Det har varit tyst på bloggen länge nu. I min egen lilla värld har det hänt noll och intet, och i den stora världen har det startat ett krig. Ett krig som får mina egna problem att te sig små och betydelselösa, och mina glädjeämnen likaså.

Det är helt otroligt att jag och sonen hade planerat en resa till Belarus och Ukraina i maj 2020 – bokad och betald vid den här tiden för bara två år sedan. Planen var att flyga till Minsk, se sig om, ta nattåget till Kyiv och titta vidare för att sedan flyga hem. Jag hade bland annat letat fram ett kattcafé i Minsk, vi skulle ta en dagsutflykt till Tjernobyl och vi skulle kolla in lite militära parader på håll den 9:e maj, Victory Day – en dag då nazisternas kapitulation i andra världskriget firas både i Ryssland och Ukraina. Kanske långt ifrån en ordinär sol- och badsemester, men inget som kändes vare sig farligt eller olämpligt. Resan blev naturligtvis inställd på grund av pandemin, men jag var säker på att fler chanser skulle komma. Framtida planer: ”Nya tag med Minsk och Kyiv” skrev jag.

Inte. Det började i april 2020 då stora skogsbränder härjade runt Tjernobyl. Inga turistturer dit på ett tag, det förstod jag. Sedan fortsatte det förra våren, då president Lukasjenko tvingade ner ett plan som passerade Belarus luftrum, i syfte att gripa en regimkritisk journalist. Minsk kändes inte lika lockande längre. Och nu Kyiv, inte det heller… Från möjligt resmål till krigshärd på kort tid.

Putins agerande är helt oförsvarbart, och den ryska invasionen en katastrof för folket i Ukraina med död och förstörelse som följd. Det är inget som kommer att gynna befolkningen i Ryssland heller, med inkallade unga män, en raserad ekonomi och en statsapparat som pumpar ut desinformation och fängslar oliktänkande. Krig är skit. Krig har bara förlorare.

Även om luften gått ur mig av all denna sorglighet så kommer jag att försöka bidra på något sätt, genom hjälporganisationer. Jag vill fortfarande hoppas på en öppen värld med möjlighet till upplevelser och möten mellan människor, och ska försöka att vara mer positiv nästa gång jag skriver.