Jag bor nästan exakt mittemellan de skandinaviska huvudstäderna. Om jag sätter mig i bilen och kör så är det 33 mil till Köpenhamn, 36 mil till Oslo och 37 mil till Stockholm, och runt fyra timmars restid till dem alla (allt enligt Google maps). Men det gör jag inte så gärna; kör bil så långt alltså. Med buss eller tåg vinner nog Stockholm i tid, men Köpenhamn har andra kvaliteter.

Köpenhamn är porten till kontinenten, det är utomlands och det är hygge! Förra helgen gjorde jag och min dotter en tur dit, för mig årets andra resa utanför Sveriges gränser. Åh, det var härligt! Precis som i gamla tider, före ni-vet-vad. Att sitta på en uteservering vid Ströget, dricka en öl och titta på folk, liv och rörelse, att vandra på gatorna, titta på pampiga fasader och lyssna på gatumusikanter.

Här är några mer specifika stopp som vi gjorde:

Glyptoteket

Glyptoteket är ett konstmuseum av den gamla skolan, med pampiga lokaler och sal efter sal fyllda med ovärderliga konstverk. Inte en modernist i sikte! Jo, de hade faktiskt en liten avgränsad temporär utställning med en nutida konstnär, varvad med äldre verk. Men det var de klassiska verken som briljerade.

Det otroliga arbetet som ligger bakom de antika statyerna imponerar, och vetskapen om att de romerska bysterna oftast avbildar en verklig människa som levde då, för runt tvåtusen år sedan, kittlar fantasin. Påfallande ofta har näsan tagit stryk. Den har ju en utsatt position för stötar och tidens tand, men ibland var det en avsiktlig skadegörelse för att skymfa en avsatt kejsare eller annan höjdare. På Glyptoteket visas ett Näsotek, en samling med lösnäsor för statyer. Under en period var det vanligt att laga statyerna med sådana, nuförtiden anser man att originalet ska visas i befintligt skick.

Botanisk Have

Av någon anledning drar mina steg alltid till en botanisk trädgård. I sen säsong är det mesta överblommat, men det som finns kvar lyser extra mycket. Det blev en ganska kort rundtur, utan besök i växthusen men med ett stopp i den lilla butiken vid ingången.

Vy över Botanisk Have

Prakttidlösa – Colchicum speciosum

Butiken i Botanisk Have

Torvehallerne

Torghallarna vid Nørreport är en sprudlande plats full av lockande livsmedel, spännande delikatesser och intressanta matställen. Vi hade siktet inställt på smørrebrød till lunch, och till efterrätt blev det veganska ”gräddbollar” av kikärtsspadfluff.

Smörrebröd som är en hel måltid

Gotter från Glean

Men – huvudanledningen till vårt besök var ett extraordinärt restaurangbesök på ARK under lördagen. Fortsättning följer!