Jag har skrivit det förut: Borås ligger i framkant när det gäller samtida konst. Ett av de främsta exemplen på detta är Abecita Popkonst och Foto (tidigare Abecita Konstmuseum). Historien om museets uppkomst är också intressant, och har en stark koppling till textilstaden Borås. Paret Bengt och Berit Swegmark drev ett framgångsrikt konfektionsföretag, grundat av Bengts far år 1937. Som ungt par på 60-talet började de samla konst av samtida konstnärer. Antalet konstverk växte och blev så småningom för stort för deras hem, och tanken väcktes om att visa upp dem för allmänheten. Dessa 300 verk utgör nu basen i det ena benet: popkonsten. Det andra benet är de temporära fotoutställningarna, med absolut högsta kvalitet.

Några konstverk av Julian Opie i den fasta samlingen

Museet ligger i Abecita konfektionsfabriks gamla lokaler, vid Knalleland i Borås. Så är cirkeln sluten; Swegmarks underkläder, korsetter och gördlar och Abecitas korsetter har förenats med konsten. Ett litet rum i lokalen är avsatt till museum över företagets historia, och i längst ner i huset finns fortfarande en butik med badkläder, bh:ar och Salming-kallingar.

Döm inte hunden efter håren, eller museet efter fasaden! 

Välkomnande med humor

Abecita Popkonst och Foto är ett personligt och välkomnande konstmuseum. I entrébiljetten ingår en kopp kaffe eller te, och personen i biljettkassan vill naturligtvis veta vad du tyckte om utställningarna. Vid ett besök stötte vi på Bengt Swegmark själv, och fick en engagerad privat visning, och de konstnärer som ställer ut är också ofta på plats.

Alla mina besök – de är kanske fem-sex vid detta laget – har varit väldigt givande och jag har aldrig blivit besviken. Men denna gång var det mer givande än någonsin; min kulturtörst var så stor att jag sög åt mig kultur och intryck som en förtorkad svamp. Några exempel på de temporära utställningarna just nu:

Patrik Wennerlund – Lofoten och Hongkong (till 23 maj)
Dessa foton visade storslagna landskap av två helt olika slag: Lofotens dramatiska och ensliga natur och Hongkongs lika dramatiska urbana miljö. Likheter och kontraster.

Patrik Wennerlunds foton från Lofoten och Hongkong

Benjamin Nørskov –EPA Sverige (till 23 maj)
Fascinerande foton av en subkultur som jag är bekant med på avstånd. Ungdomar och deras EPA-traktorer, eller A-traktor som det egentligen heter. Förvånansvärt estetiskt, men också personligt med stoltheten som lyste igenom i bilderna.

Några av Benjamin Nørskovs foton av EPA-traktorer och deras ägare

En ny långsiktig satsning är Room for street, där streetfoto ska väljas ut och presenteras av Mats Alfredsson. Denna perioden, fram till 10 oktober 2021, visas Gatans karaktärer av Claes Hillén. Dessa foton blev mina absoluta favoriter. Också dessa mycket estetiska, men fångade i tillfället, med värme och ofta en liten humoristisk glimt.

…och några av Claes Hilléns foton av Gatans karaktärer

Så bra! Gå och se, alla som har möjlighet!

Länk: Abecita Popkonst & Foto