detta inlägg!