Skottlands huvudstad Edinburgh är ett perfekt resmål för en weekendresa, och jag och dottern åkte dit i maj 2015. Vi anlände fredag eftermiddag och åkte hem måndag förmiddag, och på dessa dagar hann vi se mycket av staden. Jag vill gärna tillbaka, men nästa gång vill jag se mer av Skottlands landsbygd; berg, sjöar och slott, som i TV-serien ”Karl för sin kilt”!

Edinburgh är en stenstad där nästan alla hus är i samma grå-bruna nyans, men den är ändå märkvärdigt vacker. Uppe i gamla staden ligger slottet: Edinburgh Castle. Nere i nya staden, som även den är gammal, rinner ett porlande vattendrag; the Water of Leith, som i maj kantades av ”bluebells”, en blåblommande lökväxt. Staden är full av kyrkor och katedraler, så många att en kyrka gjorts om till saluhall och en annan till vandrarhem. I det vandrarhemmet bodde vi, pittoreskt men råkallt. Centralvärme är helt enkelt inte britternas bästa gren.

Vad kan man då roa sig med i Edinburgh?

Kilt-spotting

Jo minsann, det var inte bara den säckpipespelande gatumusikanten som bar kilt. Vi såg flera kiltbärande herrar, varav en brudgum. Kilt är helt enkelt fortfarande en högst aktuell högtidsdräkt i Skottland. I ett skyltfönster såg vi senaste kiltmode med matchande kavaj, kravatt och magväska.

Bergsbestigning

Arthur’s Seat är ett lagom högt stadsnära berg som kräver en icke försumbar ansträngning för att ta sig upp, men som sedan erbjuder en makalös utsikt över staden. Berget är en utslocknad vulkan på 251 m ö.h. och man kan välja på branta stigar upp eller långsträckta, mer flacka gångvägar. När vi var där blommade ginsten i stora sjok utmed bergssidorna.

Pub crawl

Det som i Sverige heter pubrunda kallas pub crawl på engelska, och det sätter väl ambitionsnivån!? ”Nu går vi in på varje pub vi ser på vägen tillbaka” var mitt briljanta förslag, efter lördagskvällens middag i gamla stan. Vi var tvungna att vika oss. Det finns väldigt många pubar i Edinburgh… men några stycken blev det. På den sista hamnade vi mitt i omröstningen i eurovisionsschlagerfinalen, som visades på storbilds-TV. Måns Zelmerlöw låg i ledningen, och jag drabbades av en hastigt påkommen patriotism och Måns-kärlek, berättade för alla som ville höra på att jag var svensk, skålade i Mojito och gjorde high five med bartendern.

Kungligt trädgårdsbesök

Efter en sådan utekväll kommer en tuff morgon, men det var bara att bita ihop. Nu väntade ett besök i Royal Botanic Garden. Världsklass! Gigantiska azaleor och rhododendron som blommade överdådigt, de högsta formklippta häckarna jag någonsin sett och växthus sprängfyllda med rariteter. Stenpartier, vattenfall, tematrädgårdar, drottningmoderns minnesträdgård… britterna går ”All in” när det gäller trädgård! Vi avslutade med lunch i den utmärkta restaurangen och ett besök i den välfyllda butiken.

Som sagt, en mycket trevlig stad. Prisläget är dock ganska högt, både på mat och boende, men den är definitivt värd en helg. Aye, lads and lassies!

maj 2015

Bröllop i kilt

Edinburgh Castle

Arthur’s Seat

Edinburgh från berget

Kilt Fashion