Påskdagen till annandag påsk var jag och dottern på spa, egentligen en julklapp till henne där jag så att säga följde med på köpet! Den här gången besökte vi VANN Spa vid Gullmarsfjorden, i höjd med Munkedal drygt tio mil norr om Göteborg.  Det fullständiga namnet är VANN Spa Hotell & Konferens med 156 boenderum och en spaanläggning på tusen kvadratmeter; designad av Gert Wingård med vad som beskrivs som ”karaktären av skandinavisk minimalism”.

Vi anlände ganska precis vid tiden för incheckning: 15.00, och efter en kort siesta på rummet gav vi oss ut för att se på omgivningarna. Gullmarsfjorden delar sig längst in i två vikar, och det korrekta namnet på vattnet här utanför är tydligen Färlevfjorden. VANN har bland annat ett utegym och en frisbee-golfbana, och för rastlösa konferensgäster erbjuds en rad teambildande aktiviteter. Vi var mest ute efter avkoppling och frisk luft, och siktade in oss på en kortare promenadslinga: sinnesrovandringen i skogen, med utsiktsplatser över fjorden och korta mindfulness-instruktioner på skyltar.

VASS restaurang

Vår middagstid var satt till klockan 17.30, och vi var även denna gång punktligt på plats. Fritt val av förrätt och huvudrätt från kvällens meny ingick i vårt bokade paket, dessert och drycker fick beställas utöver det. Vi inledde med en Cosmopolitan, sedan valde jag tonfisktartar till förrätt, ugnsbakad röding med Sandefjordsås och syrade rotsaker med ett glas Chardonnay till huvudrätt och vaniljmousse med yuzugelé och yoghurtglass till dessert. Dottern valde jordärtskockssoppa, gnocchi (vegetariskt) och äppelkompott med glass. Jag ger min måltid 4,8 i smakbetyg, på en femgradig skala (0,2 poängavdrag för syrade rotsaker, jag hade föredragit osyrade). En fantastisk måltid med rejäla portioner!

Tonfisktartar

Ugnsbakad röding

Vaniljmousse med yuzugelé

SPA

Sedan var det dags för vårt spa-bad. Vilken tur att det gamla mantrat om att det är olämpligt att bada direkt efter maten har visat sig vara en myt!  Det fanns åtta typer av pooler: inne den stora poolen som heter Stora och Lilla Tjärn (sammanlänkade) samt fem små poolrum: Helvetesgrytan, Himmelspoolen, Blompoolen, Skogspoolen och Ispoolen. Ute två små varma utomhuspooler samt en stor utomhuspool som bara är öppen sommartid. Det fanns också en bastu nere vid fjorden, där man kunde doppa sig i det kalla vattnet. Vi hade långtgående tankar på detta, men nöjde oss till slut med inomhusbastu och dopp i ispoolen. Jag tyckte att de varma utomhuspoolerna var den absoluta höjdpunkten, som förhöjdes ytterligare av en magisk solnedgång.

Efter en god natts sömn och en fantastisk frukostbuffé dag två badade vi i en timme innan avfärd, med återbesök i de varma poolfavoriterna men även en snabb avkylning i ispoolen.

Vilken solnedgång!

Sammanfattning

Vi hade bokat ett påskpaket: 2790 kronor för två personer. Paketet innefattade övernattning i ”budgetrum” (helt ok men ingen fin utsikt eller balkong), tvårättersmiddag, stor frukostbuffé, tillgång till spa två timmar dag 1 och en timme dag 2. Tiderna för middag och spa schemaläggs under helger för att undvika trängsel, och det fungerade bra tycker jag. Incheckning från klockan 15.00 och utcheckning senast 11.00 dagen därpå.

Frukostens dessert

Det var gott om barnfamiljer på plats, och först i efterhand läste jag att det vanligtvis är en åldersgräns på 13 år, men att de öppnar upp för barn 0-12 år vissa tider, bland annat under påsken. Småbarnens badtid var mellan 15-17, före vår, men många av dem dök upp till middagen: sex stycken småknoddar vid de närmsta tre borden. Jag tycker INTE illa om barn, jag har haft egna och vet att de låter ibland, och dessa var verkligen inte orimligt stökiga. Ändå, detta var en middag av sådan klass att jag helst hade haft det lugnt och fint och sluppit höra springet av små ben som varit och fyllt på av pannkaksbuffén, eller skriket från någon som fått sugröret i näsan. En barnfamiljsavdelning och en vuxenavdelning helt enkelt. Det var min enda invändning mot detta härliga besök.

Hej då VANN, vi kanske ses igen!